19 de des. 2011

ASSEMBLAGE, FANZINE I FESTA BENÈFICA


Quan la unió fa la força. És meravellós veure un grapat de gent mobilitzant-se de manera desinteressada per ajudar la dona d'un tio que ni coneixen personalment. Aquest dijous 22 es celebrarà un concert al Moog de Barcelona (a Palma de Mallorca el següent dijous) per recaptar fons per a que el músic Dan Melchior pugui sufragar els costs del càncer de la seva dona als E.E.U.U., on viuen. Tots sabem com està la sanitat nord americana, si tens diners et curen, si no, adéu molt bones, així que cada tant ens trobem amb meravellosos artistes que s'aboquen a la bancarrota per problemes sanitaris. Per això s'ha organitzat una subhasta (on fins i tot hi ha un pòster de Wilco signat per ells o donacions de discogràfiques o botigues de discs) un fanzine impressionant i varis concerts al llarg de la geografia espanyola. Però qui redimonis és Dan Melchior? D'on surt? Què es fa en el seu nom?


La subhasta musical, els tres concerts i el fanzine anomenat Assemblage es centralitza en un blog: ayudemosadanmelchior.wordpress.com. Parlem amb els responsables d'aquesta unió de gent que agrupa persones de tot l'estat. Una meravellosa aventura d'unió, col·laboracionisme i música d'altes volades sorgida al bell mig del lobby musical que és el fòrum da la web del Primavera Sound.

Comencem parlant una mica amb en Manel l'impulsor de tota la moguda:

Gràcies a la gent del Foro del PS he arribat a conèixer molts artistes que estic segur que no hagués arribat a conèixer de cap altra manera, i en Dan Melchior (un artista que té una carrera llarga i fructífera) és un perfecte exemple. Va sortir escollit l'any passat a les votacions que el Foro va organitzar per tal d'incloure un seguit de bandes al cartell (l'organització del PS sap com cuidar-nos bé) i va fer un dels millors concerts del festival. Una d'aquestes persones que forma part de la comunitat i que ens el va donar a conèixer va escriure un post informant que en Dan i la seva dona estaven en una situació bastant complicada: la Letha -l'esposa d'en Dan- tenia càncer i necessitaven diners per poder tenir accés al tractament mèdic. Em vaig posar a pensar en la situació de la parella i vaig intentar imaginar la impotència i frustració que deurien sentir. Com tothom sap a EEUU només tens accés a la sanitat si te la pots pagar. Vaig decidir que miraria d'ajudar-los a fer que la càrrega econòmica fos menor i de seguida vaig pensar que la gent del Foro es solidaritzaria amb el seu problema (com així va ser). La idea de fer el fanzine amb tots ells ja feia temps que la tenia al cap perquè per allà circula gent que té una gran capacitat d'anàlisi sobre el fet musical, gustos molt variats (això ha quedat reflectit perfectament al fanzine), contagien entusiasme, són curiosos... La cara positiva del 2.0, per entendre'ns.
Quan vaig proposar la idea inicial de fer un fanzine entre tots i organitzar una sèrie de concerts per presentar-lo no em va sorprendre gens la resposta positiva que vam obtenir des d'un bon principi. Sabia que la gent s'engorilaria amb la idea i que tothom hi posaria el seu gra de sorra, dissenyant el contingut, redactant, entrevistant grups, ajudant a fer promo, avançant capital, buscant fotocopistes, enviant fanzines des de l'empresa... Molta gent forma part del projecte, és molt guai formar part d'una cosa així. No em vull posar filosòfic però vivim en un entorn que alimenta l'individualisme i les experiències com aquesta són molt refrescants. Construir alguna cosa en comunitat i al mateix temps poder ajudar a algú és molt gratificant. Molaria que servís d'exemple perquè la gent fes coses similars i així tots junts iniciéssim una revolució cívica a escala mundial, amb la música com excusa.
Dos preses del concert de'n Dan al Primavera Sound en la seva versió 'Als Parcs'

