18 de des. 2015

ALGUNES RECOMANACIONS PER AQUEST NADAL (per SERGI PUYOL)En Sergi escriu de tant en tant, però quan ho fa ens alegra el dia! Avui ens recomana amb el seu bon gust exquisit, algunes delícies que podríeu regalar als amants dels còmics durant aquestes festes. No en perdeu pista!


  The Complete Eightball - Daniel Clowes (Fantagraphics, 2015) 

Ideal pels amants de Daniel Clowes, aquest és un d'aquells llibres-objecte que, si la butxaca ho permet, és una de les millors maneres de tenir moltes de les obres imprescindibles de l'autor. The Complete Eightball és una edició de luxe que recopila en dos toms els 18 números d'Eightball que Clowes va dibuixar entre 1989 i 1997. L’obra es complementa amb notes de l'autor, historietes inèdites, fotografies, esbossos i un petit fanzine, tot recopilat en una preciosa caixa.


El hombre sin talento - Yoshiharu Tsuge (Gallonero, 2015) 

Una obra de manga alternatiu amb molts punts per ser un dels millor còmics editats enguany. Publicat al Japó el 1985, sembla ser que no ha sigut fàcil aconseguir els drets per publicar-lo a Espanya per primera vegada. Fins ara, només podíem trobar-lo en japonès o francès (i en francès sembla que està descatalogat). Suposo que per aquest motiu i d’altres, com per exemple els temes que tracta (i la manera com ho fa) i per aquesta manera tan especial de dibuixar manga de l'autor, El hombre sin talento es pot considerar una obra de culte. Amb tints autobiogràfics, l'autor explica diferents feines estranyes a les quals s’havia dedicat i algunes situacions extremes en les ququals s'havia trobat en un país que patia encara els efectes de la Segona Guerra Mundial.


Sangre Americana - Benjamin Marra (Autsaider Comics, 2015)

Amb les recents edicions d'Autsaider de Benjamin Marra sembla que aquest autor de sobte estigui en boca de tots. Per ser honest, fins que no van editar el totxo de Sangre Americana crec que jo no n'havia sentit parlar mai. Els còmics d'en Marra son una espècie de sàtira molt "catxonda" de diversos estils de còmics d'acció amb grans dosis de violència, sexe i drogues. I encara que ell justifica que són còmics brossa sense importància, la veritat és que un té la sensació que la cosa va més enllà del simple entreteniment. L’edició de Sangre Americana recull 5 històries curtes en una edició preciosa. Recentment, Autsaider també ha editat els molt recomanables El Azote del Terror: C.A.U. i una coedició amb la llibreria Fatbottom del grapat Laser & Acero.Mould Map #4 - VVAA (Landfill Editions, 2015)

Quarta entrega del recopilatori de còmic d’avantguarda i art digital que en aquesta ocasió és un especial sobre l’EuroZona. Com sempre, aquest tom presenta una plantilla d'autors de luxe que segueix mantenint el nivell de qualitat tant en el contingut com en la cuidada edició. Poc més hauria d'afegir sobre Mould Map que no hagués ja dit a l'entrada que vaig publicar aquí mateix fa un temps, tret de destacar les participacions dels meus favorits en aquesta entrega: Grace Wilson, Brecht Vandenbroucke, Leon Sadler i Gabriel Corbera. I una dada curiosa: també inclou la participació dels consagrats artistes Gilbert & Geroge.Tres Marineros - Alexis Nolla (Apa-Apa, 2015)

Tenint en compte la meva estreta vinculació amb l'editorial Apa-Apa, es pot considerar que ha arribat el moment d'escombrar cap a casa. Però, com us imaginareu, no ho faré de manera gratuïta, doncs sóc un autèntic fan de tota l'obra de l'Alexis Nolla i crec que no m'equivoco al dir que cada vegada en som més de fans. Amb Tres Marineros, l'Alexis ens ofereix un bon grapat d'històries que ha anat dibuixant des de 2010 a 2015, un recull que també ens permet veure d'alguna manera la seva evolució gràfica, amb dibuixos sempre tan fascinants i cada vegada més personals. Es tracta d'una edició limitada de 250 còpies impreses en risografia que inclouen una làmina numerada i firmada. Una petita joia!

Sergi Puyol (Dissenyador gràfic, dibuixant de còmics i membre dels grups Son Bou i Viva Ben-Hur).

Fotografia de portada: Eduard J. Montoya 
Text: Sergi Puyol 
Correcció: Pol Camprubí