12 de maig 2017

BALL DEL FUTUR. AQUEST DISSABTE ENS VISITA EL COL·LECTIU BRRRRRAP


"Som BRRRRRAP, un blog sobre pistes de ball del futur i un col·lectiu que creu en nits infinites plenes de suor".

BRRRRRAP son un blog i no. Es dediquen a compartir mixtapes i cançons per ballar molt i trencar-se el cap. Comparteixen sense pena les coses que publiquen altres mitjans, seleccionant tot el que els agrada i animant-nos amb una frase o dos a que li donem al play. Sense gaire informació, confiant en la nostra intuïció per saber per on van els trets de cada cosa. No expliquen el seu criteri, però és fàcil entendre'l a poc que els segueixis una mica: música de ball on els gèneres es barregen fins desdibuixar-se, on caben reggaetón, mákina, grime, hip hop, vogue o nou dancehall però alhora res no és només reggaetón, mákina, grime, hip hop, vogue o nou dancehall. Tot es balla, tot confon i tot fa festa.

Algunes de les meves definicions favorites llegides a BRRRRRAP:
"Hasta el 40 de mayo no quitéis la alfombra de chinchilla ni la chimenea"
"Alarma tigre"
"El Dancehall es el nuevo Trap... Lo sabe hasta Fernandito"
"Curso acelerado de futuro"
"Un símbolo de infinito formado por gente bailando la conga"
"Grandes mis makarios me han hecho llorar joder :___)"
"Lambos… Albornoces… Glitch… Camo… Jugosito Jey… JODER, NO HAY FALLO"
Un grapat de emoticonos (de aliens o de bombes)

Les definicions que fan son divertides i exactes, un codi de tribu que tothom pot entendre un cop comença la música. M'encanta seguir-los i m'ho passo pipa escoltant tot el que proposen, però per un blog que incita a la acció, no tindria gaire sentit quedar-se a mitges.
Des de fa un temps, BRRRRRAP han començat a organitzar festes a Madrid i han format un dels col·lectius de DJs més divertits del panorama. Com a organitzadors, han muntat concerts i sessions de gent com Mumdance, Nightwave, Erik Urano o Teki Latex, i com a DJs... només cal repassar la playlist que han entregat als amics de Beatburger per veure de quin peu calcen. Aquest dissabte estaran punxant dins la programació del Trill a la Sala Razmatazz, i tot apunta a que serà una gran nit.NADSATS és un dels DJs de BRRRRRAP.


Fora d'això, vaig pensar en ells aquesta setmana, mentre assistia a una taula sobre periodisme musical. Es va crear cert rebombori al voltant de si existeix realment una nova generació explicant les coses d'una manera diferent. Em costa molt entendre la idea de gent jove perquè no penso que es tracti de cap col·lectiu concret ni que cap franja d'edat tingui una sola forma de fer. La idea de "els joves" explicada per gent de qualsevol edat sol ser molt ridícula.

Una de les persones d'aquesta taula, la Blanca Martinez (també coneguda com HJ Darger) va parlar de l'absurd de fer crítiques de disc en format tradicional per una generació que ha crescut amb internet. No és el meu cas, jo he crescut llegint les crítiques dels mitjans tradicionals i vaig construir el meu imaginari amb les seves definicions, que em servien per endreçar el que escoltava o per imaginar el que voldria escoltar. Crec que segueix tenint sentit si ve acompanyada d'un anàlisi o suma capes de significat al que estic escoltant, i sobre tot, té un valor en tant que deixa rastre. Si ningú deixa informació enlloc demà serà molt difícil estudiar com era la cultura l'any 2017.

Tampoc no vull fer una defensa de res. El cas és que alguns dels assistents qüestionaven si aquests mitjans joves (amb perdó) eren tan nous, i jo pensava en BRRRRRAP (i en Visual 404, Young Vibez, i també en O, que agafa el millor de tots els mons), que fa servir un llenguatge i un to més proper a les xarxes socials que a la premsa tradicional, creant un discurs i un cànon propi només incrustant obres, afegint links, quatre paraules i de vegades uns emoticonos o un dibuix en codi ASCII. En el fons segueixen actuant com a prescriptors, però fa 10 anys hagués estat completament impossible explicar res d'aquesta manera perquè senzillament no existien les eines per fer-ho. I aquí si hi ha un trencament i un discurs generacional. No fan receptes del bon gust, et donen el seu receptari per que te'l facis a mida.

SEGUEIX A BRRRRRAP
+Info sobre la festa de BRRRRRAP a Trill

Fotografia de portada: BRRRRAP
Text: Quique Ramos
Correcció: XX