16 de set. 2015

HOTELER 2015: UNA BROMA DE MAL GUST (per TOMEU MULET)


Mai no he anat a unes noces gitanes, però sí que he anat a l'Hoteler. 5 anys.

Què tenen en comú aquests dos festejos? Enumerem: són celebracions de caire ètnic, en un ambient d'estètitca, diguem-ne, eclèctica i que succeeixen en un hotel. Duren tres dies, s'hi beu molt, s'hi fuma molt i s'hi balla molt i al final, sense saber com, un hi acaba perdent una virginitat que havia estat certificada amb anterioritat. En el meu cas, d'ençà d'aquella segona edició l'any 2010 on van rebre Beach Beach, sense coneixen's de res, amb la simpàtica descripció de "MALLORCA ÉS CATALUNYA", quelcom dins meu va fer "crack" i res ha tornat a ser el mateix. Sí: la meva cara està més pansida, i la meva pell més apagada; però el meu cor és més ample.

A l'Hoteler hi ha un patriarca que conta batalletes envoltat de feligresos, un avi que es passa els tres dies insultant a la gent i una massa informe de zombies bruts amb la corbata al cap. De fet, és el primer i el millor pessebre que es fa cada any al Principat, només hi falta el caganer. Bé, ara que hi penso, l'avi que rondina ha fet de caganer en un altre pessebre, a Barcelona, però millor que ho expliqui ell.

L'Hoteler és el meu dinar de Nadal, de Pasqua i de la Mare de Déu d'agost preferit, tot mesclat i celebrat a la vegada. Un cop a l'any ens trobem i cremem el que queda de l'estiu al fogueró mentre perdem la veu, abraçats, sabent que som partíceps d'una cosa petita per dins i vasta per fora, construïda a base de suor, voluntat i persones. Aixec el cap a la terrassa de Ca'n Pamplona i hi trob els somriures còmplices de tothom: d'organitzadors, de bandes i de, sobretot, públic.

"Estic a casa"

Qui conegui la litúrgia sabrà que a Osona no són massa amics de la ironia (allà la màxima expressió d'humor anglès és matar una cabra a cops de cadira); de fet, entre clatellada i traveta, ens han colat que aquest serà -possiblement- l'últim Festival Hoteler. Fins ara, cada falta de respecte per part d'aquesta gent la sentia com una abraçada de cor (sóc així d'imbècil, ja em perdonareu), però això no fa ni puta gràcia. Espero que tot plegat sigui una broma de mal gust, així enguany podré anar a perdre neurones, fetge i dignitat amb normalitat. Com hem fet sempre i com farem sempre. Perquè l'any que ve també ens hi plantarem, avisats esteu.

De moment, Aleix, posa'm un whisky.

El festival Hoteler es celebrarà a l'Hotel Can Pamplona de Vic entre el dijous 17 i dissabte 19 de setembre, i comptarà amb les actuacions de Aliment, Alppine, Beach Beach, Da Souza, Dofí Malalt, El Petit de Cal Eril, Extrarradio, Ferran Palau, FP, Furguson, Germà Aire, Heather, IES Nostra Senyora del Rock, Juventud Juché, l'Hereu Escampa, Lloret Salvatge, Mujeres, Murnau B, Nueva Vulcano, O'Dwyer, Ósserp, Polseguera, Power Burkas, Regalim, Roboplinguis, Rosvita, Summer Recreation Camp i Univers


Text: Tomeu Mulet.
Metàfora sobre l'humor osonenc: Maria Rovira.