Aquesta comunitat que és el fòrum del Primavera Sound ha aportat unes 20-25 persones amb una varietat de 'perfils' molt interessant. A part dels gusts individuals de cada un d'ells, i fins i tot a part dels gusts, la varietat de perfils s'identifica en funcionament normal de cada un. Així mentre això surt publicat aquí, molts d'ells s'han implicat de diferent manera, en especial tres o quatre, que són qui s'ha encarregat de cada una de les vessants d'aquesta acció solidaria.
En Sergio Jarque és qui s'ha ocupat de la subhasta, és per això que és ell qui ens parla del seu funcionament:

La idea original salió, si no recuerdo mal, de Manel. Se hizo eco de la situación de Letha y propuso el tema del fanzine. Dan Melchior tocó el año pasado en el Primavera Sound al haber sido una de las bandas más votadas dentro del PS vs Foro, algo que ayuda a empatizar y sentir su situación como algo más cercano. Más allá de eso, no creo que haya un motivo concreto, simplemente ganas de colaborar y ayudar a alguien que comparte espacio musical contigo y lo necesita.

La subasta funciona básicamente como cualquier otro tipo de subasta. Contamos con una serie de artículos musicales que han sido donados desinteresadamente. Durante unos 5 días, a partir del lunes 19 de diciembre, todo aquél que quiera puede entrar en el apartado de subastas del blog y ofrecer dinero por ellos mediante un comentario en la entrada del artículo deseado. Quien ofrece más dinero, recibe el artículo, mientras que el importe recaudado va íntegramente a la cuenta Paypal de Dan. La mayor parte de artículos son discos en formato vinilo o CD, varios de ellos nuevos, que proceden de colecciones particulares. Es una pequeña iniciativa, así que no contamos con un gran stock, pero sí puede servir para dar con aquel disco que tenías en mente por un precio más que razonable. Veremos si al final podemos contar también con alguna que otra sorpresa.


Tothom pot entrar a la subhasta que ja està oberta. Només heu d'anar al blog i participar.

Com el cartell indica, el concert (amb fanzine) serà el proper dijous al Moog amb Beach Beach, Ohios, The Missing Leech i Brainf*ck per tant sols 6 euros.
En Quique Ramos, un altre de la comunitat, ha sigut l'escollit per dur a terme el concert.

Ja fa uns mesos algú va postejar sobre els problemes que tenien el matrimoni Melchior, explicant que en Dan havia habilitat una adreça de paypal per ajudar-lo, i recordant que podíem pillar-li els discos a la seva web i donar un cop de ma. Durant aquest any i mig, molts hem descobert i profunditzat en la música de Dan Melchior, i a mesura que el nostre amor cap a la seva música creixia (sona hippie, si), també creixia la nostre solidaritat cap a la parella. No va ser fins que el Manel va donar-nos una empenta que no ens vam posar "manos a la obra". Ràpidament es van proposar un munt de víes per ajudar. Uns van proposar de fer un fanzine, uns altres de fer una subhasta. La cosa era buscar fórmules per poder ajuntar un grapat de diners per ajudar als Melchior i tingués sentit. La fórmula del concert és perfecte: celebrar la música amb música.

