28 de febr. 2017

ETERNA - ARE U ALONE

Eterna 
Are U Alone
Any: 2017
Discogràfica: La Nova Era

Are U Alone és la primera referència d'Eterna, nou projecte i alter ego de Ralf Laurent, aka Guillem Peeters. El productor barceloní ha llançat aquest EP de nou cançons des del col·lectiu Nova Era, del que també en forma part. Amb un background molt contemporani, una estètica molt precisa i una música que ens serveix com a document narratiu dels sons de club brutalistes i d'avantguarda, l'escolta ens porta a experimentar que la sensació distòpica d'habitar en un espai extraviat i sentir en carn pròpia l'alienació tenyida de nostàlgia es pot viure. Així mateix, la de sentir una placidesa en una atmosfera d'emocions turbulentes.

Canvis de paradigma i confusió operativa descansen sobre la nostra pell mental. Producció en excés, saturació i col·lapse ens evidencien una xarxa sistèmica, que més enllà de connectar-nos i ajuntar-nos, ens asfixia i immobilitza. És així com el nostre cos, en els seus aspectes més abstractes i en els seus més sòlids, ens fa visualitzar quina és i com s'executa la relació d'explotació pròpia del sistema que ens contextualitza en el nostre temps. L'EP es marca sobra aquesta història, i per això la seva estructura sonora es presenta amb molts matisos. La seva música experimental i radical divaga entre nou punts que presenten una naturalesa cíclica i constant en la seva programació, en què els títols de cada cançó marquen el recorregut i la temàtica: el "jo" en relació.

Eterna treballa sense límits de gènere musical. Fa ús de fórmules que es mouen entre les dissonàncies, els sons fragmentats, cops de tambor aguts i asimètrics, i ràfegues sintetitzades. Entre els passatges d'ambient, trobem efectes de drone i bales que increpen en el noise experimental i en el freetechno/hardtek convertint-se en una mena de dance deconstruït, que a vegades flirteja amb el grime o el trap com podem veure en el tema inicial "BCB", "Spill", una de les cançons amb més caràcter o "Nova Era". La tensió, però, la crea "0" un tema en format interludi i d'estètica ambiental que viu amb molta rigidesa per la seva contenció. Are u alone presenta veus processades i en la seva posada en escena es tornen en vocals amorfes que van del to angelical al lúgubre, connotant la direcció que agafarà cada tram musical tal com podem escoltar en "I see U", "Hopeless" o "Are u alone". "Im gonna find u" és el tema que aconsegueix resoldre's des d'una aparença més lluminosa i per tant més optimista que la resta. En canvi, per la seva condició d'últim tema i així mateix desenllaç, "Forget" és la que presenta un so més enfocat a un concepte de música "màquina" més sufocat, que tanca l'EP amb un estat més melancòlic.

Are U Alone recorda a altres projectes coetanis, que també s'emmarquen en les noves electròniques feixugues de caràcter crític i/o experimental, d'artistes com podrien ser Amnesia Scanner, Oneohtrix Point Never, Lotic, Arca, Angel-Ho o Rabit. Però el carisma d'aquest primer treball d'Eterna rau en els diàlegs que incorpora entre el pop i les notes melòdiques que es barallen amb els sons més durs, per acabar amb un resultat més endolcit i de caràcter més sentimental, i així mateix més personal.


Fotografia de portada: Arxiu 
Text: Ikram Bouloum 
Correcció: Pablo Gerschuni