13 de juny 2013

FRACASSAR, COM FRACASSA LA GENT NORMAL


Gent Normal ha fracassat. Com sabeu, vam muntar un crowdfunding a Firstclap on demanàvem una donació de 2€ per costejar les despeses del blog. A canvi, oferíem un magnífic recopilatori de versions fetes desinteressadament per 8 bandes que ens agraden. Després de tres mesos, no hem arribat al mínim de donatius exigits per la plataforma i els diners han estat retornats. No vam ser massa ambiciosos, només esperàvem que, d'entre els quasi 4000 fans de Facebook i els més de 6000 seguidors a Twitter, 150 persones volguessin col·laborar en el manteniment d’aquesta pàgina web. No buscàvem fer-nos d'or, ni tan sols poder fer una cervesa a la vostra salut, simplement volíem deixar de perdre una mica dels diners que hi invertim. Però no patiu, no ens donem per vençuts, això només ens anima a muntar-la més grossa la propera vegada.

Gent Normal tenia i té unes despeses bàsiques que ha d'afrontar. Cal pagar el servidor i el domini web, els desplaçaments per gravar entrevistes o els enviaments de discos, bosses, etc. A Gent Normal ningú cobra, i seguirà sent així, com a mínim, per molt de temps. Tampoc rebem cap tipus d’ajuda ni subvenció. Ara per ara no tenim cap intenció de "professionalitzar-nos", volem seguir així i si hem de créixer, que sigui d’aquesta manera. Ara bé, hi ha certes coses que tenen un cost i que algú ha de pagar. De moment estem intentant no necessitar cap tipus de publicitat, no cobrem ni un duro per cap dels bàners que hi ha al costat d'aquest text, tot són iniciatives a les quals ens sembla important cedir-los un espai perquè es promocionin. En les subvencions no hi estem interessants, no ens volem vendre. Volem seguir sent tan independents com sigui possible i, per això, vam optar per l’opció del mecenatge, perquè ens semblava una bona manera perquè la gent que ho desitgés ens pogués donar el seu suport.

Vam copiar la idea als Yo la Tengo, que munten un concert anual per recaptar fons per a l’emissora WFMU. Vàrem demanar a grups molt normals si els venia de gust fer una versió totalment lliure i cedir-nos-la totalment de franc per a la causa. Amb això els demanàvem compondre, gravar (buscar un estudi i que algú els gravés) mesclar i masteritzar, i, en definitiva, que carreguessin amb tots els costos que comportava. Cap d'ells s'hi va negar, cap ni un. Ni en Joan Clomo, ni Beach Beach, ni Vàlius, ni en Mazoni, ni Univers, ni la Maria Rodés, ni Mates Mates, ni Me and the Bees. Cap ni un. Tots van fer una preciosa cançó (ull, que en gairebé tots els casos aquestes cançons d'aquí uns anys seran unes joies) perquè fóssim nosaltres els que ens “lucréssim”.

Ens semblava que tot estava encaminat, que seria un èxit. Tenim prop de 4.000 seguidors a Facebook, més de 6.000 a Twitter, i ens llegeix una mitjana de més de 1.000 persones diferents cada dia (cada dia del món, i fins i tot hem arribat a molts milers de visites úniques bastant sovint). Vam suposar que aconseguir que 150 persones ens donessin dos euros no seria una cosa gaire complicada. De fet, sense tenir en compte els nostres seguidors, pensàvem que la qualitat dels grups del recopilatori seria suficient. Doncs bé, ens vam equivocar, ni 100 persones han donat dos euros. En no aconseguir aquest nombre de donacions mínimes, Firstclap, la plataforma que ens ha ajudat (i molt!) a fer aquesta moguda, ha retornat de manera automàtica les donacions a tots aquells que vau col·laborar. Així que ara mateix estem a la casella d'inici, no tenim ni els 182€ recaptats a la data final, cap ni un.

