18 de gen. 2016

LLEGIR I ESCRIURE: INTERNET SAFARI (de NOEL CEBALLOS)

Internet Safari
Noel Ceballos
Any: 2015
Editorial: Blackie Books
Com bé diu el títol, llegir Internet Safari és endinsar-se en una aventura salvatge per descobrir un mena de retrat gèlid però a la vegada irònic i calorós. Un oxímoron en tota regla on queda plasmat com és realment l’experiència humana en el món virtual: fascinant i psicològicament dolorosa a la vegada.

L’obra en qüestió de Noel Ceballos es pot concebre com una visió divulgativa, analítica i personal molt ben aconseguida, on trobem retratat de forma panoràmica i exemplificada, amb fets quotidians i pròxims, el paradigma cibernètic. Anant des de la «fama líquida» i la nova concepció dels ídols de masses, en context de xarxes socials; passant per tota la filosofia dels “likes4like” o “likes4life” tan arrelada al nostre avatar virtual, per arribar a veure consegüentment com el nostre jo, que es troba en crisis d’identitat constant, pateix una ansietat tecnològica per no ser qui realment vol ser. D’altra banda, Ceballos no s’oblida tampoc de la total pèrdua de la noció de privacitat i tanmateix de la paranoia produïda per la cibervigilància duta a terme per el poder econòmic i així mateix governamental.

Una nova forma de societat de l’espectacle: «Ya no somos espectadores televisivos sino espectadores sociales». Res és ingenu en el món virtual. Bé... potser els gatets. La intel·ligència és sexy, afirmativament, des que la pots twittejar! I els emojis? Una nova fase de llenguatge visual! Ai, Internet salvatge, res és estable, tot és efímer, però des que existeix el “Break the internet” de la Kim Kardashian, tot és possible en aquest món... Conclusió? La nostra forma de viure la vida, d’expressar-nos i representar- nos es troba en un context sense precedents històrics, que canvia dia a dia amb els avenços tecnològics i ens deixa sempre en un punt de reinici. Com diu Noel Ceballos:“estamos sacrificando una parte fundamental de lo que nos hace humanos a cambio de puro opio para nuestras tendencias narcisitas.” Però la novetat és tant seductora que és inevitable quedar encandilat.

Fotografia de portada: Marta Cerdà 
Text: Ikram Bouloum 
Correcció: Rosa Molinero Trias