26 de gen. 2016

MÚSICA LLEUGERA AL PRINCIPAT - JORRA I GOMORRA DE MINIGIRA PER CATALUNYA

Jorra Santiago
Música Lleugera
Any: 2015
Discogràfica: Autoeditat

El 2015, el manacorí Jorra Santiago va treure un disc llarg titulat Música Sèria el gener, del qual ja vam parlar en aquesta casa, un EP el març (Ets una festa) i, l’octubre, un disc curt, com n’hi diu ell: un conjunt de vuit cançons al qual va posar per títol Música lleugera i en què reaprofitava tres de les quatre cançons de l’EP. Malgrat això, fins ara no havia tingut ocasió de girar pel Principat amb el seu projecte personal. I el seu projecte n’és molt, de personal. Com ja vam explicar aquí mateix, en Jorra, una mena de Martin Newell a la mallorquina, s’ho grava tot ell sol, té una tirada marcada cap a la poesia, s’edita els discos i, si li demanes i tens sort, potser te’ls envia en cd per correu postal.

Música lleugera pot ser vist com una continuació del seu primer disc. La idea rere les cançons és la mateixa, i no és estrany, ja que pocs mesos separen les dues gravacions. La música de còctel, els rastres de rock urbà, els falsets i els arranjaments arriscats (atenció a aquest saxo que sona a ‘Deixa-ho’) hi són presents. Ara bé, en aquest disc hi ha també una certa simplificació d’estructures i d’arranjaments, probablement imposada per dues tries importants: per una banda, aquesta vegada les bateries també les ha tocades ell (en el disc anterior les tocaven bateries amb més experiència) i, per l’altra, cansat d’haver-se de barallar amb el ProTools, Jorra va decidir enregistrar-se amb un quatre pistes de casette, gràcies al brunzit continu del qual es fa encara més present el record de la música de dormitori dels Cleaners from Venus. El resultat és un disc amb so de maqueta, una de les defenses més sorprenents i refrescants del fes-t’ho tu mateix que servidor hagi sentit mai.

Aquesta setmana, finalment, creua el mar i es planta a casa nostra per presentar, en dos concerts gratuïts, aquests dos discos amb la seva banda, els Gomorra: divendres a les 21.00 actuarà a la Casa Orlandai de Sarrià i dissabte a les 22.00 serà a la Jazz Cava de Vic. Tots dos dies l’acompanyarà en Roger Pistola, guitarrista amb un disc de cançó introspectiva publicat recentment (i en el qual ha col·laborat tocant el baix el mateix Jorra, així com altres habituals de l’escena manacorina). El dissabte, a Vic, obrirem vàlius, que fa molt que no traiem res.

Fotografia de portada: Jorra Santiago
Text: Pol Serrahima
Correcció: Marta C.