Encara ens estem preguntant què ha passat, on ens hem equivocat. Potser a la gent no li interessa Gent Normal tant com moltes vegades ens han fet saber en persona. Potser tots aquests grups que omplen sales de concerts i festivals no són prou interessants per a la resta com ho són per a nosaltres. Potser nosaltres no ens hem explicat bé. No ho sabem, però tot i que ens sap molt de greu admetre-ho, la veritat és que confiàvem més en els nostres lectors.

Ens queda un mal regust, d'aquesta experiència. Tot sovint veiem com la gent s’omple la boca (i el twitter i el facebook) amb afirmacions del tipus "no a les marques", "no als mercats", "visca l'autogestió". També quan tanca un mitjà de comunicació (recentment Gomag o H magazine) o algun centre cultural (Cinema Urgell) posen el crit al cel i es pregunten per què passa això. Però sembla ser que quan es demana ajuda la resposta no és tan massiva. Tot això ens deixa una sensació tristona, perquè nosaltres SÍ que confiem en un altre model de gestió. Ja ho veieu, seguim al peu del canó. Però sols no podem, això és feina de tots, dels programadors de sales, dels grups, dels segells, i del públic, sobretot del públic. Si el públic canvia o reafirma els seus interessos això tindrà supervivència. I quan dic públic vull dir vosaltres, nosaltres i ells, tots. Nosaltres ja intentem recolzar aquest mètode en la mesura que podem, i no ho volem deixar estar. No ens volem donar per vençuts.

Amb aquest sentiment tornem a la càrrega i pugem el recopilatori a Bandcamp, perquè aquest disc és genial i el volem seguir compartint. Perquè hi ha molta gent que, tot i tenir el disc descarregat, vol tornar a donar el suport retornat a Gent Normal i perquè si hi ha algú que no ho va poder fer ho pugui fer quan vulgui o quan li vagi bé. Tenim raons de sobres per seguir endavant.

Aquí sota teniu el bandcamp, entreu-hi, doneu-nos dos euros si podeu, compartiu-lo i, sobretot, escolteu-lo, que val molt la pena. Animeu-vos, estem convençuts que entre tots podem aconseguir que Gent Normal segueixi lliure de marques i/o subvencions que el lliguin.Fotografia de portada: Arxiu
Text: Equip GN
Correcció: Marta C.

30 comentaris:

glory ha dit...

molts ànims!

Pere Raventós ha dit...

Representa que ens heu tornat els dos euros als que vam comprar les versions? (per cert genials) Ara els hem de tornar a posar per bandcamp? Àims!

JG ha dit...

Hola Pere, si no els heu rebut ja, us els tornaran aviat. Hem demanat a First Clap que així sigui.

Mil gràcies als dos!

JG ha dit...

i sí, si voleu tornar-los donar, ha de ser a Bancamp, on el reco quedarà per sempre.

e. ha dit...

Quina llàstima, el vostre cas i com dieu, la situació en general.
Jo vaig sumar els meus 2 euros als 182, passaré pel Bandcamp a "refer" la meva aportació. I si munteu alguna altra cosa també intentaré col·laborar.

Sort!

juliet ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
@holaJulia ha dit...

Jo acabo de fer la meva aportació, ànims! :)

Anònim ha dit...

Benvinguts al món real, així van les coses

Lluvi ha dit...

Jo no vull que em torneu els meus 2 euros! Son per vosaltres encara que no hagueu assolit l'objectiu.

Pedro ha dit...

Doncs jo no tenia constància d'això, ja he ficat els meus 2 euritos del café de 2 dies. Sort.

Mik ha dit...

Amics...
El crowdfunding i el "viure de les marques" no son antagonistes ni les úniques dues opcions per mantenir un model cultura.

Només heu demostrat, un cop més, que el crowdfunding està desgastat. Res més.

Crec que hi ha altres opcions apart de les dues que vosaltres contempleu i ara es una mica extrany que li doneu les culpes al vostre públic que de fet és lúnica cosa que teniu. Potser es que no heu trobat la vostra fórmula. O potser es que no sou els Yo la tengo... per seguir el vostre exemple.

