16 de jul. 2015

FESTA MAJOR DEL POBLE SEC 2015: LES NOSTRES RECOMANACIONS

No vull semblar alarmista i encara menys un nostàlgic rondinaire aferrat a la cantarella del abans això sí que molava, però és de justícia reconèixer que les Festes del Poble Sec, aquelles que fa tan sols dos estius mereixien ser l'enveja (tot i que tant de bo haguèssin sigut el referent) de qualsevol altre celebració de barri, van abaixant el llistó i la varietat musical any rere any, entre associacions de veïns intolerants amb allò que no siguin orquestres, grups de versions, o bandes de pop i rock suadíssim, i la manca de relleu o directament personal dins els propis col·lectius que li donaven color sonor a les Festes. Tot i això, encara hi hauran força motius per a anar a fer un beure a diversos carrers perduts entre Montjuïc i el Paral·lel del dia 17 al 26 de juliol.

Lynch and Jarmusch are playing at my house -a la foto- / Divendres 17 / Apolo Store / 21h

D'acord, hem fet molta trampa posant al geni de Missoula com a foto de portada de l'article, però tant ell com el pare de les inoblidables “Extraños en el paraíso”, “Dead man”, o “Sólo los amantes sobreviven” estaran presents en ànima melòmana a les Festes gràcies a una sessió especial de dues hores que els hi dedicarà la tenda de la sala Apolo, aprofitant la miniretrospectiva sobre els dos realitzadors (junt amb l'interessantíssim Paul Schrader, per cert) que s'està projectant aquest mes de juliol a la Filmoteca. De ben segur que noms com els de Badalamenti, OM, Julee Cruise, Mulatu Astatke, Chris Isaak, o The Lounge Lizards no faltaran a la punxada.


Oso Estudio Summer Festival (Suzy & Los Quattro + The Lizards + Sounds of Death Valley + etc.) / Dissabte 18, Diumenge 19, Divendres 24, i Dissabte 25 / Plaça dels Ocellets / 21h

La Mercè té el BAM, Gràcia el Festigàbal, i el Poble Sec també tindrà aquest any el seu propi joc de nines russes, perdó, festival dins les Festes. Està organitzat pel col·lectiu/estudi de gravació Oso Estudio, i hi haurà stoner i metal (dissabte 25, a destacar Sounds of Death Valley i Mount Cane) folk i pop (diumenge 19, ídem amb Francesca Romero, i l'únic dia amb diferent horari, a les 19h), punk-rock i rock (divendres 25; The Lizards), i punk-pop i hardcore (dissabte 18; Suzy & Los Quattro, Violets, i Kürde -sí, tenen dièresi, és a dir, són els de hardcore-).


Hip Hop de Barris (Homes Llúdriga + Socio ATK2 + Zé Fuga + etc.) / Diumenge 19 / Plaça del Sortidor / 19h

Li diuen “trobada de hip hop de Barris”, i, si us agrada el rap, hi haureu d'anar sí o sí, en cas que espereu trobar rimes sobre bases electròniques a les Festes. De Vallcarca vindran Homes Llúdriga amb Kovitch i PauBeats; des de Sant Antoni arribaran Sound Anthony Family i Senyor Oca; fins i tot hi haurà un representant de l'Hospitalet: Socio ATK2; i del propi Poble Sec, faltaría més, Zé Fuga i DJ Jum. Sí, una mica kumbaià el concepte, però mal menor, si se li dóna eclecticisme musical a les Festes.Manolo Da Costa / Dilluns 20 / Carrer Blesa / 22h

El dia que no us informem d'on i a quina hora actua aquest carismàtic i entranyable freak local (que no friqui, compte) amb el seu espectacle de versions d'Antonio Machín, podreu enviar aquest article a la merda perquè no serà en absolut una llista de recomanacions de les Festes del Poble Sec digne. També dissabte 24 a Elkano a les 20:30h.


