28 de març 2017

PODER ABSOLUTO - PURO SONIDO VALENCIA

Poder Absoluto
Puro Sonido Valencia
Any: 2017
Discogràfica: 3DBRecs

Després de tanta insistència que el que feien no tenia res a veure amb les bandes de hardcore provinents de Nova York, Cleveland o Boston, tornen de nou els Poder Absoluto amb el seu ego més inflat que mai i amb un disc anomenat 'Puro Sonido Valencia', que s'obri amb 'Entrada/Mano de Hierro', apertura on fan cridar ben fort la seua postura cap als opressors.

A l’any 2013 publicaren la seua primera demo en cassette, el següent un set polzades planxat per Fight 'Em All Records, tot seguit d’una aparició a l’eclèctica compilació 'We Breed Ugly' treta per NxA Records l’any 2015. Dos anys després d’aquesta última aparició ens porten onze cançons més, publicades sota el paraigües de 3DBRecs per calar per tot el vostre cos l’energia i la força del Sonido Valencia encara que, en aquesta ocasió, no parlem de la ruta destroy sinó del significat capgirat que aquesta banda de la capital del Túria ha donat al terme per parlar del seu 'hardcore hecho en la gloriosa ciudad de Valencia'.

Es podria dir que les lletres polítiques i socials formen la part més grossa dels pilars de la majoria de les seues cançons però en aquest disc també trobem detalls interessants de crítica cap a moviments contraculturals, sense anar molt lluny 'En Tu Cara' és encertada crítica sobre les falses aparences fàcilment localitzables al món punk, 'Me rio en tu cara, de tus Martens nuevas [...] Me rio en tu cara, de tu chupa de pinchos'.

Per deixar-ho ben clar i també per justificar perquè no parle d’altres referències musicals en aquestes línies: tenen ben poc a veure amb tota l'old school del hardcore de ritmes frenètics i bateries atropellades. Ací juguen bon paper les variacions de velocitat que fan més pesades algunes guitarres per arrencar-les més tard amb riffs plens de nervi presents a temes com 'Insurgente'. Així i tot també trobem piconadores desbocades, 'De Ellos' avança a tota velocitat sense deixar res pel darrere. Ràbia concentrada per enderrocar a qualsevol que pense creuar-se per davant d'ells.

Altres com 'Último Asalto' sentencien i reforçen el nom d'aquesta publicació, 'Esto no es Barcelona, USA o UK. Puro Sonido Valencia, arrodillaros a sus pies', just abans de començar l'aterrament que ve de la mà d'un últim instrumental anomenat 'Salida', aquest és l’encarregat de tancar els quasi divuit minuts que té de duració el disc, no ajuda molt que ho faça amb un fade out que lleva tota l'espenta que té. Aquest efecte hauria d'estar castigat amb pena de mort en certes ocasions.

En definitiva, una estrena que s'emporta un aprovat encara que, personalment, no m'encaixe molt això d'enaltir una ciutat sense cantar en la seua llengua. D'allò ja es van encarregar de fer-ho correctament els Anti-Playax l'any 2008 publicant el seu 'València Marca Registrada' amb Trabuc Records. 

Fotografia de portada: Arxiu
Text: Nando Hervido
Correcció: Pendent