15 de març 2012

POR QUÉ JEANETTE: L'ÀNIMA D'UNA CANÇÓ


Precisament perquè, quan ens encisa, una cançó està íntimament lligada a la melodia o al ritme, les versions haurien de ser segones vides per a les cançons. Noves oportunitats per a canviar de pell (elles, que poden), de to, i, fins i tot, d'intenció i de motivacions, però amb la traça suficient per a no perdre pel camí l'essència, l'ànima, o, com diria més prosaicament Austin Powers, el mojo.

A Por Qué Jeanette semblen decidits a evitar l'error tan comú de confondre el que és una versió amb l'homenatge de la reproducció per a intentar fer veritablement seves algunes de les peces que va interpretar la coneguda cantant britànica als anys setanta i vuitanta. Al capdavant del projecte s'hi troba el veterà músic barceloní Sedcontra, conegut principalment per la seva aliança des de 1990 (i ara en punt mort) amb Oscar Abril Ascaso, i els treballs improvisatoris i experimentals que van realitzar junts, derivant cap al format cançó a mitjan la passada dècada.

Sedcontra ha reunit una banda (on ell és la veu) formada per Xavier Tort (Giulia y los Tellarini; Bedroom) a la trompeta, Elsa De Alfonso (Villarroel; exKana Kapila; exNo Band In Berlin) al baix, l'il·lustradora Natalia Zaratiegui (Le Vian Sonore) als teclats, Ferran Rizo (component del seu darrer projecte amb Ascaso: Oscar Abril Ascaso + Sedcontra Avec Les Autres) a la guitarra, i Gonzalo Camacho a la bateria, i tots junts s'apropen al repertori de l'excantant de Pic-Nic amb sobrietat i contenció, allunyant-se de la fastuositat dels arranjaments sonors de moltes de les seves peces, però mantenint l'aroma malenconiosa de les composicions, tot i que més crua i fosca, que per moments fa venir a la memòria Javier Corcobado (qui, casualment, fa uns mesos va publicar un disc de versions, però de tot tipus de cançons, i de tota mena de músics).

Per ara, poca cosa més es coneix d'aquest conjunt, que es va presentar en societat fa unes setmanes mitjançant una pàgina de Bandcamp on han avançat quatre de les peces escollides i versionades, acompanyades per una imatge/clucada d'ull a la pel·lícula Cria cuervos... (1976) de Carlos Saura, que va popularitzar internacionalment Jeanette i "Porque te vas", i un compte de Facebook, on, cal suposar, aniràn informant de qualsevol novetat relacionada amb l'estrena de noves cançons, llançaments discogràfics i/o actuacions en viu.


Arnau Espinach