21 de març 2016

LLEGIR I ESCRIURE: EL DIA DEL CÉRVOL (de MARINA ESPASA)

El dia del cérvol
Marina Espasa
Any: 2016
Editorial: L'Altra
Déu n’hi do amb la tirada que té tot allò nòrdic a casa nostra. Clar, com que sembla que per sobre dels Pirineus tot es fa millor! Barcelona s’omple de mobiliari vintage escandinau, de roba orgànica i senzilla sueca, de halibut fumat i groselles sobre knäckerbröd, de bars que s’assemblen molt però es distingeixen. I de cérvols. Vosaltres també ho heu vist, oi? Sembla que la Marina Espasa se n’ha adonat, d’aquesta idealització nòrdica i ho ha aprofitat per fer-ne un relat de ficció que destapa el costat més glacial i malvat dels nostres veïns llunyans.

A qui no li agradaria passar un dies a Helsinki, Copenhagen, Oslo o Mälmo? Malgrat la ràbia que ens produeixi l’esterotip ranci de les diferències entre els del nord i els del sud (de les que sempre sortim malparats per ganduls, oi?), qualsevol hi faria una escapadeta sense rumiar-s’ho massa. Encara més si un es troba cansat, encallat, frustrat i/o ofuscat en l’escriptura de la seva tesi doctoral. I si no, que li ho preguntin a la Minerva Albertí.

Com un dels cavallers artúrics que farceixen la seva tesi sobre el temps circular en la literatura medieval francesa, la Minerva es treu l’armadura de doctoranda només per un vespre –pensa– i surt a gaudir de la nit gracienca a l’Heliogàbal. Però sense saber-ho i sense tenir temps de pensar-s’ho massa, aviat estarà caçant aventures de tot tipus amb arc i fletxa. O, de fet, en té massa de temps? Quants dies han passat des que la Minerva ha begut cervesa de la marca del cérvol fins que en toca un de real per primera vegada? Què està passant, on és, quina màgia és aquesta? La fatiga de la tesi potser causa estralls? La nostra protagonista viurà el perill, els temps i l’espai d’una manera totalment nova en aquest bildungsroman amb un bon twist que ple d'humor es nodreix exquisidament de la simbologia i de l’estructura de la novel·la artúrica.

Els amables cérvols saltironejaran durant tota aquesta novel·la que recull els millors botons de l’imaginari del present i del passat de la capital barcelonina i que corden un relat d’aventures on hi desfilen les Sueques, l’atracció perillosa, l’amor i la mort, Roger Federer i Rafa Nadal, un botiguer gracienc, la família i els difunts, l'enquadernadora Forca, la Universitat de Barcelona i uns seus dinosaures, uns tals atlètics, El Santet del cementiri del Poblenou. I molts d’altres hi tenen el seu moment, entre ells, els antics grups antifranquistes i també Patricia Heras, que Espasa ens la recorda ja immortal poeta i heroïna en la memòria de la Barcelona que sempre ha volgut canvi.

Fotografia de portada: Arxiu
Text i correcció: Rosa Molinero Trias