5 de des. 2013

10 ANYS DE SOROLL


Sembla mentida. El tipic tòpic que s'utilitza habitualment per començar a parlar de les celebracions d'aniversaris. Sembla mentida que ja hagin passat 10 anys. Sembla mentida que encara existeixin. Sembla mentida que tal com ho fan encara estiguin per a celebracions. No és per a menys. 10 anys muntant concerts a un poble de la Selva de menys de 8.000 habitants sense més tradició que la que ells mateixos s'han generat. Sembla mentida, i tot i així, aquí els tenim. L'associació Soroll de Vidreres compleix 10 anys i la festa, que inclourà actuacions de les seves bandes amigues com Hurricäde, FP o Zeidun, se celebrarà aquest 20 i 21 de desembre.

Durant aquests 10 anys, jo, gironí com sóc, he assistit a pocs concerts a Vidreres, el meu canvi de residència a la capital i l'absència de transport privat en són els motius. Però tot i així hi he assistit. Tant a algun concert com al festival que hi munten, el celebrat H-Titud Fest que des del 2010 té lloc cada juny.
Cada any per parlar del festival se m'escapa alguna comparació amb el Sant Feliu Fest que se celebra a pocs quilòmetres de Vidreres, les comparacions són més que evidents. De fet, en preguntar-ho a l'Alfred, un dels màxims de Soroll, sobre els inicis de l'associació i el punt d'ignició principal per muntar el primer concert, cita l'Atzavara a la primera frase "portàvem molt de temps anant a veure concerts a l'Atzavara Club de Sant Feliu de Guíxols i vam descobrir que amb ganes i pocs recursos es podien fer grans concerts". Aquest referent els acompanyarà tota la seva trajectòria. Això no és cap cosa negativa a la força, el fet de tenir referents prop de casa és la millor vitamina a l'hora d'engrescar-te i esforçar-te "això ens va 'flipar' i vam pensar: 'Això també ho podem fer a Vidreres!'. I al voltant de l'any 2001 vam començar a fer concerts a Vidreres, al voltant del 2003 es va fundar oficialment l'associació Soroll! Resumint, hem sorgit gràcies, en part, als nostres amics de Sant Feliu!"

Jo, gironí com sóc, m'he criat a l'Atzavara. Durant l'època daurada dels ganxons vaig arribar a anar més d'un cop a la setmana a l'antic escorxador, a veure bandes de qui coneixia el nom per primer cop dins del cotxe de l'amic amb qui hi anava. Avui toquen uns tals Karate, sembla que és nit de NYHC (New York Hardcore, espècie de Hardcore punk cantat quasi rapejant amb molts coros), a veure com va. I, oh! sorpresa, Karate no fan exactament NYHC.
Entre aquelles parets de Sant Feliu em vaig formar, el valor que li dono a iniciatives com les de l'Atzavara o les de Soroll és immens. Per mi el descobriment d'aquest moviment, d'aquesta gent, va ser bàsic i ara considero que necessari, tant per mi com per molts altres. "Necessàries no ho sabem, suposo que sense els concerts que fem nosaltres es pot viure i queda clar que és una cosa cada cop més minoritària, però donem un toc diferent al nostre poble i fem coses diferents, no tot són fires populars, sardanes i els concerts de festa major... Hem portat bandes que mai haurien tocat a Vidreres, com per exemple Supersuckers, Texas Terri Bomb, The Saints, Dick Dale, Triángulo de amor Bizarro, Fucked Up, Monochrome, Hard-Ons, Berri Txarrak, Doctor Explosion, etc, etc, etc."
"Hi haurà algú a qui segurament hem alegrat la vida avorrida d'un petit poble entre mar i muntanya!"
Evidentment, Alfred, que heu alegrat la vida a més d'un, si no, això no hauria prosperat.
Un dels valors que més em va marcar de l'Atzavara, estils musicals a part, era la seva manera de fer. Un festival sense patrocinadors i que vivia, com la programació estable, de l'autogestió i l'esforç dels seus integrants. L'autogestió, el "DiY". Valors d'ahir i d'avui. D'avui, en plena crisi, més que mai.
"Ens autofinancem amb els diners que fem amb la 'barraca' de la festa major, i entre les entrades i la barra als concerts, anem fent per als concerts durant l'any. Llavors, entre les entrades i la barra, més una subvenció de l'Ajuntament de Vidreres, podem fer cada any el Festival H-Titud Fest.
Hem intentat seguir el 'fes-t'ho tu mateix' (DiY), com puguis però fes-ho! Això ha sigut el nostre lema aquests anys. No esperar res de ningú i fer-ho tan bé com hem pogut, amb els nostres errors i aprenent cada dia."I fins al dia d'avui, on l'associació Soroll de Vidreres celebra 10 anys. 10 anys d'esforços, I això es mereix una festa a l'altura.

"La festa, com bé diu la paraula, serà una festa entre amics. No serà un concert normal sinó una trobada d'amics a qui ens agrada la música. Menjarem, beurem, fumarem, etc. I, sobretot, escoltarem molta música! Així de senzill, no hi haurà res més. No hi seran tots el grups que voldríem perquè són molts, però sí una petita representació."

No puc no tornar a ser redundant i repetir que em trec el barret. Moviments, associacions, col·lectius com aquest, o com l'Atzavara, o com el del Sucre, de Vic, o com el dels d'Ojalá estë mi bici, de Barcelona, com tants d'altres, fan seguir creient en un futur millor. L'únic que hem de fer és seguir-hi creient, recolzar-los, i, sobretot sobretot, anar als seus concerts i festivals.

"Hi ha moments de deixar-ho perquè molts són pares, altres no tenen temps. El problema principal és que no hi ha joves que pugin al darrere amb les ganes suficients per portar això endavant, però mentre hi hagi un parell de nosaltres amb ganes, i la il·lusió no es perdi, seguirem endavant! Desitgem com a mínim fer 10 anys més!"

Nosaltres també ho desitgem. Però per ara, anem de festa, celebrem aquests 10 anys de Soroll.
Aquest 20 i 21 de desembre a la sala El Casino, i gratuït, podrem veure la següent programació:

20/12/2013

20.30 h - Documental Tomar el escenario. Un documental sobre presències i absències de les dones a la música alternativa.

23.00 h - Concert de The Capaces, Go! Popitas, SN i Fi-Asko.

21/12/2013

14.00 h - Arrossada popular, 6€. Qui vulgui anar-hi només ha d'enviar un privat al Facebook de l'associació per fer la reserva.

18.00 h - Concert d'Hurricäde, TCN, FP, Human Ashtray, Nord, Ask The Dust, The Lizards i Zeidun.

02.00 h - Fi de festa al bar la Piscina amb el saltenc Dj Crustaci i Dj Frednoise.

També hi haurà una exposició de fotos, cartell i videoprojeccions

Fotografia de portada: Arxiu
Text: Lluís Huedo
Correcció: Montse V.