2 d’ag. 2016

ESCOLTEU EN PRIMÍCIA LA PRIMERA CANÇÓ DE MATAGALLSQuan en Xavi Garcia bateria dels Surfing Sirles, baixista de Zeidun i Joan Colomo, i guitarrista a Les Cruet es va animar a gravar unes cançons casolanes l’estiu del 2015, ara fa un any, potser no s’esperava en què acabarien convertides. Suposo que passa quan quasi tots els teus amics són músics, en convides un a casa per fer unes birres, t’envalenteixes i els hi fas escoltar, ara un s’anima a fer-te les línies de baix o l’altre t’escriu unes lletres. I ja no hi ha qui els aturi! La cosa de seguida va massa lluny i de cop tens tota una Big Band d’All Stars locals que fins i tot porten trompeta, violí o acordió. “Eh, que només eren unes demos!” M’imagino en Xavi mig al·lucinat amb l’envergadura de tot l’assumpte. Només cal mirar la fotografia de promo, però quants són? Quasi recorda l’acudit de quants homes es necessiten per a canviar una bombeta. Però en el bon sentit, la cosa promet.

Aquí hi ha en Xavi, relegat finalment a la guitarra acústica –no era l’instrument que tocaves a les demos?–, en Albert Trabal (Zeidun, l’Orquestra de Sant Celoni) a la guitarra elèctrica, en Mau Boada (Esperit!, Les Aus, Zeidun, The Cheese...) a la bateria i també encarregant-se tant de la gravació com de la mescla, en Guille Caballero (Els Surfing Sirles, Joan Colomo, Els Amics del Bosc...) als teclats i la percussió, l’Andreu Renau (Sudor Cósmico) a l’acordió i al baix, en Ramon Mas (FP) de poeta convidat a fer les lletres (i s’encarrega d’emular els Leatherface a les veus) i en Marçal Calvet (Mumusic Circus) que és aquell amic exaltat que t’apareix a la porta amb el violí i la trompeta i diu “Ja que ens hi posem, fem-ho a lo grande!”. I el resultat és Matagalls, una mica Calexico, una mica Giant Sand i una mica de totes aquestes bandes, que per alguna cosa són part del nostre imaginari autòcton!


Per si fos poc, decideixen autoeditar-se a un segell nat per l’ocasió que es dirà El Bon Tall Records. I tot aquest barullo, que prèviament ha produït en Mau al llarg de tot l'any, van i li envien al pobre d’en Joan Peiron, guitarrista d'FP i productor dels Power Burkas (i de la primera demo dels Furguson!) que ha hagut d’enfrontar-se cara a cara amb el màster d'un miler de capes i de ‘detallets secrets’ que hi han anat amagant cada un dels músics. Joan (i Mau) vosaltres sí que sou valents!

Per presentar aquest debut homònim, la gran troupe Matagalls ha triat “El Camí Més Llarg”, no només perquè el títol sembla que descrigui el procés de fer el disc, sinó perquè hi toca tothom i tothom hi toca molt. Per si encara hi trobéssiu a faltar algú, hi tenim a la Laura Crehuet de Les Cruet i al mismísimo Joan Colomo fent els backing vocals. Només queda saber com sonarà la resta i això es desvetllarà a finals de setembre. A l’octubre començaran a fer presentacions i espero que els aneu a veure tots! I que compreu anticipades, perquè amb tants d’amigos segur que s’hauran esgotat totes les entrades abans d’arribar a taquilla. Una sala plena només de músics!Fotografia de portada: Laura Crehuet
Text: Aïda Camprubí
Correcció: Pol Camprubí

1 comentari:

Anònim ha dit...

Pel cap baix, és digne de lloança que aquesta penya (gran músics i millors persones)apostin per projectes tan engrescadors amb la que està caient. Ostres! i per postres sona molt bé. Sort i camí llarg a la banda!