24 de febr. 2017

EL QUE FA LA MÚSICA DE BALL: MOBILEGIRL ENS VISITA AQUEST CAP DE SETMANA


 photo 732b1351-46ed-40d1-add2-59373fb87441_zps68sipmbj.jpg

Arrel del tema que va fer Oscar Mulero per la Fundació Robo, el col·lectiu explicava: ‘la potencialidad política de las nuevas músicas reside en lo que la música "hace" y no tanto en lo que la música "dice”’, per després donar algunes claus d’aquesta possible potencialitat política com la recuperació d’espais abandonats, la construcció de xarxes de distribució alternatives o la creació d’una vida cultural al marge del cànon que et faci replantejar aquest mateix cànon. La música de ball és política. Tot ho és, quina tonteria!

Torno a començar.

Ara mateix hi ha un munt de col·lectius fent música de ball nova i plena de idees, tractant de crear una identitat pròpia no necessàriament anglosaxona, buscant espais inclusius, jugant amb la música mainstream d’una forma crítica y lúdica, creant xarxes i comunitats on tothom col·labora, aprèn i s’empeny mútuament cap a llocs millors. Busqueu N.A.A.F.I. a Méxic (i mireu aquest inspirador mini documental), Salviatek a Uruguay (aquí en podeu saber més), Principe Discos a Portugal (aquí podeu llegir -en anglés- per què la seva feina pot ser tan important), GQOM Oh a Sudàfrica (aquí la increïble historia de com distribueixen la seva música), NON Worldwide repartits a diferents països africans (el text de biografía del seu Bandcamp és <3 ) o Staycore a Suècia.

Mobilegirl forma part d'aquest darrer col·lectiu, i podria ser un bon exemple de tot plegat. La seva música perverteix el r’n’b més mainstream (a les seves sessions hi poden sonar la Ciara, Brandy o edits bojos de Jennifer López com aquest), que barreja sense por amb reggaetón futurista, batida, juke descompassat i ambients estranys. Participa en iniciatives com Sister (plataforma on-line dedicada a donar visibilitat a les dones DJs, i convertir les seves festes en espais segurs per elles), dona temes a iniciatives com Co-op (que pretén ajudar i visibilitzar diferents associacions que lluiten contra la discriminació en totes les seves formes) i col·labora amb membres d’altres col·lectius germans com N.A.A.F.I. (oju al seu remix de Dinamarca amb Kassandra i Zutzut).

Però com deien els amics de Fundación Robo, la seva potencialitat per encendre una espurna té més a veure amb el que la música et fa que en el t’expliquen les paraules, i el que fa la Mobilegirl és transmetre idees a través de l'acció i el ball. Aquest dissabte estarà punxant al Trill de Razzmatazz i és possible que sigui una nit divertidíssima que us activi alguna llumeta. Si no em creieu, escolteu aquesta sessió que va fer per Boiler Room on és capaç de barrejar electrònica nebulosa i escairada amb Britney Spears, Rihanna, la “Cachetona” de King Doudou o clàssics del reggaetón (“Sientelo”). Us repto a posar-ho de fons i no acabar ballant.+ info sobre l'actuació de Mobilegirl a Barcelona aquí.Fotografia de portada: Arxiu
Text: Quique Ramos
Correcció: XX