30 d’oct. 2015

UN LAPSUS EN EL FUTUR: MIRA – LIVE VISUAL ARTS FESTIVALM’agradaria començar dient que anar al futur pròxim és quelcom factible. Que viure un lapsus de temps en una altra dimensió, també, i que tenir una experiència sensorial, com poques, és molt fàcil. Però a vegades som massa escèptics i, per no caure en una desil·lusió, obviem oportunitats que podrien fer tot això possible. Bé, potser exagero una mica... Però tot i així, i en la millor mesura possible, us donaré tota la informació necessària perquè quedeu tan convençudes i convençuts com jo.


MIRA 2015 'Them' ♀♂ from MIRA Festival on Vimeo.
Les expectacions que he creat tenen un nom, i es diu MIRA. A simple vista, podem dir que és un festival de música electrònica i arts visuals, una mena de Sónar de tardor/hivern, versió reduïda, per entendre’ns una mica. Però va una mica més enllà. Des del 2011 se’l coneix per ser un festival que la seva màxima és apostar per la unió del component sonor i visual. Són sinònim d’avantguarda i tecnologia i fan tot el possible perquè gaudir d’aquesta dicotomia sigui el més fascinant i singular possible, buscant inèdits i creant propostes exclusives per l’ocasió. Tenen en compte cada nimietat que pugui interceptar la nostra experiència. No sols la música i els audiovisuals, també l’entorn. És per això, que perquè tot sigui una unitat completa, també inverteixen en instal·lacions artístiques per habilitar l’espai. Tot plegat ens porta a una experiència de club que transcendeix als formats més convencionals.


◐ ═ MIRA 2015 / LINE-UP PREVIEW ═ ◑ from MIRA Festival on Vimeo.
Perquè no sembli que el que dic són paraules edulcorades, seré més concisa:

Per situar-nos una mica, hem de saber que els punts neuràlgics són tres: L’Arts Santa Mónica, la fàbrica de creació artística Fabra i Coats i Razzmatazz. La programació d’aquest any compte amb més de 50 activitats que es duran a terme a partir d’avui divendres 30, fins al dissabte 7 de novembre. Enguany tindrem la ocasió de presenciar al llarg de la setmana uns 33 concerts, 9 instal·lacions i 20 artistes visuals. Per si no fos poc, també han programat una sèrie de conferències, workshops i screenings sobre temes relatius al festival, per tal de tenir una panoràmica contextual més completa.

Per escalfar motors, avui dia 30, i demà dissabte 31, en l’Arts Santa Mònica tindrem els actes d’inauguració del festival—tot gratuït. Conferències, instal·lacions, AV Shows i fins i tot un workshop. Recomanacions? El directe AV dels italians AV-K + Kanaka, que vénen a presentar Fracture, el de TAKAMI NAKAMOTO & Sébastien Benoits, els quals presenten Reflections, un show explosiu amb bateria analògica, música electrònica, mapping, llums-estructures LEDs i llums strobos, i el del polifacètic artista Boris Divider.


Els dies 2,3 i 4 de novembre, tindran lloc els workshops sobre el Fulldome, on es tractarà el tema de les experiències immersives i evolvents, en context dels visuals i les tècniques de videocreació digital més avantguardistes.

Amb tot això, el divendres 6 i el dissabte 7 estarem tots preparats per una experiència galàctica. Ambdós dies la programació es durà a terme a la Fabra i Coats, i el dissabte 7 la clausura serà a Razzmatazz. Durant aquestes dues jornades entrarem en una dimensió espacial i temporal paral·lela. La clau d’accés? No perdre’s les següents propostes:

La presentació del nou àlbum de Rival consols, que com diuen els del Mira “El seu directe és un viatge còsmic digne de la música del futur”. Tampoc a Prefuse 73, figura clau de l’electrònica mundial que al 2003 va reinventar el hip hop, que també ve a presentar nous treballs.


El show que ens donarà Zero, un dels dj’s més versàtils sonorament de la nostra ciutat, que ens proporcionarà una sessió digna de ball, juntament amb als visuals a temps real de Desaxismundi. La proposta de música més clàssica per part dels Winged Victory for the Sullen, l’aclamada presentació del últim disc de Ben Frost, AURORA amb l’artista visual MFO, els mítics del IDM Cardopusher o la nova revelació Ghost Culture seran uns dels imperdibles. Però les recomanacions no s’acaben aquí! L’artista i productor Nosaj Thing és un dels hits del cartell, i aquest 2015 serà l’única oportunitat que tindrem per veure’l.


I el més captivador: Entropia, Multiverses o el Quadrium d’Oscar Sol + Ralp. Tres de les vivències immersives a 360º que ens esperen al Full Dome:

ENTROPIA from fraction on Vimeo.


No sé si és el futur, però si quelcom que se li assembla. Així que si ho voleu descobrir, aneu al MIRA i viviu l’experiència!

 

Fotografia de portada: Arxiu 
Text: Ikram Bouloum
Correcció: Pendent