8 de febr. 2017

IL·LUMINANT EL MARTIRI: LLUM BCN 2017La llegenda diu que Santa Eulàlia va ser torturada de tretze maneres diferents, tantes com anys tenia. Empresonada, ferida amb vidres, cremada, maltractada de totes les formes físiques possibles i finalment crucificada. Tot molt maco. Això perquè durant els dies 10 al 12 de febrer es recupera el seu martiri per convertir-lo en una sèrie d'instal·lacions de llum i so a càrrec de diferents laboratoris d'experimentació de noves tecnologies i formats. Una estranyíssima i anacrònica trobada de dos mons que dóna els seus peculiars fruits; concretament, l'esdeveniment imperdible d'aquest cap de setmana a la ciutat comtal: Llum BCN 2017. A continuació, instruccions en tres passos per assolir la il·luminació:

La primera parada, l'instal·lació "Brillen en la Foscor", organitzada per l'IAAC (Institute for Advanced Arquitecture of Catalonia) -a la fotografia de portada, des de perspectiva aèria- dibuixa un recorregut geomètric que s'estructura en tretze vèrtexs, cada un representant dels martiris de Santa Eulàlia. De forma interactiva, les línies de llum que es creuen poden ser redirigides i en fer-ho, se'n deriva un so. La creació d'una aura màgica de llum i música de ben segur que aproparà l'experiència de l'espectador al rapte místic de la patrona. O com a mínim, serà un divertit retorn a la infància i a les sortides al CosmoCaixa.

Amb l'ànima predisposada espiritualment, és el torn del cos. L'ETSAB (Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona), ha muntat tota una recreació d'un dels martiris de Santa Eulàlia, quan va ser llençada dins d'un pou de "Calç Viva", nom que pren la instal·lació. Tot convertint el pati del Palau Moja en un espai efervescent i misteriós en una versió sensiblement menys gore que l'original, ens conviden a un batibull de sensacions, on la llum i el so, aquest cop juntament amb la calç, tornen a ser els elements protagonistes.

Un cop purificats, l'experiència completa. No forma part de Llum BCN però sembla fet a mida. Només us en donaré les dades essencials - l'acte es titula Music For Lamps i està organitzat per Digi_Lab dins del festival Mutek - la resta, vosaltres mateixos:(Que la tecnologia ens il·lumini el camí. Amén.)

Fotografia de portada: Instal·lació "Brillen en la foscor" (IAAC)
Text: Clàudia de Palol 
Correcció: Pendent