10 de nov. 2015

ZA! - LOLOISMO
ZA!
Loloismo
Any: 2015
Discogràfica: Gandula
Càntics de comunió i coherència radical

En el seu 5è disc, el duo de Calonge i Terrassa radicalitzen el Do It Together que han vingut predicant des dels seus incicis. Autoeditat a Gandula amb la inestimable ajuda de l’Alfons Serra. Grabat a Ultramarinos amb la participació de Sant Garcia, Joan Colomo, Daniel Alonso de Pony Bravo o Oriol Gandol. Coeditat a Japó, Regne Unit i Australia per discogràfiques amigues i planxat per l’Associació cultural autogestionada Automàtica ZA! presenten Loloismo (Gandula 2015). Un exercici de coherència que transgredeix els aspectes musicals, que si bé, mantenen el segell ZA!, el fan evolucionar amb petites i grans variacions.

De base, continuen reivindicant la llibertat compositiva de figures com Ornette Coleman (després d’escoltar Loloismo m’han vingut unes ganes irrefrenables d’escoltar-lo) agafant com a base la matemàtica distorsionada de bandes com Hella o Ahleuchatistas. El canvi més destacat és que estem davant del seu disc més líric, on les lletres tenen protagonisme més enllà del paper com a arranjament musical o d’experimentació.

Gràcies a això es permenten parlar de forma més directe d’aspectes quotidians com la monotonia del treball a la fàbrica en la industrial 'La máquina está engrasada' o la convivència amb els 'Badulake' a cop de ritmes i melodies orientals. Aquest són dos exemples en que les cançons parlen per si soles, essent el seu disc més heterogeni. Del perfum IDM de la dupla 'Hablas como Autechre' al post-rock canadenc de 'Sancha'. Del hardcore old school de 'Loloismo' al mega funky flow amb en Santi Garcia al baix de 'Captain Rondo' o al hip hop a lo Def Con Dos de 'Don Autoleyendas', ZA! construeixen el que venen fent sempre. Un discurs propi i divertit sorgit de la viscera i del directe.

Per tot això, ja va essent hora que es declari el putus ZA! com a patrimoni de la de humanitat. Però no dit per cap institució de l’engranatge capitalista. Sinó per dret propi i reconegut per tots aquells habitants de la PachaMadreTierra Wah! que s’han trobat en el seu camí.  Un bé necessari per a l’escena musical estatal, sovint acomodada i aburgesada. Allunyats del discurs convencional, busquen actuar en absoluta llibertat, deslligats de qualsevol anclatge, predicant valors de col·laboració, cooperación i autogestió de forma implícita en tot el fan, donant coherència a les seves accions i fent-los  genuïns i radicals.


Text: Carles Fajardo
Correcció: Pendent