16 de des. 2015

NADAL 2015: ELS CONCERTS D'AQUESTES FESTES


Amics/gues, el Nadal 2015 ja és aquí des de fa unes setmanes (ben farcit, a més a més, amb una campanya electoral), i us ben asseguro que també arribaran el Nadal 2016, el Nadal 2017, el Nadal 2018, etc., sobrevivint fins i tot a les tres-centes pel·lícules de Star Wars que encara queden per rodar i estrenar, així que no us molesteu a criogenitzar-vos anys i panys fins que passi la tonteria, perquè, peti qui peti, si deixeu d'emular Mel Gibson i Walt Disney en desembre, algú amb sensibilitat que us vegi parafrasejarà Augusto Monterroso sentenciant: “cuando despertó, la Navidad todavía estaba allí”. Per aquest motiu, valor, paciència i escapeu-vos als concerts que hem destacat per a les properes dues setmanes.

ANÍMIC + WIND ATLAS + REDTHREAD / Dissabte 19 / Sidecar / 22 h
ZEIDUN + LAS RUINAS + LES SUEQUES + HEATHER / Diumenge 20 / La [2] / 19.30 h

Un any més, tots els organitzadors de concerts que tenim a Barcelona van entrar en una espècie de deliri paranoic i apocalíptic amb l'arribada de la tardor, i van sentir la necessitat angoixant i irrenunciable de muntar alguna actuació el cap de setmana previ al Nadal pur i (sobretot) dur. Tots, repeteixo. Que voleu pop?, doncs Les Sueques, Toilettes, Pentina't Lula i Lucius Works Here (divendres 18. Almo2bar), Papaye i Randomness (dissabte 19. La [2]), o Perlita i Imperio (divendres 18. Continental); que voleu rock?, doncs El Columpio Asesino i Boreals (dissabte 19. Apolo), Los Suaves (divendres 18. Razzmatazz), Rosendo (dissabte 19. Sant Jordi Club), The Frogs, Psycho Tendencies, i The Shark Fins (dissabte 19. Freedonia), o PacoSan i Miquel Serra (dissabte 19. La [2]); que voleu electrònica?, doncs John Talabot (dissabte 19. Apolo), Francesco Tristano (dissabte 19. Razzmatazz), o Miss Kittin & The Hacker (divendres 18. Apolo); que voleu música experimental?, doncs Agudog & Sara Rasines i City Dragon (dissabte 19. Màgia Roja), Bradien amb Eduard Escoffet (dissabte 19. Heliogàbal), Arcos de Nepal, Comando Suzie, Die -6-, Cuartilla y Muto, i Mandívula (dissabte 19. La Capsa –El Prat–), Medievo i Noches de Tandoori (divendres 18. Màgia Roja), o l'homenatge a la poetessa Wislawa Szymborska (diumenge 20. Heliogàbal); que voleu punk?, doncs Litige i XM2 (dissabte 19. Transformadors), Juventud Infinita amb els més rockers Maamut (dissabte 19. Euskal Etxea), o Arrest, Eskupe, Kako, i Karbunko (divendres 18; Casal La Mola –Molins de Rei–); que voleu folk?, doncs Will Johnson (divendres 18. Heliogàbal) o Fritz and The Cat (divendres 18. Niu); que voleu flamenc?, doncs Capullo de Jerez (divendres 18. Apolo); que voleu world music?, doncs els Dengue Dengue Dengue (dissabte 19 i diumenge 20. BARTS i Electropikal) i Nakany Kanté (divendres 18. Centre cívic Urgell)... Total, si després estarem tots als sopars d'empresa. Nosaltres, però, hem volgut destacar les dues actuacions de l'encapçalament perquè, i no sol ser habitual, uneixen bon gust musical i causes maques (a Sidecar, combatre la discriminació que pateix el jovent transexual; a La [2], recollir joguines per a les famílies de la ciutat sense mitjans econòmis per comprar-les –per això, preneu nota, l'entrada serà una joguina!–).

