2 de febr. 2017

D'EXCURSIÓ A LA PERIFÈRIA: PIRAMIDÓN, CENTRE D'ART CONTEMPORANINo tot passa al carrer de Joaquim Costa, la perifèria de Barcelona és una mina de perletes escampades per descobrir, un exemple és el de Piramidón, Centre d'Art Contemporani, situat al barri de la Verneda i la Pau. Tampoc cal exagerar, l'únic necessari per arribar-hi és un bon llibre per al trajecte i un viatge de metro, perquè hi porten tots els transports públics imaginables. L'excursió val la pena si el que t'hi espera és l'exposició "Venien de lluny", que inaugura el dimarts dia 7 de febrer. A més, és una oportunitat per donar suport a una proposta local que aposta per la creació d'una cultura de barri.

Piramidón és un centre d'art que funciona com una galeria expositiva però també gestiona residències artístiques i organitza altres activitats com "Los martes en Piramidón", taules rodones amb professionals de la gestió cultural i col·leccionistes. La mostra col·lectiva que s'ha reunit sota el títol "Venien de lluny", que gràcies a tres artistes residents (Federico García Trujillo, Miguel Marina i Milena Rossignoli), ha organitzat Piramidón en col·laboració amb Major 28, acumula un piló d'artistes i moltes incògnites. La metàfora que funciona d'eix de l'exposició és, i cito, la de "diferents agents artístics com a cossos que graviten al voltant dels espais expositius o centres de producció, proposant la construcció del fet artístic com un sistema de relacions orbitals on l'acumulació de capital simbòlic actua com a focus gravitatori". Qui ve de lluny, exactament? Alguns dels artistes són internacionals, però no acaba de quedar clar si la cosa va per aquí. Tot incògnites.

Si com a mi us pica la curiositat de desxifrar tal metàfora i a més no coneixeu (o molt poc) el barri perifèric de la Verneda, no perdeu l'ocasió de fer-ho abans que es converteixi en el barri de moda, bé perquè segueixin naixent projectes com el de Piramidón, bé perquè hi acabem migrant tots els joves estudiants que no ens podem permetre el lloguer d'un pis al centre d'una ciutat cada cop més cara.Fotografia de portada: Cristian Herrera
Text: Clàudia de Palol
Correcció: Pol Camprubí