De totes formes molts ànims. Crec que feu una feina molt interessant i sou referent en un sector cultural que està trobant el seu camí com pot.

ÀNIMS!

JG ha dit...

Mik, potser tens raó en que ens manca autocrítca en aquest text. T'asseguro que portes endins l'hem feta.

Moltes gràcies pels ànims i pel comentari constructiu.

Anònim ha dit...

Tenemos lo que nos merecemos

simbenia ha dit...

Jo crec, com algú ha dit abans, que l'únic que demostra això és el desgast del model del crowdfunding. És un dels grans riscos: la búsqueda del cop d'efecte, del tot o res. I jo crec que el millor model d'autogestió, o el més productiu, no hauria de ser aquest. Si ja teniu el canal de difusió, l'opció que heu pres ara del Bandcamp em sembla més productiva (tot i que plantegi inconvenients, com és la comissió per venda, clar): teniu un producte amb el qual autofinanciar-vos i que el podeu promocionar de continu i de diferents maneres, sense el fet del crowdfunding. A la vegada, crec que també demostra que si realment necessiteu aquest finançament, el podeu mantenir sempre obert o ampliar amb altres iniciatives obertes a la col·laboració popular. Tot l'any.

D'altra banda, també seria hora de pensar en com remoure l'innegable majoria de lurkers que us veuen com quelcom unidireccional cap a ells i no es mouen ni amb iniciatives tan "enrollades" com la del crowdfunding que plantejaveu. Ara, si més no, ja teniu un càlcul aproximat de la gent que debó s'implica a Gent Normal.

Així que no em sembla un fracàs, sinó una dosi de realitat.

carlesviarnes ha dit...

Llarga vida a Gent Normal

Anònim ha dit...

Em sembla una aportació mínima per tot el contingut que genereu.
Jo enlloc de col·laborar amb el preu d'una birra...hi poso el d'un cubata ;) Haviam si veient-ho d'aquesta manera la resta de gent enten el que signifiquen 2 tristos eurets.

Per altra banda us diré que, com a lector més esporàdic, em va arribar la info del disc però no tot el tema del firstclap...potser a molts els hi ha passat el mateix.

Sigui com sigui, i ja amb el disc comprat, cap de les iniciatives que publiciteu morirà per fer-vos una petita aportació!! + de 1.000 impressions diaries han de dónar per alguna cosa jeje

keep normal and carry on!

Herbert ha dit...

Pero es que per desgracia la "gent normal" es aixi de generosa. 1€ per poder utilitçar el Whats app tot un any es massa car, 5€ per l'Spotify cada mes tambe i aixi un llarg etc.
Em sembla que els 182€ no son un mal resultat. Son una realitat del mon en que vivim.
Tinc que apuntar que jo no m'en vaig ni enterar de aquesta iniciativa, aixi que la difusio potser hauria de haver sigut gran.
Espero que continueu fen la feina ben feta com fins ara!
Ara mateix m'apunto a colaborar una mica!
Aco ha dit...

Fet.

I em sap greu no haver-ho fet mai, teniu tota la raó del món.

sonsistem ha dit...

Doncs teniu tota la raó. I ara mateix he fet la aportació, que no vaig fer al crowfunding per allò de "ja ho faré més endavant".

Ànims i endavant.

Mofo ha dit...

Potser Firstclap no va ser la plataforma adequada.

Salut.

Òscar ha dit...

Estic amb Mofo. Igual Firstclap no era la plataforma adequada. A mi em va costar assabentar-me bé on haviem de col·locar els diners i sobretot descarregar les cançons. Tampoc entenia perquè les cançons estaven gratis i abans d'acabar el projecte.

Per altra banda també vaig notar molt poca insistència en el fet de que col·laborarem. Jo perquè entre a la web a sovint i vaig veure el banner i vaig sentir curiositat. Res a veure amb les campanyes que fan els grups hui en dia per a que els ajudes amb el disc.

No és que la gent no vos recolze, jo crec que els números estan ahí i són bons. Per mi va fallar la insistència i la plataforma. Endavant amb Gent Normal que sou tot un referent!

