7 de jul. 2015

PETITS SALMS PER TORNAR-TE CREIENT

Sant Miquel
Snap! I: Sant Miquel
Any: 2015
Discografica: Snap! Clap! Recs

- ...de les teves cançons, n’hi ha una que diu “pajarito escondido en la cueva del sonido”.
- Es diu “Bárbara” i diu “pajarito escondido en su cueva, en su nido”, però el que has dit tu m’agrada molt!
- Em va semblar sentir la frase, i vaig pensar que et descrivia molt bé, perquè ets petitó i estaves tocant ben quiet, però fent melodies molt maques, que feien eco per tota la sala.

En Miquel Cañellas és un cantautor que va néixer el 1995 a Mallorca. Té 20 anys i ha descobert el secret de les cançons orgàniques, pausades, senzilles i romàntiques, com misses predicades en una minúscula ermita amagada sota l’ombra del boscatge. El vaig descobrir a l’Heliogàbal, obrint el concert de la Julie Doiron (Eric’s Trip, Broken Girl) on va saber conservar el pols i mantenir a la congregació en absolut silenci, atenta a totes les seves paraules. Semblava ben bé un petit anacoreta, amb el seu altar improvisat d’espelmes i una minúscula figura del sant vigilant l’eucaristia, mentre cantava “en la catedral no entra luz solar” i la sala es feia més íntima i més fosca.

De seguida en vaig voler saber més, i en Dani Cantó em va explicar que des de Snap! Clap! li havien publicat el casset debut, amb 5 de les cançons que va tocar en directe. Però, d’on ha sortit aquest sant? “Sant Miquel va ser la solució a les ganes que tenia de fer alguna història musical. En principi, imaginava un grup, però em vaig trobar fent-ho jo sol. Com que volia que tot fos intimista, confessional, ho vaig emmarcar dintre de l’imaginari cristià que m’interessava, i em vaig canonitzar. Crec que el nom funciona.” La peça ve acompanyada d’un fanzine que podeu veure aquí -no es pot comprar, perquè ja està esgotada- i en Miquel explica que “són imatges del meu imaginari i del dels amics i artistes del meu voltant que hi han col·laborat. Un llibret que defineix les línies conceptuals del projecte en si: creus, llits, amors i confessionaris.” 

Les cançons van ser produïdes i gravades per la Sara Kallahan a la Casa de los Leones, i inclou uns arranjaments a “El Arco del Triunfo” (que ha batejat com les trompetes del judici final) a càrrec de la Marina Short. El so de la veu, dels xiulets i de la guitarra acústica es manté tan pur en el directe com a la cinta, amb l’afegit d’unes percussions suaument iniciàtiques, talment com si la música l’hagués fet el mateix arcàngel. S’escolta en tan sols 10 minuts, i us prometo, que et converteix de nou a la religió. Escoltar-lo és com llepar-se de nou les ferides del primer amor:

“Mira esta cicatriz 
Tú la pusiste ahí 
Esa es tu cicatriz” 

Unes línies que tan poden ser sentimentals, com de petit retret al cristianisme, que ens ha portat coses tant hostils, i alhora tant meravelloses com l’imaginari musical, astut i tendre d’en Miquel.


Sant Miquel - En La Catedral from Snap Clap Club on Vimeo.

Fotografia de portada: Arxiu 
Text: Aïda Camprubí 
Correcció: Pol Camprubí