6 de des. 2016

FESTIVAL MÁRGENES AL ZUMZEIGAquesta setmana engegava el festival Márgenes a La casa Encendida, a Madrid, que proposa una programació que inclogui la diversitat iberoamericana de cinema d'autor i documental. La bona notícia és que en aquesta sisena edició, el festival és acollit per set ciutats, entre les quals s'hi troba la nostra.

La mala notícia és que la programació a Barcelona es limita a la secció oficial de pel·lícules i exclou altres cicles fora de competició, com el que es dedica a un dels meus cineastes de cartellera: per grotesc, irònic, geni i boig a parts iguals, em declaro enamorada i devota del cinema de João César Monteiro. És curiós el que passa amb els nostres veïns ibèrics que, sent tan a la vora, semblin trobar-se a les nostres antípodes culturals. Quan es tracta del ressò que té la cultura portuguesa al nostre estat, és fàcil adonar-se de l'escassa difusió d'obres i autors. Després, passa que veig coses com aquest cicle de Márgenes, i ja puc dormir una mica més tranquil·la.

Seguint amb bones notícies, la cooperativa que acull la programació oficial de Márgenes no és altra que Zumzeig Cinema, que ja dit de pas, està programant aquests dies La mort de Lluis XIV i Oleg y las raras artes, totes dues altament recomanables. Però ara sí, anem al gra: aquesta és la selecció que he preparat de les peces que s'inclouen en la programació barcelonina de Márgenes.

La primera, avui dimarts 6, porta per títol "Historias de dos que soñaron", i es tracta d'un recopilatori d'historietes que succeeïxen en un bloc de pisos, explicades per dos dels seus veïns immigrants. També m'ha cridat l'atenció "Santa Teresa y otras historias", pel·lícula que adapta lliurement la novel·la "2666" de Roberto Bolaño, que en si ja és un bon començament; es projecta dijous 8, juntament amb una altra pel·lícula titulada "Panke". Divendres 9 és possible submergir-se en l'imaginari històric de Pasaia, el municipi que envolta el port comercial de Gipúzcoa, en un assaig urbanístic titulat "Pasaia Bitartean" que dedica la mirada fílmica a l'arquitectura. Per últim, una nova oportunitat per veure "Inadaptados" dissabte dia 10, si vau badar durant l'In-Edit, el documental dedicat a la banda de música dels vuitanta, Cicatriz.

Les bones notícies no s'acaben aquí: Márgenes, a més d'organitzar un festival anual funciona també com a catàleg on-line de pel·lícules – de les mateixes característiques: iberoamericanes de cinema documental i d'autor –  que difícilment es troben per altres vies, i que es poden visualitzar on-line a un preu simbòlic. Estigueu atents!

Fotografia de portada: Festival Márgenes 
Text: Clàudia de Palol 
Correcció: Pendent