16 de jul. 2015

L'ACOMODADOR #81 · SITGES 2015 COMENÇA A MARCAR TERRENY


A les portes de l’estiu i les corresponents vacances, pocs motius semblen sensats per a fer-nos pensar en el mes d’octubre, però si n’hi ha un, aquest és el Festival de Cinema Fantàstic de Sitges. Si més no, ho és per a aquells qui tenim previst passar-nos uns quants dies a la capital del Garraf per a exercir com a orgullosos "frikis" del setè art. Des de la setmana passada, ja sabem alguns dels títols que ens obligaran a quadrar horaris impossibles i fer massatges a les retines durant les deu jornades d’aquesta 48a edició del festival, que es celebra del 9 al 18 d’octubre. Per a començar a fer boca, aquests són alguns dels primers reclams que ens hi trobarem.

Cop Car (Jon Watts, 2015)

Jon Watts encara és un nom força desconegut de l'escena cinematogràfica mundial, i amb tota la lògica, ja que tan sols té 34 anys i dues pel·lícules de bagatge com a director. No obstant, tot apunta que el seu futur canviarà ràpidament, ja que Marvel l'ha escollit per a recomençar la saga Spider-Man el 2017. Abans, però, arriba a Sitges per presentar Cop Car, un thriller de terror que converteix en un malson l'entremaliadura de dos nens que s'apropien d'un cotxe de policia. El seu principal reclam és tot un Kevin Bacon en el paper d'un sheriff obscur i implacable. Promet!Maggie (Henrey Hobson, 2015)

Veure Arnold Schwarzenegger a les pantalles del Festival de Sitges ha de ser quelcom especial, encara que no sigui amb una metralleta a cada mà, com ens té acostumats. A Maggie, l'actor interpreta un pare que es veurà obligat a protegir la seva filla després que aquesta hagi estat infectada i tingui per davant pocs mesos abans de convertir-se en una zombie. La definició de "una mirada diferent al gènere" requereix prudència davant el resultat que en pugui sortir, però sens dubte és una aposta l'èxit de la qual caldrà comprovar "in situ".Partisan (Ariel Kleiman, 2015)

L'educació d'un nen és tan essencial com potencialment perillosa, si darrere hi ha intencions tan poc adequades com les de criar i entrenar un futur assassí. Aquesta és la pertorbadora història darrere de Partisan, òpera prima del joveníssim director australià Ariel Kleiman, que sobresurt dins de la quota de cinema dramàtic independent del festival. Protagonitzada pel sempre magnètic Vincent Cassel, la pel·lícula ja va ser molt celebrada a Sundance i apunta a ser una de les joies d'aquest any. Per mi, és una de les fixes d'aquesta edició del Festival de Sitges.The Gift (Joel Edgerton, 2015)

Després de consolidar-se com un dels actors secundaris més actius de Hollywood (el 2015 s'estrenen cinc pel·lícules on hi apareix), l'australià Joel Edgerton fa el salt com a director amb The Gift, un thriller d'intriga que parteix amb una premissa força atractiva: els misteriosos regals que una parella comença a rebre a la seva nova casa, just després que el marit es trobi fortuïtament amb un conegut de la seva joventut. A part del propi Edgerton, Jason Bateman i Rebecca Hall completen el repartiment. Podria ser un thriller “de manual”, o podria donar la sorpresa.Victoria (Sebastian Schipper, 2015)

Una de les grans sensacions del passat Festival de Berlín, i gran dominadora dels Premis de l'Acadèmia Alemanya, aterrarà a Sitges. Victoria es una pel·lícula marcada per un parell de peculiaritats: la primera és que està rodada en forma d'un únic pla seqüència de 140 minuts, i la segona és que està protagonitzada per l'actriu catalana Laia Costa. La trama segueix una noia que durant una nit de festa a Berlín s'uneix a un grup de tres nois que no coneix, i que la portaran a ficar-se en uns quants problemes. Un thriller policíac que promet, si més no, un ritme endimoniat en què el repte serà no perdre's cap detall.Segon Origen (Carles Porta, 2015)

La present edició del Festival de Sitges no podia deixar passar l'ocasió d'estrenar en primícia una de les produccions catalanes més ambicioses de l'any, més encara si aquesta pertany al més pur gènere de ciència-ficció. Segon Origen adapta el llibre “Mecanoscrit del Segon Origen”, de Manuel de Pedrolo, que presenta un món postapocalíptic on tan sols han sobreviscut una nena de 14 anys i un nen de 9, obligats a sobreviure i a protegir l'espècie. El film, iniciat pel difunt Bigas Luna i acabat per Carles Porta, serà una de les grans atraccions d'aquest any.Aquí podeu trobar la resta de pel·lícules ja anunciades pel Festival de Sitges 2015, que com els més perspicaços hauran pogut detectar, aquest any dedica el seu pòster a tota una obra mestra com Seven, de David Fincher, que celebra el seu 20è aniversari.

Fotografia de portada: sitgesfestival.com
Text: Martí Aragonès
Correcció: Raquel Molina