3 de jul. 2015

FESTIVAL'ERA: MELODIES A UN ENTORN RURAL


El 25 de Juliol (un mes abans que en la seva anterior edició) els responsables de l’ERA busquen consolidar la fórmula exitosa que tan bons resultats els ha donat els últims dos anys. A nivell d’infraestructura, la Masia de Can Gascons és l’entorn perfecte per aportar el caràcter rural al festival, acompanyant l'oferta musical de l’entorn paisatgístic del Gironès.

A nivell musical, el festival fa bona la definició d'alternatiu i de música electrònica, tot i que sense arriscar en la sonoritat de les seves propostes. I tampoc crec que ho busquin. El cartell és un cartell amable, gens agressiu en les bandes, prioritzant la melodia per sobre de l’experimentació. Un cartell que es podria dividir en tres grans blocs.

En el primer bloc trobem artistes per descobrir. A primera hora del festival l’ERA es programen artistes amb presència poc habitual als festival. Aquest any el folk de Lili’s House, el pop de la canària Bel Bee Bee, el resident a BeCool Dj Johnston o l’electrònica del duo Barcelonès Tversky encapçalen les propostes a descobrir. Amb tot, dins aquest apartat sí que hi ha noms que sonen amb més assiduïtat. Dj Capo s’ha "patejat" les sessions de la meitat de festivals i sales de la península, és un habitual de Crappy Tuesdays i, què collons, el conec des de fot un piló d’anys i les seves sessions prometen festa i alegria a base d'indie refinat. El último vecino és un dels últims hype de l’escena barcelonina, la seva fórmula: techno pop d’arrel britànica, cantant amb personalitat contorsionista i directe hedonista els ha portat a escenaris d’un bon grapat de festivals. I per últim una de les meves debilitats, Wesphere, banda d’electrònica ambiental que combina veu, guitarra i sintetitzadors amb una petita joia com a debut que ja va ressenyar aquesta casa.

El segon bloc vindria a ser un grup d’artistes peninsulars de llarg recorregut i discografia que acostumen a tenir presència en la majoria de grans festivals del país. Una aposta segura per a bons directes de varietat estilística. El jove badaloní Sau Poler, amb dos ep’s sota el braç, desenvoluparà la seva electrònica orgànica que posa la mirada en segells com ara Warp. Els valencians Jupiter Lion són un dels directes més potents de l’estat i una de les propostes musicals més convincents amb el seu kraut electrònic. I què dir de The New Raemon i Delorean, veterans i reconeguts artistes cadascun en el seu estil personal.

En l’últim bloc de propostes hi ha les internacionals. S’agreix infinitament que l’ERA intenti portar noms que durant l’any no han tingut presència en la infinitat de festivals del país. Aquest anys els triats són The Antlers i Gold Panda. Els primers, establerts a Nova York, presentaran el seu darrer treball Familiars en que deixen de banda la seva vessant més folk per guanyar en èpica melòdica a base capes i capes d’instrumentació. Amb Gold Panda, personalment m’han tocat la fibra. El seu primer llarg, “Lucky Shiner” és un treball descomunal d’orfebreria electrònica. Els sons orgànics i les melodies són amables i lluminoses. En el segon, “Half of where you live”, no arriba (personalment) a les quotes de magnificència del primer, tot i que li dóna una volta psicodèlica al seu segell personal. A l’espera de noves edicions, Gold Panda promet un live elegant i vigorós com ja va demostrar al Primavera Sound o a Dnit.

Un any més l’ERA es postula com a un festival en creixement que cuida els assistents en tots els aspectes (transport, menjar, "mercadillo", entorn, zona d’acampada) i que s’està convertint en un festival de referència de les comarques gironines.
Fotografia de portada: Arxiu
Text: Carles Fajardo
Correcció: Pablo Gerschuni