29 de març 2017

LA REVISTA AJOBLANCO "VUELVE Y REVUELVE"
Que ressonin els tambors perquè l'emblemàtica i tan provocativa revista contracultural dels anys setanta, "Ajoblanco", està preparant el seu retorn a les impremtes i a les nostres vides. Si la notícia et fa feliç, et proposo dues coses: o bé participar en el crowdfounding que estan realitzant de cara a poder fer possible el primer número del 2017, que es preveu per aquesta primavera; o bé fer una excursió a la Fundació Suñol a partir de demà 30 de març per conèixer amb més detall el paper que va tenir la revista durant els agitats anys de la transició democràtica. No sabem per què tornen ara i no abans però esperem que facin el que millor saben fer: remoure consciències.

L'exposició Ajoblanco Libertario 1977, organitzada en paral·lel a un seguit d'activitats i conferències, repassa la trajectòria de la revista des del moment que neix, i a través de totes les seves etapes, destacant-ne les portades mítiques, aquells continguts que van marcar una època, i en general el gran impacte que va tenir a l'hora de consolidar una crítica política i cultural a través d'un incansable reclam de llibertats.

De cara al 2017, les seves intencions venen en aquestes paraules: necesitamos un pensamiento nuevo, libre, sin cánones impuestos y sin burbujas, donde las generaciones, las culturas, las ciudades y las identidades dialoguen, se mezclen y se expandan. Queremos recuperar la memoria, hurgar donde otros temen hacerlo y plantear todo lo necesario para sentirnos vivos. Nuestras armas: un espacio para el encuentro, una revista en papel, una plataforma digital y un club de activistas y amantes de la cultura. 

Les seves ambicions no són pobres, però tenen una rica herència darrera que els impulsa cap endavant. Caldrà estar atents per quan la revolta d'Ajoblanco es posi en marxa.

Fotografia de portada: Ajoblanco (Manel Esclusa)
Text: Clàudia de Palol 
Correcció: Pendent