12 d’ag. 2015

FESTA MAJOR DE GRÀCIA 2015: LES NOSTRES RECOMANACIONS

Com cada agost, i més enllà dels del nostre estimat Festigàbal (Mujeres, Joe Crepúsculo, Las Ruinas, l'electroxoc poètic “Anarquia és independència”, etc; recordeu, aquest any a l'exili eixampler del Parc de la Sedeta), hi ha un bon grapat de concerts interessants a veure a les Festes de Gràcia. Però aquest 2015 s'ha de destacar i donar la benvinguda tant al carrer del Perill (que no solament tindrà escenari sinò que, a més, s'arriscarà a programar música experimental dins les Festes) com a la millor noticia que ha tingut Barcelona en els darrers mesos pel que fa a locals de música en viu, Màgia Roja (carrer Alzina), amb barra de tarda i Djs tan rítmics com foscos de matinada (exceptuant la gran DJ Shak com a epíleg festiu -Dissabte 22. 00h-). Dit això, ara ja sí, les nostres recomanacions.


Meconio -a la foto- / Dissabte 15 / Plaça John Lennon / 23h

Com apareix escrit al best-seller amb més èxit que ha tingut mai la literatura fantàstica, per coincidència de calendari “los últimos serán los primeros”, i per això ens toca començar destacant aquesta nova i força crua dupla rockera bateria-guitarra (tot i que van arribar a existir fa uns anys en format quartet). Nom, doncs, a descobrir dins unes Llibertàries de Gràcia on també hi trobem el punk desbocat i divertit dels TCN (Dimarts 18), el post-hardcore de Chisum (Dissabte 15), o el post-rock psicodèlic de Maamut (Dilluns 17), entre altres propostes.

Lenin “Güiroloco” Jimenez / Dissabte 15 / carrer Ciudad Real / 23h
Jorge Riba / Dissabte 15 / Plaça Rovira i Trias / 22:30h


Durant els primers dies de les Festes, el color musical (com a mínim, amb bon gust) l'aportaran aquests dos veterans sud-americans i els seus combos, el primer, tot i donar-se a conèixer amb la salsa, obrint-se ara a altres estils llatins, i el segon barrejant samba, bossa nova, i jazz. Haureu de decidir, però, amb quin dels dos us quedeu perquè, malauradament, coincideixen en hora i dia...una dada: “Güiroloco” viu a Barcelona des de fa tretze anys.

Subversa + Ascensa Furore + Sr. Oca / Dissabte 15 / carrer del Progrés / 22h

Que el rap consolidi la seva presència a les festes majors, siguin del barri que sigui, és una bona noticia, i per això s'ha d'aplaudir el cartell que el carrer Progrés presentarà dissabte 15. Trobareu més flow, rimes, i bases rítmiques l'endemà, diumenge 16, a les 22h a la plaça John Lennon (Lucia Vargas & Karmen Tovar, Sara Hebe, Boca de Baba, i Lágrimas de Sangre).

Cuzo / Dissabte 15 / carrer Perla / 02:15h

Em toca molt els pebrots que s'anunciïn pluges per al cap de setmana de les Festes (que sí, que només hi ha un, que acaben divendres 21) perquè, d'entre els grups de rock d'aquest any, el sempre infal·lible trio format per Jaime Pantaleón, Pep Caravante, i Fermín Manchado és una de les bandes cabdals, sobretot si sou amants del stoner, el krautrock, i la psicodèlia. Precisament d'aquesta darrera trobareu a cabassos dins les cançons dels més ambientals Muñeco (Dilluns 17. Carrer del Perill. 00h), mentre que molt més pop, encara que guitarrera, és l'ànima de The Modern Poppers (Dimecres 19. Travessia de Sant Antoni. 23h).Ruleta Rusa + Accidente / Diumenge 16 / carrer Encarnació / 21h

Com sempre, el punk (si no l'entenem només com un estil musical) s'ha de buscar fora del programa oficial, i aquest any tornarem a comptar amb dos espais que s'estan convertint en un clàssic de l'underground de les Festes com són el solar del carrer Encarnació (on dissabte 15, a partir de les 18h, també hi actuaran Siega, XM2, Fang, o els italians Attax, entre altres grups) i la cruïlla de Torrijos amb Ramón y Cajal, on Caos a Gràcia farà d'immillorable alternativa al pregó amb Realidad, Barcelona, Arrest, Chroma i de nou Ruleta Rusa com a banda sonora (Divendres 14. 20:30h).

Malacara & Wilson Band / Dimarts 18 / carrer Puigmartí / 23h

No entrarem ara en el vell debat de si “músics virtuosos = bons músics” (i que no, cony, que no), però les bandes de blues i r'n'b que toquen a les festes majors acostumen a ser un conyàs carrincló. Més motiu, doncs, per a anunciar als quatre vents que el grup que els dos vells gats músics titulars han format amb el bateria Salva “Joker” és de les bones. Si us va l'estil i altres precursos rockers com el rockabilly, el boogie, o el swing, apostes segures fareu anant a veure també a Chino & The Big Bet (Dimecres 19. Plaça del Swing. 23h) o als Wax & Boogie Rhythm Combo (Divendres 21. Plaça Rovira i Trias. 23h).

