15 de març 2016

I ARA, QUÈ PASSA AMB L’HELIOGÀBAL?“Els concerts no fan soroll, fan música” començava així en Miquel Cabal a l’optimista roda de premsa d’avui a l’Heliogàbal, per explicar com influeix la nova normativa aplicada a la música en directe. “Entre tots hem de treballar perquè els concerts es percebin com part de la cultura i no com una molèstia, com fins ara.” Gràcies al canvi en la legislació que ha mogut -en un temps rècord- l’Ajuntament de Barcelona ja es podrà acollir música en viu a bars, restaurants i cafeteries. L’Heliogàbal avui festejava que a finals d’abril s’espera recuperar els concerts dobles de celebració del XX Aniversari, a més a més de tota la resta d’actuacions que van quedar suspeses, posant prioritat als concerts prèviament cancel·lats. Des d’ahir que es va anunciar el canvi de normativa que els programadors del bar ja han començat a rebre multitud d’e-mails de bandes que continuen amb ganes de tocar a la sala.

Però aquest no és l’únic problema a solucionar, per cobrir les multes d'aforament (que no pel soroll, oju!) derivades de les 5 visites de la guàrdia urbana durant 20 dies, on s’incloïa cap d’any i festes de nadal, es farà un concert benèfic de recollida diners ,i de pas, també poder afrontar les obres que faran que el bar pugui seguir la normativa. Razzmatazz ha cedit el seu espai i actuaran Mishima, Pony Bravo i Za! a un preu mínim de 15€ d'entrada. S’acceptaran donacions.Algunes de les demandes de la nova llei ja es complien, com per exemple l’horari responsable de les actuacions, que finalitzaven com a tard a les 23:30h. L’Artur Estrada explica “sempre hem pensat que la gent ha de tenir temps de sopar i després d’arribar al metro un cop acabat el concert.” Però ara caldrà condicionar la sortida d’emergència i posar limitador de so, entre altres peticions que també permetran ampliar l’aforament del local per acollir el màxim de públic possible.

A primera fila de la roda de premsa, hi havia en Dani Granados ex–Taràntula, bateria de Flamaradas i també assessor extern de l’Institut de Cultura de Barcelona, és un dels responsables d’estudiar i posar en marxa aquesta normativa que reforçarà la cultura base tal com s'explicava al comunicat que va fer ahir l’Ajuntament. Van veure que en comptes d'obrir expedients era més senzill canviar la legislació, perquè no només sales de concerts, sinó també bars, restaurants i cafeteries puguin acollir música en directe. “Aviat podrem fer un Ronda al Cap Verd!” feien broma, animats, els responsables de l’Heliogàbal.

Per entendre el procediment, en Dani ens explica: “Vam començar una taula de treball transversal, liderada per l’ICUB i que contemples els diferents departaments als quals concernís el tema de les llicències o de la música en viu en espais que estaven en una situació d’alegalitat, com per exemple la llicència de bar o cafeteria que no comportava la possibilitat de fer música en directe amplificada. Després vàrem començar a analitzar a normativa vigent, posant en contacte ecologia urbana, urbanisme, llicencies, seguretat i cultura. Fruit d’aquestes reunions vam trobar que es podia interpretar la normativa vigent amb uns altres criteris que oferien uns nous procediments. Podíem modificar la normativa per reconèixer que aquestes activitats que ja s’estaven donant a la ciutat, com en el cas de l’Heliogàbal, es podien fer. Això forma part d’un conjunt de mesures que van més enllà d’aquest canvi de normativa i que tenen a veure amb el suport a aquests espais i sales independents.”

Gràcies a aquesta normativa, iniciatives com el Ronda tenen més sentit que mai, ja que com ha explicat en Miquel “es va idear com un passeig musical pels diferents espais del barri de Gràcia, que inicialment no tenien que acollir concerts i esperem que acabi obrint-se a seus d’associacions, places i mercats.” El Festigàbal també continuarà rebel, situant-se com l’any passat als jardins de la Sedeta integrant-se a la programació de les Festes de Gràcia, encara que des de l’organització no els hi hagin donat un espai oficial per divergències en el patrocini.

Des d'aquesta santa casa estem molt contents i agraïts que per fi s’hagi legalitzat i descriminalitzat la música en directe, això vol dir que cada cop n’hi haurà més i millor. Ha acabat la compareixença amb les declaracions de l’ex-Gent Normal Lluís Huedo: “No només les sardanes, el crust també és cultura.”

Fotografia de portada: Fundació Miró
Text: Gent Normal
Correcció: Pendent

1 comentari:

Jaume ha dit...

Fantàstica notícia, Enhorabona a tots els que heu lluitat per seguir amb els concerts de l¡'Heliogàbal i felicitats a l'equip de l'Ada Colau que ha desencallat la siuació d'una manera sensible i força ràpida, en altres temps això s'haguès etenitzat fins a podrir-se.
M'apunto al concert de la multa i Visca la música en directe.
Jaume