23 de set. 2015

MODULAR DAY BARCELONA, O L’EXALTACIÓ DEL DIY TECNOLÒGIC


Ja farà un temps que la meva curiositat per la música de caire més electrònica ha captivat la meva atenció i qualsevol oportunitat per indagar en els seus processos de creació m’ha entusiasmat. Sobretot quan puc apreciar aquell punt d’abstracció sonora més tecnològica, on es mostra la genuïnitat del gènere, i així mateix, la seva capacitat de creació de nous esquemes musicals. És per això, que quan Knob shop, la botiga especialitzada en modulars situada al barri de Gràcia, i Befaco, plataforma de desenvolupament de Hardware musical amb base a Barcelona, van anunciar, per segon any consecutiu, que el Modular Day Barcelona es tornaria a celebrar, vaig pensar que seria una cita melòmana ineludible. És així com el pròxim dissabte 26 de setembre, repetint l’emplaçament de la primera edició, el centre de producció artística Hangar tornarà a ser la localització on es duran a terme totes les activitats programades del Modular Day.

Per tots aquells que us inicieu en aquest món, com una servidora, us puc dir que a trets generals, el sistema modular és bàsicament com qualsevol altre sintetitzador, amb la diferència que la seva estructura es construeix per parts, és a dir per mòduls. Cada mòdul té una funció sonora especifica, de manera que permet configurar combinacions al gust de cada usuari, de manera infinita. Així doncs, podem entendre el sistema modular com un sistema obert, que va creixent segons les necessitats que te la persona en concret. En aquesta ocasió, la segona edició del festival agafarà un gir més concret.

MODULAR DAY BCN #2 from Knobs and buttons on Vimeo.

A diferència del format de fira que va tenir l’edició de l’any passat, centrada en el intercanvi entre els usuaris presents, enguany enfocarà la seva temàtica i donarà protagonisme al que vindrien a ser els fabricants del món Eurorack—que és el format estàndard de modular més utilitzat. D’aquest manera, els assistents tindran l’oportunitat de conèixer i visualitzar de primera mà el procés i el treball dels creadors de modulars més rellevants del panorama actual, donant peu a intercanvis de coneixements més rics. Entre els destacats trobem:

4MS (US)
ENDORPHIN.ES (AT)
CORSYNTH (ES)
KOMA Elektronik (DE)
GINKO (NL)
SOUND MACHINES (IT)
BASTL (CZ)
 EOWAVE (FR)
REBEL TECHNOLOGY (UK)
FRAP TOOLS (IT)
ALEX 4 (DE)
BIRDKIDS (AT)
BEFACO (ES)
KNOB SHOP (ES)

Per tots aquells que siguin més entusiastes i creatius, l’organització oferirà al llarg del dia una sèrie de tallers de participació lliure—amb prèvia inscripció—on es podrà disposar de material i ajuda per part dels propis fabricants per construir mòduls. Un cop finalitzada la part més productiva i didàctica (11h-17h), tindran inici les presentacions i concerts (18h). En la llista d’artistes confirmats trobem AMOK, el duet que conforma The ENDORPHINES, INSULA, entre d’altres. En aquesta ocasió, els meus destacats són, per un costat, els xecs Aeiou feat R-Sen, els quals ens presentaran un set basat en eurorack, amb una temes editats per Aeiou, els quals tendeixen a un estètica melòdica minimal de caire obscur.

I per altre banda, tindrem la oportunitat de veure per segon cop, el polifacètic artista barceloní RALP, el qual destacà per les seves creacions a través de modulars, d’esquemes rítmiques semi-aleatories i frenètiques, amb una alta dosis de distorsió, aconseguint transmetre una experiència sonora molt personal.

Amb caràcter internacional i tot, podem apreciar que iniciatives com aquesta brillen per si mateixes. Modular Day Barcelona ens presenta una ruta accessible a tothom. Gràcies a ells tenim l’oportunitat de gaudir d’un dia en el que tant especialistes d’aquest àmbit musical, com usuaris sense un bagatge tècnic, podem apreciar i celebrar, a través d’un esdeveniment lúdic i tecnològic, noves formes de creació sonora.

Fotografia de portada: Arxiu
Text: Ikram Bouloum 
Correcció: XX