3 de des. 2015

CLIPS IMPERDIBLES 2.0Fa dos anys, per aquestes dates, l’Anna Dot va decidir posar punt i final a la secció de Clips Imperdibles, que durant 100 setmanes va portar de forma continua. Per mi era un apartat especial, perquè suposava una cita virtual ineludible, que em servia per descobrir i estar al cas dels nous materials audiovisuals… És per aquest motiu, que ja a les acaballes del 2015, fent el balanç anual i pensant en nous propòsits per l’any vinent, he decidit molt entusiasmadament reprendre i donar-l’hi una segona vida a la secció de l’Anna.

Aquesta segona part dels Clips Imperdibles es convertirà en el meu nou mètode d’evasió rutinària, en una mena de diari visual i sonor on profunditzaré en aquesta recerca que tant m’agrada. Seré fidel al format formal de la seva primera autora, i setmanalment us faré una selecció de les últimes novetats d’una forma molt personal –si ara pogués posaria molts cors i somriures!

Com a forma de inauguració, he preparat una petita selecció dels videoclips que més m’han agradat aquest any, una mena de top ten en ordre cronològic d’imperdibles a la carta, per aquells que vulguin saber quines han estat algunes de les propostes que més m’han agradat. He de dir que el 2015 ha estat un any de grans amors que no m’han deixat indiferent, per això em fa molta il•lusió compartir-ho amb vosaltres…

 1. FKA Twigs - "Pendulum" (By FKA Twigs)

"Pendulum" de la FKA Twigs és el primer videoclip de l’any que em va sorprendre. A destacar? el Bondage que simula estar fet amb el seu cabell que la sosté en l'aire, les diferents aigües i substancies viscoses digitals, i la seva posada en escena, que mai deixa indiferent a ningú!

2. Futur Brown ft. Maluca - "Vernáculo" (By Rury Mulhere)

Obsessió és el que vaig sentir amb el videoclip "Vernáculo" de Future Brown i Maluca. Una especia de spot publicitari de cosmètica que critica i ironitza el capitalisme surrealista. Quan vaig començar a pensar en aquesta llista, no vaig dubtar ni un segon, aquest clip havia d’estar aquí!

3. Holly Herendon - "Interference" (By Metahaven Studio)

La formula que conformen Holly Herendon i l’estudi Metaheven és quelcom que m’apassiona. Si i si, i si. Dels videoclips de la llista és el més estètic i conceptual; em va fascinar i em segueix fascinant la seva coherència i sofisticació innovadora. Només amb el banner publicitari fake ja se’m va guanyar el cor.

4. Björk - "Stonemilker" (By Andrew Thomas Huang)

No podia obviar a la Björk en aquesta selecció. Un clàssic de clàssics que sempre torna sense deixar d’impressionar. Per l’imaginari de realitat virtual a 360 graus, que aconsegueix canviar-nos la perspectiva i envolcallar-nos en l’escena, és mereix estar aquí. Aquest és un dels recursos visuals que m’han sorprès aquest any, una innovació que ja veurem com evoluciona—Per tal de interactuar amb el videoclip s’ha de pressionar en la direcció que vulgueu la rodeta que apareix a dalt a l’esquerra!

 5. Mykki Blanco - "Coke White, Starlight" (By Tristan Patterson)

Mykki Blanco és una transgressora nata. Les imatges del seu últim treball són potents, com la resta de videoclips que té!! En aquest cas veiem un clip amb una dimensió èpica en primera persona d'alt grau narratiu. Remet a una experiència mental sota els afectes de les drogues, i dibuixa una trama clara, contundent i molt estètica on la seva transsexualitat queda perfectament conjugada al ritme del rap.

 6. Hannah Diamond - "Hi" (By Bradley & Pablo)

Potser la proposta més naïf, edulcorada i vanidosa. "Hi" és un videoclip que segueix una estètica reconceptualitzada del que podrien ser els formats Popstar dels 2000. El seu punt fort? Utilitzar l'estètica de xarxes socials per fortificar la idea visual.

 7. Jon Rafman & Oneothrix Point never - "Sticky Drama - Music Video" (By Jon Rafman)

Sóc molt fan d'en Jon Rafman i d'Oneothrix Ponint never, i sí, la seva última col•laboració d'hiperrealitat combinada amb una estètica que remet a efectes i recursos virtuals, m'encanta! I la trama protagonitzada amb nens guerrers, els tamagotchi que surten per allà, tots els elements "hiperretocats", recarregats i llafiscosos, em semblen genial. Res més a dir!

 8. Arca - "Vanity" (By Daniel Sannwald & Arca)

El videoclip que han creat Arca i la seva parella Daniel Sannwald mostra un imaginari íntim, obscur i amb un alt grau de sensualitat, que és tant transparent i retrata tant bé el caràcter i l'estètica tant personal de l'artista que no podia quedar-se sense el meu vistiplau, ni sense entrar en aquesta llista.

 9. M.I.A - " Matahdatah Scroll 01 "Broader Than a Border" (By M.I.A)


10. M.I.A - "BORDERS" (By M.I.A)

I per acabar, no podia faltar la M.I.A. Si tingués una llista d'artistes preferides, ella seria de les primeres. I si em diguessin que fes un post sobre els seus videoclips, els posaria tots, per això he decidit seleccionar-ne dos!! La presentació del seu últim treball s'ha emportat un cop més una celebració mundial. Les seves múltiples referències multiculturals i el seu missatge polític potent són el seu recurs estètic per excel•lència. El seu últim videoclip que narra d'una forma exquisitat el paper dels refugiats siris, em sembla.. bé, no tinc paraules per dir que em sembla... Jo el posaria en el primer lloc de totes les llistes anuals de videoclips!!!

Espero amb tot cor que us agradin molt i molt, i estigueu tant contents com jo de tornar a tenir els Clips Imperdibles per aquí!! Fins la setmana que ve! 


Fotografia de portada: Videoclip M.I.A - Matahdatah Scroll 01 "Broader Than a Border" 
Text: Ikram Bouloum Sakkali 
Correcció: Pol Camprubí

1 comentari:

Anna ha dit...

go, Ikram!
bon inici!
molt feliç que la secció revisqui amb tanta energia!