3 de febr. 2017

I LA FM QUÈ, CONSELLER? (per PERE AGRAMUNT)Aviat farà un any que el conseller de Cultura de la Generalitat, en Santi Vila, afirmava, dalt de l'escenari de la sala Apolo, que iCat tornaria en breu a la freqüència modulada, la nostra FM de cada dia. Va ser al 'Desconcert', la festa on se celebraven els 10 anys de l'emissora, amb la participació desinteressada d'un bon grapat de músics catalans que ja formen part de la història de la cadena.

Després de la salutació protocol·lària d'en Saül Gordillo (periodista, director de Catalunya Ràdio des del gener de 2016 i persona de confiança d'ERC, segons els entesos en els afers de Palau), aquest va cedir el micròfon a un cofoi conseller Vila (exalcalde de Figueres i home fort del PDeCAT, l'antiga CDC), que va fer un breu discurs que cloïa amb aquestes paraules: “Sense cap mena de dubte, gràcies a vosaltres, gràcies a aquesta plataforma digital, la música ens acompanya (...) I hauríem d'aconseguir ––estem conjurats a aconseguir-ho–– que ens acompanyi des de totes les plataformes on era possible... i on havia funcionat fins fa ben poc. (Aplaudiments del públic i del director de Catalunya Ràdio.) Ho hem d'aconseguir. Estem compromesos a fer-ho. I ho farem. Ho farem. Sabeu que ho farem, que tot l'equip hi estem treballant. Estem buscant la solució i crec que ben aviat l'haurem rematat definitivament.”
És veritat que en cap moment mencionà les sigles “FM”. Digueu-me malpensat, però es va limitar a "surfejar" l'onada, i a base de perífrasis va tirar endavant un discurs relativament entusiasta que va aixecar els ànims de bona part dels assistents. Ens en vam alegrar. Nou conseller, nova mirada sobre l'assumpte, nou discurs, noves promeses. Faltava, però, el més important: que els fets se sobreposessin a les paraules.

Els indicis de la tornada de l'emissora al front popular que encara són les ones electromagnètiques no són esperançadors. I espero, de tot cor, equivocar-me. D'entrada, silenci administratiu i polític. Cap declaració sobre el tema. Cap calendari previst, que se sàpiga. La campanya Tot el que sents és cultura, les falques que la pròpia Catalunya Ràdio emet a diari, de fa mesos, ressaltant els microespais que contenen “contingut cultural” dins la programació de la cadena, tampoc hi ajuden gaire. A ningú de l'àmbit de la cultura sembla haver-li fet el pes. No sóc el primer ni seré el darrer que en parli. És una campanya ploramiques, que exerceix de flotador salvavides. El tipus d'accions que s'han de fer quan les coses són flagrantment desproporcionades i te les has d'empescar per anar sumant peres i pomes quan el que has perdut, de fa anys, són bous i esquelles.

Ep, i no serà pas per nostàlgia que molts reclamem la tornada d'iCat a la ràdio. De fet, hauria de tornar-hi però millorada: sense radiofórmula, amb més programes d'autor i donant cabuda a més estils musicals, disciplines artístiques i àmbits socials diversos, per exemple. El valor afegit de la plataforma digital no s'ha de perdre, perquè s'ha fet bé i funciona. Endavant. Però la tornada a la FM és improrrogable. Primer, perquè aquesta legislatura serà curta, li queden pocs trimestres de vida, com tothom sap. Segon, perquè si ens omplim la boca parlant d'estructures d'estat, tenir una ràdio que sigui un referent cultural és del tot indispensable. Els nostres veïns tenen Radio3 i France Culture. Els britànics tenen la BBC6. Els ianquis tenen la seva NPR. I no els les toquis, que et saltaran ràpid al coll.

Així doncs, i la FM què, conseller?Pere Agramunt (Músic. Fa sopars amb La Brigada i intenta escriure les paraules justes.) @pereagramunt

Fotografia de portada: Eduard J. Montoya 
 Text: Pere Agramunt 
 Correcció: Pol Camprubí

1 comentari:

Mercè ha dit...

El director de Catalunya Ràdio, Saul Gordillo, tenia una empresa a mitges amb el Carles Puigdemont, president. Aquesta és l'estreta relació que tenia. Si fos el PP o a València, ja ens hauríem posat les mans al cap.

Igualment, gràcies per l'article! Caldria una bona emissora musical a la FM! I/o iCat! Però els agrada més el futbol... Com els de RAC1...