ELORA + ILSEN / Dimarts 22 / Sidecar / 21 h
IZAH / Dimarts 22 / Jamboree / 20 h i 22 h

Si sou fans del noise-pop, oblideu-vos de la Grossa aquest any, perquè el mateix dia tindreu premi assegurat a Sidecar amb el concert dels Elora, que estaran presentant un nou àlbum, , editat amb prou feines fa un parell de mesos. Els telonejaran els més pop-rockers Ilsen (dimecres 23, per cert, més pop amb Raydibaum a Heliogàbal). Per contra, si aquests estils no us arriben ni per a pedrea, també tindrem Izah posant la seva fantàstica veu al servei de temes de soul i r'n'b de temàtica nadalenca (que no nadales) al Jamboree. I si tampoc us fa el pes, seguiu comprant cupons, lluços.DEVIL'S DANCERS / Dijous 24 / Continental Bar / 00 h

A més de l'aparició de Màgia Roja i la reforma de Freedonia, una de les grans noticies d'aquest any pel que fa a la música en viu a Barcelona és la reconversió del Continental Bar com a sala de concerts. Per a la Nit de Nadal, però, no seran protagonistes per tenir preparada cap actuació, sinò per cedir la seva cabina a uns àngels exterminadors que duran la foscor al local gracienc a base de darkwave, tecnopop, postpunk, EBM, i altres espasmes sense llumetes.

VÀLIUS / Divendres 25 / Heliogàbal / 21.30 h
THE BOOTY CHRISTMAS HUNTER NIGHT / Divendres 25 / Rocksound / 22 h

La part bona del fet que hi hagi músics sense família és que, com diuen els ianquis, acaben fent inhòspits treballs per a la comunitat com pot ser muntar un bolo el puto mateix dia de Nadal per ajudar-nos a fer baixar el dinar i fer un forat per als canelons de Sant Esteve. Vàlius ja han avançat que tocaran nadales i versions de clàssics amb la intenció de muntar un “karaoke de Nadal” (sic), és a dir, que el vostre paper no es limitarà a aplaudir entre tema i tema i beure cervesa. En el cas dels The Booty Hunters, no està clar quina una en tenen preparada, però no dubteu que sonarà sòlid i contundent. Com els canalons.

THE CABRIANS + LOS RETROVISORES + PENNY COCKS + LAS MARLENES / Dissabte 26 / Upload / 2 1h

Des que els promotors d'actuacions de pop, rock, punk, garatge i experimental es van adonar que els aficionats d'aquests gèneres són uns pijos incapaços de recórrer l'avinguda Maria Cristina i pujar dos revolts de Montjuïc per anar a veure un concert a una sala de so i estètica collonuda, Upload havia quedat oblidada per als grups de guitarres sorolloses, llerdoses, i/o desimboltes. Ara, uns valents ho tornen a intentar (amb l'as a la màniga, això sí, de comptar amb un estil de públic més fidel: l'ska –The Cabrians–).

ENRIC CASSASSES I DON SIMON Y TELEFUNKEN / Diumenge 27 / Heliogàbal / 12.30 h

Pel bé laboral d'aquest país (ocupi els quilòmetres que cadascú prefereixi), no us heu de perdre aquesta actuació. El vostre cervell fregit pels especials televisius nadalencs ingerits durant tres dies de reunions familiars necessitarà d'aquesta juganera, enginyosa i estimulant unió de forces entre la literatura del primer i la música dels segons (encara més en un any en què el Jisàs de Netzerit de Pau Riba i els Mortimers sembla que no trobarà un cau a Barcelona).MISHIMA / Dimarts 29 / Apolo / 21.15 h

Jo no tinc la culpa que si els concerts escassegen per festes a Barcelona em vegi obligat a caure en l'obvietat de treure aquí el concert d'uns Mishima que no necessiten cap mena de presentació, i que, amb aquest article o sense, ben probablement acabin penjant el sold out a la web i taquilles de l'Apolo uns quants dies abans de l'actuació. David Carabén i companyia estan complint les darreres dates de la gira de presentació de L'ànsia que cura (2014). Us diria allò d'ara o mai, si no fos evident que tindreu mil oportunitats més de veure'ls quan hagin publicat el seu pròxim disc.

