21 d’oct. 2015

THE INFLUENCERS I EL PARADIGMA CIBERNÈTICInternet: Un forat negre desconcertant i fascinant ple d’infinites possibilitats. Una gran màquina abstracta creada per humans que, en la seva pretensió de recrear la realitat, idealitza l’experiència vital. Un mirall encegador de culte que ens fa creure que ho sap tot. Què podem dir d’aquest captivador món virtual de xarxes socials, que sembla que li ha donat un extra sentit a la vida contemporània?

En una societat com l’actual, basada en les transaccions d’informació i comunicació, no podria ser de cap altra manera... O potser si? Qui sap, potser l’espectacle mai s’acaba en aquesta societat panòptica... Però a falta de previsió, a vegades tenim sort, i apareixen oportunitats que ens fan observar i meditar sobre les paradoxes de la nostra quotidianitat. L’onzena edició del festival The Influencers, és una d’elles. Set projectes proposats, i tots ells insòlits i transgressors, han declarat la mort d’Internet:

ANNIE MACHON
AMALIA ULMAN
METAHAVEN
!MEDIENGRUPPE
BITNIK FRANCO "BIFO" BERARDI
DRAGAN ESPENSCHIED
THE YES MEN

 

Recomanacions? Tota la programació! Però a destacar, els activistes The Yes Men que tornen per segon any consecutiu, per presentar la seva última pel·lícula The Yes Men are Revolting, on podem visualitzar el recorregut de les seves accions més rellevants. L’artista Amalia Ulman, i el seu projecte performàtic a través de les xarxes socials, Excellences & Perfections, on imitant a prototips de celebritats d’Internet, posa en qüestió la representació femenina i l’imaginari digital occidental, classista i determinista, que normativitza els perfils virtuals. I tanmateix, l’estudi de disseny Metahaven, que a través d’una producció afí a les últimes darreres tendències estètiques, genera estratègics comunicats de caràcter existencialista i polític sobre la nostra societat.
 
Black Transparency from metahaven on Vimeo.

La declaració d’intencions és molt clara. Art no convencional, Guerrilla de la comunicació i entreteniment radical del 22 al 24 d’octubre al CCCB amb The Influencers.

Fotografia de portada: The Influencers 
Text: Ikram Bouloum 
Correcció: Pendent

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt bona entrada Ikram!