19 de set. 2016

LLEGIR I ESCRIURE: DEL AMOR Y OTROS ENGAÑOS (de JOSÉ ANTONIO DÍEZ Y ANDREA IACONA)

Del amor y otros engaños: Breve tratado filosófico sobre razones y pasiones
José Antonio Díez y Andrea Iacona
Any: 2016
Editorial: Alpha Decay

Acaba l’estiu, l’època dels enamoraments per excel·lència. Heu tingut algun rollito veraniego exitós? Potser ha començat el gran amor de la vostra vida? Les vacances us han fet partir peres amb la parella? O tots els prínceps i princeses (de Tinder o no) han resultat gripaus? Ai, l’amor! Sempre tan lligat a la felicitat més plena però també a l’autoengany de conseqüències ben tristes. Com pot ser que de vegades triïs tan malament? Per què persisteixes en la teva ceguera mesos i anys? Si alguna vegada t’has fet aquestes preguntes, segueix llegint: Del amor y otros engaños et dóna les eines per entendre que quan estem enamorats, sovint raonem de manera falaç.

Vegem el subtítol: Breve tratado filosófico sobre razones y pasiones. De breu, l’és, ja que no arriba a les 150 pàgines. Filosòfic, també. Però no t’espantis! Si bé és cert que el discórrer del llibre és filosòfic per com s’aborda la temàtica i per l’organització de les idees, això només fa que l’argumentació quedi rigorosa i clarament exposada, sense floritures ni d’altres molèsties que entorpirien la lectura. Ni s’està per romanços ni és un llibre feixuc, però tampoc un llibre passatemps, sobretot per a qui no acostumi a llegir assaig. Això sí: si el tema et toca de prop i el comences a llegir, no podràs parar! Descobriràs, a més, grans temassos de la cançó amorosa d’avui i sempre que il·lustren alguns passatges: des de Safo fins a Paquita la del barrio, passant per Los tigres del norte, Queen, Antonio Machín o Guillermina Aramburu.

Organitzat en set apartats i amb exemples senzills i quotidians, els primers intenten deixar ben clars els objectius i les maneres de procedir de l’argumentació que s’esdevindrà, com en tot bon tractat filosòfic. S’exposarà què s’entén per amor, quin tipus de creences falses o vertaderes tenim entorn seu i quina és la seva naturalesa, els seus límits i els seus fonaments. El llibre entén que l’amor no és inefable i considera preferible a conèixer la veritat d’una relació amorosa, malgrat que pugui doldre. És per això que la resta de capítols que configuren el gruix del llibre es destinen a tractar sobre les creences irracionals, les falses i injustificades, que en creure-les ens poden portar a l’autoengany dins d’una relació amorosa. Però, com diuen els autors “ser informado de un error cognitivo no basta, en general, para dejar de cometerlo”. Res d’esperar miracles, que aquesta no és la prestatgeria de llibres d’autoajuda.

Tal vegada es podria pensar que l’assaig és una mica destroyer i depriment, que el llegirem i no voldrem saber mai res més de l’amor ni de rollitos llargs o curts, de primavera o d’estiu. És cert que no parla de les virtuts i la grandesa de l’amor però perquè, senzillament, l’objectiu del llibre no és lloar-ne les bondats, sinó determinar, en paraules de Iacona i Díez, “lo que las personas piensan a propósito de las relaciones amorosas en que se encuentran involucradas”. I vet aquí el quid del llibre. Allò que un pensi, enamorat o no, malgrat ho pensi de tot cor, no és necessàriament vertader. Tampoc, allò que un sap sobre un mateix ha de ser sempre veritat. I, encara menys, allò que vulguis que passi!

Estàs segur que raones amb claredat sobre ella i tu? Aquesta muntanya russa que vius amb el teu xicot, vols dir que és normal? Estimat lector, el patiment amorós et delata: t’estàs autoenganyant. És que no et notes la bena als ulls? Afanya’t! Fes un repàs a les fal·làcies, aquestes creences recurrents i injustificades, amb Del amor y otros engaños.

Fotografia de portada: Arxiu 
Text i correcció: Rosa Molinero Trias