Fer un concert és una manera molt maca d'implicar a gent propera, de fer una mica de comunitat, com explica el Manel, de músics i gent que estima la música donant un cop de mà als seus iguals. A més també és una forma d'incloure tanta gent com puguem, perquè no implica necessàriament la solidaritat dels demés. Serà un concert amb 4 grups bonísims, així que no és necessari estar al corrent de la música i vida del Dan Melchior: es una idea que serveix per qui tingui ganes d'ajudar com per qui tingui ganes de veure 4 concerts collonuts!
En un primer moment vam fer una pluja d'idees al mateix Foro, grups de la ciutat que ens agradaven i a qui teníem ganes de veure. Els primers que s'hi van implicar van ser els projectes de gent que sol participar al Foro: els Ohios i Missing Leech de seguida van aixecar la mà, i com que són bonísims, doncs a tots ens va semblar perfecte. Els Beach Beach també van dir que sí de seguida. Ja feia uns mesos que els teníem a la boca com a "grup a seguir", aquests van ser dels que es van demanar des del Foro. Els Brainf*ck són segurament els més propers al Dan Melchior, tot i que la música no és del tot semblant, si que venen del mateix lloc. Son el grup del Manny Rodríguez, un personatge que sembla haver nascut fora de època i lloc. sembla sortit de la mateixa escena del Medway d'on va sortir l'amic Dan, o gent com en Billy Childish, la Holly Golightly, els Masonics, the Prisoners...
El concert molarà molt. Els grups, els que participem en algun grau en la organització del concert, la subhasta o el fanzine, la gent que hi vingui, tots estarem participant d'una cosa maca. No serà un concert per anar a veure uns que toquen i prou, és totalment imbècil anticipar coses així, però crec que tots estem emocionats de poder afegir el nostre gra de sorra, i aquesta mena de coses es contagien. Podeu tenir la sensació que ja heu vist molts grups de la ciutat, que repetiu amb alguns, però aquesta mena de concerts són una cosa diferent: els grups toquen per donar el millor de sí mateixos, per ajudar a un amic que no coneixen.

A males, si tot fallés, el que tindríem seria:
Missing Leech, és el Maurici fent cançons amb la mirada neta. La seva música és la suma perfecte entre els Fugs, Chris Knox, els Moldy Peaches, Daniel Johnston i ser bona persona. Només té hits.
Ohios són de Vic i van a totes. Tenen una mica del millor indie-rock americà de finals del 80 i començament dels 90, però a mi m'agraden perquè a estones em fan imaginar uns Noise Addict que han perdut la virginitat i ara follen cada setmana amb algú diferent.
Beach Beach són el grup que voldríem veure cada setmana, agafen l'embranzida del hardcore per buscar la manera de tocar saltant. Guitarres solejades, tornades contagioses i ganes de fer 4 crits. El seu single de l'any passat era una burrada i ja van molts passos endavant. Serà molt divertit.
Brainf*ck son el Manny, el Jordi i el Pernil fent punk nerd i ratoliner. Les cançons duren un minut de res, les lletres són brillants (totes amb motius matemàtics) i ells són la polla.
Tot i que en Quique no ho diu, s'ha de sobreentendre que cap grup cobra, que tots els ingressos aniran a les arques de'n Dan i la Letha per a sufragar els costs de les despeses mèdiques.

Per acabar només ens queda parlar amb qui s'ha encarregat tant de construir el blog que ho centralitza tot com de donar cara i ulls al fanzine, l'Abel de Galleta Records és el nostre home.

El motiu (del blog) respon a la necessitat de centralitzar tota l'informació d'una manera ordenada i senzilla, i d'aquesta manera poder difondre l'iniciativa sortint-se del petit ghetto (amb tota l'estima del món cap al primiforo, òbviament) i que la màxima gent possible, dintre de les nostres limitacions comunicatives, pugui assabentar-se de la Benefit i la situació que estan patint tant en Dan com la Letha Melchior.
I parlant del disseny del fanzine:
Passant de vendre el bacallà, que la gent es pilli una còpia i jutji per sí mateixa, que només són 3 ecus de res (sumeu una mica més amb l'enviament postal si no viviu a una de les tres ciutats). Només afegir que hi ha 'a saco' d'estima per part de tots els implicats, des dels plumilles, els manipuladors i mestres graperos, fins a un perico que fa l'enviament del carregament a les altres ciutats (Madrid, Donosti i Palma de Mallorca) per missatgeria des de el seu curru, i etc...

Així doncs, tenim davant nostre una altra exemplificació de que la unió fa la força i que amb el 2.0 és pot arribar a unir un bon grapat de gent i aconseguir fites molt remarcables. Tenim davant nostra l'oportunitat d'ajudar a la parella Melchior tant a la subhasta com gaudint d'un concert com llegint el que segurament serà el millor fanzine de l'any. Tenim davant nostra la oportunitat de gaudir de la música de tres formes diferents a preus irrisoris.
Així que no us quedeu parats llegint això i activeu-vos, entre i xafardegeu el blog d'ajuda.
Ens veiem aquest dijous al Moog.