19 de gen. 2016

LLEGIR I ESCRIURE: LES EXTRAORDIÀRIES AVENTURES DE FRANCESC PUJOLS (de SEBASTIÀ ROIG i TONI BENAGES)

Les extraordinàries aventures de francesc pujols
Sebastià Roig i Toni Benages
Any: 2015
Editorial: Males Herbes

Qui no conegui Francesc Pujols (1882-1962) no en sap res, de la famosa rauxa catalana. Ni del surrealisme d’abans de Dalí, ni del dandisme, ni de l’Hiparxiologi: la religió científica (catalana) que estudia tota l’existència. Ex-poeta, tertulià, periodista, és l’autor de les més cèlebres boutades del món (català) conegut. Amb el permís de Santiago Rusiñol.

Les extraordinàries aventures de Francesc Pujols succeeixen al castell de Llers, als carrerons més obscurs de Barcelona o al llac de Banyoles. Estan acompanyades per J.V Foix, gats ravalers, senyores que fumen i sirenes d’aigua dolça. En Sebastià Roig (guió) i en Toni Benages (il·lustracions) les han convertides en un còmic amb reminicències tintineres que l’Editorial Males Herbes ha tingut l’encert de publicar, en tapa dura i acolorida, enlloc del verd habitual. Una elecció excel·lent.

Què en deurien opinar, a la Barcelona benestant de principis del XX, de les extravagàncies d'en Pujols? Els senyors del Cercle del Liceu i de la Lliga, les senyores amb barret que berenaven al Passeig de Gràcia, s’adreçaven a aquest rentista aficionat als acudits picants i les noies psical·líptiques? Sembla ser que sí, que era tot un geni i figura, de qui fins i tot se’n publicaven, regularment, les anècdotes. La seva actitud dadà, amb vel·leitats de popstar (a moments em recorda el vessant cabal·lístic de Madonna), no va ser sempre còmode, però. Malgrat la seva condició, aquest burgès anti-sistema, místic i pseudocientífic, va passar uns anys a l’exili i a la presó, en temps de Franco.

Sigui perquè us heu fet sacerdots o sacerdotesses hiparxiològiques (només us cal una túnica daurada i saber pujar i baixar escales) o perquè, finalment, han canviat el nom de la Plaça Catalunya per la de Francesc Pujols, feu-li un altar, a casa. O poseu-lo al pessebre. Francesc Pujols, guia’ns en aquest Procés cap a la República del Cel.

Fotografia de portada: Toni Benages 
Text: Anna Pantinat 
Correcció: Rosa Molinero Trias