6 de des. 2016

PEDRO VIAN - BEAUTIFUL THINGS YOU LEFT US FOR MEMORIESPedro Vian
Beautiful Things You Left Us for Memories
Any: 2016
Discografica: Modern Obscure Music

Beautiful Things You Left Us for Memories és l'últim LP afegit a la discografia del segell català Modern Obscure Music i el primer llarg de Pedro Vian, pare i fundador de la plataforma. Un àlbum d'elaboració al ralentí, amb un desenvolupament de dos anys de durada i amb una presentació estratègicament gradual de cada tema que, en temps d'acceleracionisme i assimilacions que es poden quedar en el que és superficial, ha marcat un joc de recepció certament intel·ligent.

Un treball musical que des del principi es posiciona en una escolta d'estètica pausada i que presenta dues premisses en el llenguatge que utilitza. L'una és la d'invocar una experiència de reminiscència abstracta. No hi ha ni records ni imatges concretes, sinó més aviat un magnetisme catàrtic conduït per la poètica dels títols, que crea i condiciona un espai d'emocionalitat. L'altra és la instància d'un format processual d'investigació i experimentació a través de la cosa sonora. Diferents estils conflueixen entre ells al llarg de les 12 peces i és conglomeren en un tot madur. Hi ha una tornada a les estètiques primitives i analògiques del digital i es reafirma amb nostàlgia la poètica mateixa del so. És per això que el treball d'en Vian té aquest potencial d'atemporalitat que experimenta en el passat per projectar-se fermament en el present. No té pretencions de futur, però indubtablement té una qualitat permanent que queda lluny de ser quelcom efímer.

Beautiful Things You Left Us for Memories és fàcil però no àgil, perquè tot i presentar estructures familiars, està plena de matisos. És una sofisticació de llarga durada que es dedica a construir les seves pròpies analogies de repetició i concordances que porten cap a una finalitat vocacionalment cíclica. És un àlbum de sinergies. I per aquest motiu, la seva electrònica és amplia: la preciosa i reverberant "Pandora" marca l'inici, fins a arribar a l'assossegada "Start Again". L'àlbum abraça el pop sintetitzat, l'ambient delimitat i fa incursions en el dub. Així mateix, utilitza el house d'acadèmia i els seus prominents bombos o la new wave de caràcter retro-futurista, per marcar el beat del seu recorregut i per crear dos grans pilars com són "Le Fou" i la inflexible "Indian Strings". Cal no oblidar "Nite", on la Carla Perez, membre del grup Mourn, personifica la veu i impulsa el tema cap a un racó més sublim.

És innegable doncs que la coherència i la revelació d'aquest disc li donen un pes propi prominent. Lluny de ser apàtic i indiferent, es balanceja entre vàries etiquetes de gènere sonor, per anar des de l'hipnosi de tristesa a l'excitació de tendresa, per així consolidar i assegurar una audiència atenta, emocionada i seduïda.

Fotografia de portada: Adrià Cañameras 
Text: Ikram Bouloum
Correcció: Rosa Molinero Trias