30 de maig 2017

LES SUEQUES - MOVIMENT

Les Sueques
Moviment
Any: 2017
Discogràfica: El Genio Equivocado

La primera escolta de Moviment  (El Genio Equivocado, 2017) deixa clara una cosa des del principi i és que, fugint de la línia recta d'entregues anteriors del grup, Les Sueques, han esdevingut una banda angulosa, amb intenció polièdrica i, fins a cert punt, esmolada.

Cal fer, emperò, una crida a la calma: segueix present el gust per al, com diuen elles, punk net i pop brut. Hi ha segons quins principis fundacionals que millor que no es toquin, ja sabeu, aquelles reminiscències indie-pop de mitjans dels 80 anglès i dels antípodes (C-86, l'escuderia de Flying Nun...), mesclades amb tocs Riot Grrrl americà i pinzellades de Farfisa marca de la casa. Tot i aquestes referències amb solera i una producció crua i sense artificis, hom té la sensació que aquest nou recull de cançons és manco referencial que entregues anteriors, s'ensuma una aroma de certa voluntat de desmarcar-se del revival, tant recorrent en aquests últims temps.

Ja sigui en la varietat de les composicions, on s'afegeixen regustos a The Slits o a Au Pairs, ja sigui pel pas endavant de la base rítmica, angulosa, plena d'arestes i unes línies vocals (i, sobretot, unes lletres) que passen a formar part d'aquesta base, contundent i amb un punt d'abstracció o ja sigui per una masterització que li confereix un aire prístin a la mescla, tot "actualitzant-ne" el so (per posar un exemple, Acció és UK/NYC early '00's, una cançó amb anhels de hit de ràdio indie), es nota una certa voluntat d'avançar i d'ampliar mires (i projecció) cap a públics més amplis, però sense perdre la inquietud a la qual ens tenen acostumats.

Fotografia de portada: Arxiu
Text: Tomeu Mulet 
Correcció: Pendent