MURDOC / Dimecres 30 / Heliogàbal / 21.30 h

Espanya, Cotolengo, Rombo, la finalment fallida Marion Harper... que espavilats van ser, collons, muntant concerts durant les festes quan encara estaven fent les seves primeres passes vitals per aprofitar que hi ha menys competència mediàtica i més alcohol al cos del personal. Aquest 2015, el perla es fa dir Murdoc (tot i que en realitat s'anomena Bernat Sánchez), apareix dibuixat i emmascarat a la seva pàgina de Bandcamp, fa un pop-rock expansiu i força colorista, cobra al mòdic preu de 999€ cada cançó, i té a Eric Fuentes, Joana Serrat, Eh! o Mine!, entre altres, al seu CV.

UNA BÈSTIA INCONTROLABLE + BARCELONA + CHROMA + ARREST + PIÑEN + VERTIGO + NUEVA FUERZA / Dimecres 30 / Transformadors / 19 h

¿Recordeu aquelles cançons col·lectives i benèfiques tipus “We are the world” que s'editaven per Nadal i feien sentir als músics podrits de diners que les gravaven les persones més generoses del planeta perquè desitjaven “la pau al món”? Doncs aquesta nit de concerts que tindrà lloc a Transformadors (precisament, l'espai que es vol reivindicar i defensar amb l'acte) vindria a ser el seu equivalent realment solidari, desinteressat, factible per concret, i on les bandes de punk i hardcore reunides, tot i la presència dels prou coneguts Una Bèstia Incontrolable i els puixants Barcelona, no fan perdre de vista l'objectiu de l'event. Avui, els espais socials autogestionats locals; demà, si de cas, la Terra.

DISCOS PARADISO'S NYE HOU$E PARTY II / Dijous 31 / Freedonia / 23.45 h
MÀGIA ROJA: FESTA DE CAP D'ANY / Dijous 31 / Màgia Roja / 1 h
FEA FESTIVAL DJs / Dijous 31 / Koitton / 00.30 h
MARABÚ / Dijous 31 / Upload / 1 h

Desenganyeu-vos ja d'entrada: si voleu anar a un local per Cap d'Any, aquests quatre que destaquem aquí a dalt també estaran plens de gom a gom. Ara bé, posats a començar l'any odiant la humanitat, millor que de fons soni música interessant i/o divertida: la troupe que reuniran la gent de Discos Paradiso a Freedonia (Bintus, Bruce Lee, Omega III, Ivy Barkakati, Bzzzbip, i Ylia Beat) i la de Marabú a Upload (Guim Lebowski, Veski, Ralf Laurent, Internet 2 vs Toni Ponix, i Mirena Ossorno) us garantiran una matinada d'electrònica eclèctica i exquisida, sense risc de garrafón (bé, Ossorno segurament us punxi èxits vuitanta-poperos); com la resta d'any, els DJ de la casa de Màgia Roja tiraran pel pedregar de la no wave, l'industrial, el postpunk i altres ritmes trencats; i, finalment, els punxes del FEA Festival arribaran al Koitton amb una maleta carregada de tecnopop, electropunk i molt petardeig. Feliç ressaca.

RONDA 2016 / Dissabte 2, Diumenge 3, i Dilluns 4 / Diversos espais i horaris

Ja sabeu que, des de fa dos anys, hi ha un motiu per sortir de casa durant la primera setmana d'any sense haver d'esperar que passi la cavalcada de Reis com qui espera que passin els tancs, i és el Ronda que organitzen la gent d'Heliogàbal. I compte, perquè en aquesta tercera edició hivernal, la cosa començarà quan encara estigueu pa(t)int la ressaca que us he desitjat abans (dissabte 2 amb el folk de Stanley Brinks & Freschard), seguit de l'espectacle músico-poètic d'Ajo amb Judit Farrés (diumenge 3) i, ja a espais més amplis que el local gracienc, la nit pop que protagonitzaran Hidrogenesse i Arponera –a la foto– (diumenge 3. CAT), i tanca la programació el guitarrer ”la juventud al poder” de Mourn i Heather (dilluns 4. Lluïsos de Gràcia).Fotografia de portada: Isaac Marín
Text: Arnau Espinach
Correcció: Marta C.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ep! Al concert de Mishima hi heu d'afegir que també hi tocarà "Maria Arnal i Marcel Bagès": imprescindible!