The Rocky Horror Picture Show / Dimarts 18 / carrer Mozart / 23h
Pluton & Monica del Raval + Putilatex / Divendres 21 / carrer Perla / 23:30h


A la pràctica, l'Eixample s'haurà quedat amb el Festigàbal aquest 2015, però a Gràcia també en saben, de fer fitxatges galàctics d'altres barris barcelonins, com ho demostra la visita d'una icona freak de l'antigament anomenat Xino com és Monica del Raval amb la banda de, ehem, pop electrònic que té formada amb Plutón. L'electro-punk de Putilatex completarà una nit de molta conya al carrer Perla, però, si voleu, a principis de setmana al carrer Mozart ja podreu començar a omplir de trash les vostres nits gracienques amb el clàssic cinematogràfic de Jim Sharman.

Dino Ratso + El Sistema Suëc + Ran Ran Ran / Dijous 20 / carrer Mozart / 13h

Com a la meitat de recomanacions que hem fet no arribareu desperts, perquè, encara que us foti (i us fot!), ja teniu una edat, a “GN” som compassius i també hem repassat les propostes dels concerts-vermut. Hi ha merda a dojo, com era d'esperar (també de nit, tot sia dit), però a Mozart han muntat un pla estrella folk i cantautoril amb el solista Dino Ratso i els grups Ran Ran Ran i El Sistema Suëc. Atents també, en una vessant més pop, a Maarten Swaan (Dimecres 19. Carrer Joan Blanques de Baix de Tot. 13h), i, tirant cap a la world music, i encara que sigui ja amb la foscor de sostre (quan la mandra us haurà fet quedar-vos a casa), a Anita Zengeza (Dijous 20. Carrer del Perill. 22h).La Troba Kung-Fú / Dijous 20 / Plaça del Folk / 22h

Lectors/es, aprofito per a despedir-me ja de vosaltres, perquè recomanar a la banda de Joan Garriga a “GN” és com estar cavant la meva pròpia tomba. Però feu-me confiança, perquè és precisament en directe, tot i que la producció de treballs com “Clavell Morenet”(2006) o “Santa Alegria”(2013) sigui força decent, on la rúmbia (de rumba més cúmbia) de l'exDusminguet i els seus músics sona i llueix amb tota la seva frescor i energia. Evidentment, de rumba més clàssica hi haurà a dojo, a les Festes, i, per exemple, tant podeu apostar per un veterà com Yumitus del Pichón (Dissabte 15. Carrer del Perill. 00h) com pels més recents Arrels de Gràcia (Divendres 21. Plaça del Folk. 22h).

Zonula vs. Zozobra / Divendres 21 / carrer del Perill / 23h

Ja ho hem comentat a la introducció: a Perill faran honor al seu nom amb una programació inquieta i indagadora on destaca la presència d'aquesta col·laboració en que la proposta ambiental i fosca del primer i l'spoken word tèrbol i un punt dement del segon aconsegueixen trobar un analògic terreny en comú. Dins la mateixa línia experimental, altres noms a no perdre's, sempre a les 23h, seran els del més rítmic June or July (Diumenge 16), els més rockers 44 (Dilluns 17), o la paisatgista Ana Paula Santana (Dijous 20).

Fundación Tony Manero / Divendres 21 / Plaça Rovira i Trias / 01h

Com en el cas de La Troba Kung-Fú, el disco-funk d'aquest multitudinari combo que no necessita presentacions adquireix la seva veritable dimensió escoltats (i, sobretot, ballats) en directe, i la una de la matinada sembla una hora immillorable per a una de les seves actuacions. Si us fan el pes, no us perdeu tampoc la banda més purament funk que té el guitarrista Lalo López, Cardova (Dimecres 19. Carrer Perla. 23:30h).

Synth Surfers / Divendres 21 / carrer Mozart / 02h

De debó us ho dic: a la comissió de festes del carrer Mozart deu haver alguna persona encarregada de la programació musical que plega aquest any, i s'ha dit a sí mateixa “què collons, marxaré a lo grande, fotent una orquestra experimental de sintetitzadors a les dues de la matinada d'un divendres de les Festes de Gràcia, i, a més a més, al nostre carrer, que sembla Canaletes quan el Barça guanya la Champions”. A alguns ens salvarà la matinada del darrer dia de festa major, però el pitoste que es formi pot ser històric.Fotografia de portada: Meconio
Text: Arnau Espinach
Correcció: XX

5 comentaris:

Anònim ha dit...

La Sedeta està a Camp d'en Grassot-Gràcia Nova, no a l'Eixample! O és que els Cines Texas no són de Gràcia perquè estan al carrer Bailen?

JG ha dit...

Com a habitant at eternum d'en Camp d'en Grassot, secundo la frase del comentari anterior. Arnau, no ens canviis de barri!

Anònim ha dit...

I Daniel Lumbreras el dissabte 15 al c/ Maria a les 21h! Imprescindible!

Arnau (l'autor) ha dit...

Res de res. Sentimentalment, passat carrer Quevedo, tot el que queda per sota de la Travessera és l'Eixample.

Meia ha dit...

I si plou que passa?? Jo vull veure la troba!!!!