PS: Heu pensat d'obrir una línea de PayPal permanent? Al d'Obama World pareix que no li va mal, deixo l'enllaç on ho explica, http://www.obamaworld.es/2012/12/20/cuanto-dinero-he-ingresado-gracias-al-blog-en-2012/

Ànims! (i per suposat tornarem a ficar els 2€ al Bancamp)

Anònim ha dit...

Hola nois,

He de dir que em sap molt greu, però la veritat és que jo sóc lectora bastant esporàdica, i tot i que us segueixo a Facebook, tampoc em va arribar que fessiu un crowdfunding, com ja han comentat més lectors. Potser amb una mica més de promo hi haguéssiu donat una empenteta... és només una idea.

Tot i que també penso que el crowdfunding està passant per una etapa més baixonera, després del boom inicial. Potser es crema el model del tot o potser s'acaba equilibrant, però ara mateix ja he vist diversos exemples de crowdfunding fallits.

En fi, ànims igualment :)

Anònim ha dit...

no sabía nada de nada de todo esto....

Anònim ha dit...

Uau, no me n'havia assabentat de res! Ho dic perquè per alguna banda ha d'haver fallat, la promo. Estic segura que hauria posat els 2 eurets, si ho hagués sabut...
El col·lapse del crowdfunding és una realitat, per altra banda, i això no és culpa vostra.
Ànims!

marina

Anònim ha dit...

Uau, no me n'havia assabentat de res! Ho dic perquè per alguna banda ha d'haver fallat, la promo. Estic segura que hauria posat els 2 eurets, si ho hagués sabut...
El col·lapse del crowdfunding és una realitat, per altra banda, i això no és culpa vostra.
Ànims!

marina

Guillem Roma ha dit...

Fracassar no està malament, ara sabeu el que hi ha i per on podeu treballar (A més sembla que molta mes gent està compartint aquest article que l'anunci que engegaveu una campanya de massenatge!) i per fer una mica la llista de possibles elements del fracas, que molts ja apunten per aqui, jo diria:
1. L'accés al pagament i descarrega (quan ho vaig fer em va semblar complicat) - des del link a la vostra pàgina al funcionament de la pàgina de firstclap - i per extenció a això la plataforma de crowdfunding en si.
2. La promo de la campanya. Basicament us segueixo pel face i només en vaig sentir a parlar els dos primers dies
3. El desgast del sistema de micromassenatge (no com a concepte si no com a model tal i com el plantegen les plataformes actuals)
4. La implicació i empatia de la gent amb aquestes coses i tantes altres

Ànims i endavant!


Anònim ha dit...

Triste, pero es la realidad. Tenemos que dejar de mirarnos tanto el ombligo. La gente "normal" va justica de pasta (o peor) ultimamente, asi que es normal que cuando alguien decide aportar fondos para un proyecto que no se sostiene economicamente por si solo, lo haga para causas mas "nobles".
Genial lo que haceis pero la pataleta contra vuestros lectores en mi humilde opinion es prescindible.
Un saludo y felicidades por vuestro trabajo!

Anònim ha dit...

potser directament des de Bandcamp hagués funcionat millor.
Fi

Aco ha dit...

Ei, vaig participar i des de paypal m'han retornat els 2€ perquè deia que no teníeu el registre fet.

Anònim ha dit...

Con el perdón de todos, mi catalán escrito es lamentable. Lo que quería decir es que Gent Normal como blog/web/paltaforma/revistaweb o como lo queramos llamar es genial. Yo sigo bastante los contenidos, aunque la verdad es que no me percaté de que habia un proyecto de crowdfunding hasta que leí este artículo. Estoy de acuerdo con los comentarios de que el crowdfunding está muerto. Mi pregunta es, con el tráfico que tiene esta web, no sería más efectivo abrirse un poco a publicidad? Evidentemente no hasta el punto de "venderse", pero sí para obtener ciertos ingresos mínimos para mantener el servidor y demás gastos.

ànims i seguiu així!