14 de juny 2017

ARRIBA LA BUTIRROCK 2017 - CONTRACULTURA POPULAR COM A FORMA DE VIDATorna la Butirrock a la seva més o menys puntual edició. El dissabte 17 de juny al Pla de Can Nadal de Sarrià de Ter serà la cinquena vegada que l'organitza la nova fornada d'integrants de l'Associació Cultural Apaga la Tele. Des del 1994 ha passat per moltes mans i ha evolucionat sense perdre l'essència contracultural, underground i reivindicativa afegint un caràcter marcadament dinamitzador a la localitat. Com algú va dir una vegada," un festival ple de crestes que no es veuen".

En els darrers 5 anys el festival s'ha adaptat a les exigències paternes dels primers assistents i a les bandes que el van impulsar. Els que abans muntaven barres ara aporten alumnes de l'escola de música del poble que dirigeixen, mantenint la Butirrock com a un dia important per a la localitat i per a les persones que l'han fet possible. Els organitzadors actuals ho van viure com quelcom mític fins que hi van poder començar a anar (en la primera edició alguns potser ni havien nascut) i el relleu s'ha fet des del màxim respecte a les arrels i al missatge. I si a més analitzem el cartell, més alineat no es pot estar amb el seu significat.

Des de Gent Normal us passem l'horari i un 1x1 dels que farien aquells de la ràdio.

Sarriart 19:00. La pedrer. L'escola de música de la localitat aprofitarà l'espai que els hi dóna el festival per treure a lluir els joves talents que es formen a les seves aules. El gran exemple de què un festival alternatiu i underground veu el moviment associatiu com una sinergia entre a entitats per a fer créixer l'enriquiment col·lectiu.

Syberia 19:50 Èpics. La banda instrumental de Barcelona està presentant el seu segon disc "Resiliency" (Debemur Mortis, 2016) que va ressenyar aquesta casa (http://www.gentnormal.com/2016/05/el-discurs-cap-al-regnat.html). Una bomba de rellotgeria del rock instrumental. En directe espatarrant. La connexió amb Saltamarges els porta al festival, que una vegada més demostra que amplia els gèneres que es podran veure a Can Nadal i us asseguro que ho fan amb una proposta excepcional. Potencia, melodia i èpica a l'alçada de tòtems del gènere com Caspian o pg.lost.

https://dmp666.bandcamp.com/album/resiliency

Violets 20:55 Frescor. El trio de la capital catalana acaba d'editar "Maybe This" (H Records, 2017). Un disc potent i melòdic. Un power pop sacsejat amb la mala llet riot grrrl sorgida d'Olimpia a finals dels 80. Prometen un concert de grans tornades i distorsió. Per a molts pot ser una bona descoberta.

https://violetsbcn.bandcamp.com/

Xmilk 22:00 Seminals. Què dir d'una banda que va començar a fer Old School per allà als 90 i que van ser una de les bandes impulsores d'un segell consagrat com Bcore. Jo no dic res. Són mítics i fa temps que l'Old School s'ha oblidat i ja va essent hora que les noves generacions el recuperin i ho facin amb bandes d'aquí que res han d'envejar a Gorilla Biscuits. Guitarres al vent i punys enlaire.

https://bcoredisc.bandcamp.com/album/function

Falciots Ninja 23:05 Festivitat. La veterania de músics que han passat, entre d'altres, per Gramophone Allstars, Guillamino o Very Pomelo entre d'altres. Fan que el soul i l'r'n'b de Falciots Ninja amb records al reggea i l'ska sigui una aposta segura per ballar i veure una banda ben engreixada sobre l'escenari.

https://falciotsninja.bandcamp.com//

Kante Pinréliko 00:10 Veterania. Sorgits de les esquitxades de "la movida" i influenciats per grups com Bauhaus o Killing Joke, el 1986 van néixer els Kante Pinréliko, abanderats espanyols del post-punk més fosc i combatiu. La seva llarga trajectòria els avala i a la Butirrock seran els representants de les primeres edicions, on el punk reganava a l'escenari del festival.

https://kantepinrelico.bandcamp.com//

Tooth 1:30 Múscul. Si dic País Basc i Post-Hardcore pensareu en DUT, Lisabö o Sacco. Doncs sí, és això. No sé què foten a Euskadi, però les bandes tenen un directe més que sòlids. Transmeten passió i saber fer i reparteixen cops de puny sònics a tort i a dret. Escoltant a Tooth crec que els bombos ens rebentaran el cor i les guitarres ens explotaran els timpans. Aupa!

https://tootheroak.bandcamp.com/

TANO! 2:35 Herois. Sí, són els herois locals. Els que assagen als locals de l'ATV. Els que estan involucrats a Saltamarges, Anchord, Mendra i ex Hürricade. Noise i experimentació. Hardcore i math rock. Passió i suor. Underground i inconformisme. TANO! tenen un directe que despentina i no deixa indiferent. I juguen a casa. Es liarà fort.

https://saltamarges.bandcamp.com/album/tano

Final DJS ATV. Doncs això. Hit after hit. Tot el que pot sonar al final d'un concert a l'ATV per ballar, taral·lejar abraçats als col·legues o tirar-se birres per sobre botant. El millor final de festa, vaja.

En algun moment del festival s'espera que la tradició de llençar un aparell de televisió des de l'escenari no es perdi. És el símbol d'una joventut inquieta que no depèn de l'edat, sinó de la capacitat de generar espais per a la contra cultura i de promoure el sentit crític vers allò establert com a norma. I tenen els pebrots de fer-ho amb un cartell més que interessant i, sobretot, eclèctic, perquè totes les mirades i tenen cabuda.

Com a apunt final, que sapigueu que l'entrada és lliure, estarà tot regat per preus populars (de debò, si veniu de Barcelona serà com si viatgéssiu a Cambodja) i la brasa a rebentar de botifarres. Més no es pot demanar. Només assistència i germanor.

Fotografia de portada: Arxiu
Text: Carles Fajardo 
Correcció: XX

1 comentari:

Crusty ha dit...

Lofa, la frase "un festival ple de crestes que no es veuen". La va dir un servidor en un video promocional de fa crec 2 edicions enrera de la Buti, veig que us va quedar gravada al cervell, jeje. Bon escrit, m'ha agradat molt la descripció de cada grup, i l'adjectiu per definir a la banda a l'inici. Salut!