22 de nov. 2016

FESTIVAL INFLUX: VÍDEO A ESCENA


Qui no ha gaudit d’unes cerveses a la magnífica terrassa de l'Antic Teatre una calorosa nit d’estiu? Amb una localització immillorable i un ambient animat, ja és un lloc popular de la ciutat, per això és fàcil que passi desapercebuda l'autèntica essència del centre: la seva proposta escènica. I seria un error. L'aposta per peces que arrisquen i desafien el gènere teatral fa de l'Antic Teatre una de les plataformes de referència pel que respecta a l'escena independent actual.

A hores d'ara m'és impossible amagar la meva evident inclinació pel format audiovisual, com també la debilitat que sento per la barreja del visual i altres arts, que l'utilitzen com a eina d'expressió per generar respostes noves. És per això que quan un bon amic em va parlar del Festival Influx, no em podia estar de compartir-lo. Repartits entre dijous i diumenge i durant dues setmanes, l'Influx esdevé una sòlida proposta d'espectacles escènics que utilitzen el vídeo i el món digital per reinventar-se en el seu gènere. Tot plegat implica una varietat infinita de possibilitats: des de recitals poètics que juguen amb animació, passant per performances que interactuen amb la pantalla i fins espectacles musicals que fan del so, línia i color. Tot i que la primera tongada de peces va acabar aquest passat diumenge, encara tenim la possibilitat d'assistir en algun dels suculents espectacles que engeguen aquest pròxim dijous 24.

El tret de sortida el dóna el programador-poeta mexicà Eugenio Tisselli, que reflexiona entorn la tensió entre la tirania d'un codi tecnològic i la càrrega interior del nostre cos que lluita per explotar en el que ell anomena un "assaig escènic audiovisual". Divendres 25 tenim reservats bitllets de primera classe cap al Japó, el viatge dura 45 minuts. El concepte "ma" de l'art japonès, que vol fer patent l'espai i el silenci d'una forma conscient, és present en aquest concert audiovisual que combina el so de la flauta travessera i el shinobue amb projeccions de l'estètica del cinema de Miyazaki o Kurosawa. Trio Truna arriba dissabte per fer soroll; la tecnologia i les màquines utilitzades permeten a l'artista, Andrés Blasco Ramos, multiplicar-se a l'escenari per mostrar les seves dues vessants principals; la musical, centrada en l'àmbit del rock i la música experimental, i l'audiovisual, que implica material filmat amb super 8 i peces híbrides; conformant el que ell anomena art d'acció. Diumenge 27, dia del senyor, Fuego vénen a cremar-ho tot. Lluint la improvització com a bandera i celebrant l'error com a arma creativa, oferiran un concert audiovisual que ens curarà qualsevol ressaca.

Estimats i estimades, el talent local és inesgotable, aquí en teniu una prova més.

diez minutos tarde o así from Fue Go on Vimeo.

Fotografia de portada: Influx Festival 
Text: Clàudia de Palol Fariza 
Correcció: Pendent