21 de des. 2011

ELS MILLORS EP'S/SINGLES/SPLITS DE 2011


Lentament ens anem apropant a l'hora en què descobrirem quins són els millors discs de l'any per la redacció d'aquest sagrat blog. Però no ho farem sense repassar abans tot allò que no és un llarga durada però que ens ha agradat aquest 2011. Parlem dels que per nosaltres han estat millors Ep's/Singles/Splits que s'han fet per aquestes terres durant els darrers dotze mesos. Òbviament és un grup molt heterogeni i ple de diferències, ja sigui per la precària gravació o la seva brevetat. Per tant, no trobem just encasellar-los com un tot i fer-ne una llista amb el millor o pitjor. Jutjar una banda per 3 cançons quan sovint són les 3 primeres que en podem gaudir és una frivolitat, així que per ordre alfabètic, aquí teniu els millors Eps, singles i compartits Normals


Aliment/Furguson
Split EP
La Castanya

Malgrat els splits semblaven un format en perill d'extinció sembla que a poc a poc van repuntant com a plataforma a tenir en compte. En aquest context La Castanya ens presenta les bandes més joves del seu catàleg, els Furguson, uns nois de Gurb que van revolucionar l'escena independent de Barcelona amb el seu disc de debut l'any passat i els Aliment, banda gironina de cançons vertiginoses i amfetamíniques que amb aquest split se'ns presenten en societat després de la seva inevitable etapa maquetera. Son dues de les bandes que marcaran la pauta de l'indie local els propers anys, uns més emo-core, els altres més garatgeros. Tant se val, l'etiqueta. Pop juvenil descarat i electritzant als que se'ls no resisteix cap pogo.

Ja n'haviem parlat aquí
Escolteu l'split a spotify
Boreals
Rome ep
Autoeditat

Boreals és una petita sorpresa difícil de trobar a les nostres terres. Juguen a la indietrònica però també al pop més ple de bellesa. Tot són passatges en moviment, com si miressis per la finestra d'un tren en marxa. Gaudeixen d'un moviment encisador en les seves composicions que aconsegueix atrapar, com una foto moguda.

Escolta l'Ep al seu bandcamp
Doble Pletina
”Musica para cerrar las discotecas” i “Cruzo los dedos”
Discos Garibaldi i Discos de Kirlian

Un es queda sense massa paraules a l'hora d'intentar explicar els dos singles que han presentat aquest any els Doble Pletina. Crec que tot el que m'han aportat a nivell personal queda reflectit en aquest post, així que només em queda fer-ne una descripció més pensada i menys passional. Els Doble Pletina són una banda de pop magnífica. Sí, ho dic després d'haver escoltat només quatre cançons seves. Però m'és igual, només escoltant-ne una ho diria igualment. Hereus a parts iguals del pop clàssic dels seixanta que de l'escena independent actual transmeten els valors de la meravellosa escola que busca la perfecció en la senzillesa. Sabeu quan escoltes una banda i notes que no els sobra cap acord, que han posat la tornada quan tocava o que aquell cor entra en el moment perfecte? Doncs això. Sí d'acord, he tornat a fer-ne una crítica passional, però que almenys serveixi perquè els escolteu d'una santa vegada.

Ja n'haviem parlat aquí
Escolteu les seves cançons al seu bandcamp
Hereu Escampa (L')
S/t
Famèlic Records

L'Hereu Escampa han agafat el relleu de Furguson com a grup preferit de cridòria i descontrol general d'aquest any. Com els de Gurb, els "Escampa" són de la Plana i ens han deixat a tots amb la boca oberta amb un EP que ho té tot: pujades, baixades, tensió i resolucions perfectament acabades, com marquen els cànons del gènere. Tota aquesta mescla d'energia, suor i balls desbocats l'amaneixen amb unes lletres que surten naturals, per si soles, i que ens parlen d'un altre costumisme molt allunyat del que escoltem darrerament a l'escena folk-pop, és el del dia a dia d'un jove de poble que busca passar els anys de crisi existencial de la millor manera possible. Segurament a molts nanos de la seva edat els són bastant iguals aquestes coses però a ells, no. La millor notícia per a la humanitat és que els l'Hereu Escampa han decidit agafar una guitarra i una bateria i posar-se a fotre crits per treure tota aquesta ràbia i explicar-nos-ho. I nosaltres que ho agraïm.

Ja n'haviem parlat aquí
Escolteu l'Ep al seu bandcamp
Naturalesa Salvatge
Una Llum Infinita
Autoeditat

Un cop escollits dins dels millors eps de l'any, vaig veure'ls en directe a la gran botiga Luchador del Raval. Un d'ells portava la samarreta del grup americà Real Estate i vaig pensar que la fotografia hauria pogut servir com a descripció del grup: Real Estate a Luchador. Aquests barbuts a qui se'ls augura una bona continuïtat ens presenten cançons pop en clau tropicalista i desenfadada. L'únic però el posaria en la falta de personalitat: potser si en comptes de estar veient palmeres escoltant la seva música, veiéssim pinedes i fagedes aconseguirien aquest punt de personalitat per diferenciar-se de la multitud.

Ja n'haviem parat aquí
Escolteu el seu Ep al seu bandcamp
Ocellot
S/t
Autoeditat

Una altra grata sorpresa. Ocellot se'ns presentaven misteriosament i fins al seu concert al Festival Hoteler no vàrem poder descobrir que darrere el projecte hi havia en Marc, més conegut com Desmond. Partint de la psicodèlia, Ocellot recrea atmosferes de muntanya pirenaica a base de loops recordant als Animal Collective del Sung Tongs. Tota una ràfega d'aire fresc per a la música cantada en català.

Ja n'haviem parlat aquí
Escolteu el seu Ep al seu bandcamp
Parmesano
Parmesano! (ep
)
Autoeditat

És ben bé que perquè estan per ordre alfabètic que si no, la llista, segurament l'hauria encapçalada l'últim. Els ja difunts Parmesano ens han portat aquest meravellós ep matemàtic i ben fresc on, a sobre, tenen un del millors títols per a una cançó: “All i Oli”. Bateries mil·limètriques, guitarres que són un constant estira-i-arronsa i una desimboltura al gènere difícil de trobar.

Ja n'haviem parlar aquí
Escolta l'Ep al seu bandcamp

Escrit per Lluís Huedo i Jordi Garrigós

3 comentaris:

Gerard Fornés ha dit...

Que pesats esteu amb Doble Pletina. Tant que ja he escoltat les famosos cançons. I sí, son la canya. Llarga vida!

Skipto ha dit...

L'Hereu Escampa disc de l'any!

molt a favor de la llista!

Anna ha dit...

visca! :)
Molt guai la llista!
i molt fan d'ocellot!