InfraDJs (Enrique Doza; DNA Club; Gonzalo Castillo; Dave Bridge) / Dimarts 21 / Espai Pedreres (carrer Verge del Remei amb Pedreres) / 19h a 21h

Compte, molt de compte amb aquest reguitzell de DJs perduts dins la programació en una tarda laboral de dimarts, perquè són d'aquells que s'endinsen a fons dins el forat negre de tota la música publicada al món fins als nostres dies sense perdre de vista els malucs. Parlant de Doza, també tindrem punxant a les Festes a l'altre 50% de Wunderkammer, DJ Diego Armando (Dijous 23. Passeig de Montjuïc amb Nou de la Rambla. 22h) amb invitats i música exòtica i ballable a dojo, mentre, pel que fa a Castillo, es transformarà en DJ Gonzo (Dissabte 25. Passeig de Montjuïc amb Nou de la Rambla. 00h) per a fer-nos suar a base de cosmic disco, krautrock, new beat, i altres delicies experimentals i rítmiques.


Matuke interpreta “Tetsuo, el hombre de hierro” / Dimecres 22 / Espai Pedreres (carrer Verge del Remei amb Pedreres) / 22:15h

Lynch i Jarmusch no seran les úniques presències cinematogràfiques d'aquestes Festes, ja que a l'Espai Pedreres han muntat el planazo de projectar aquest clàssic bàsic del cinema fantàstic nipó que és “Tetsuo, el hombre de hierro”(1989) de Shinya Tsukamoto acompanyat de la banda sonora in situ que li afegirà el músic xilè Matsuke. Atents, perquè l'endemà, a una hora similar (22:30h), a l'Espai han programat una enigmàtica “sessió funambulista”(sic) del músic d'electrònica Mega Pixels.


Pacífico + The Softcores + Estruç / Dijous 23 / Carrer de la Puríssima Concepció / 20:30h

Vinga va, poperos, deixeu de posar cara d'aguantar-vos la llagrimeta perquè portem mig article i encara no hem parlat de res que pogueu anotar a la vostra agenda. Sí, les guitarres melòdiques de Pacífico i The Softcores són de les que us faran gaudir (Estruç no han deixat rastre per internet, així que ja diran ells mateixos o els seus amics als comentaris de l'article quin tipus de música foten).
[Actualització: Estruç i Pacífico han estat substituïts per Happy Sapiens i DJ Kiño]Distrito 5 / Divendres 24 / carrer Blesa / 22h
Los Salvajes + DJ Dani Blue / Divendres 24 / Passeig de Montjuíc amb Nou de la Rambla / 22:30h


Aquí ens endinsem a “Jurassic World”: si sou rockers de més de 30 tacos i no coneixeu als primers és que aneu més perduts que el paio amb la samarreta dels Ramones que em va preguntar quin musica feien els “Gabba gabba hey!” de la meva. Per contra, més disculpa tindríeu amb els post-punkers dels anys vuitanta Distrito 5. Respecte al senyor Blue, veure'l programat per punxar després del mític i veterà grup barceloní de garatge, tant acostumats com estem a ballar amb la seva vessant més fosca i experimental cada dos per tres a Màgia Roja, deixa a quadros, però es que heu de saber que és l'eclecticisme musical fet melòman, i en aquesta ocasió ens mostrarà el seus favorits del rock i la rumba-rock espanyola dels seixanta i els setanta. Un secret per a escèptics: les seves sessions són infal·libles, tirin per on tirin.


13th Magic Skull / Divendres 24 / Carrer Vila i Vilà / 21:40h
The Zephyr Bones + Opatov / Dissabte 25 / Carrer Vila i Vilà / 20h


La gent de l'Apolo repeteix la jugada de l'any passat (també algun artista: els vàlius fent el karaoke popular amb banda -Dissabte 25. 22h-) i surten al carrer de dalt, si parlem de l'illa on es troba la sala de ball i concerts, amb una oferta musical on destaquen la tralla surfera dels 13th Magic Skull, i els no menys sorollosos però sí més psicodèlics The Zephyr Bones i Opatov. Si més tard seguiu la festa dins el local, ja és cosa vostra.


Los Jambos + Los Retrovisores / Divendres 24 / Carrer Piquer / 22h
Traitors + Gamónides / Dissabte 25 / Carrer Piquer / 22h


Com l'Apolo, el Psycho Rock 'n' Roll Club tampoc s'està aquest any de posar la tarima i els amplis al carrer (en el seu cas, just davant del bar), amb una programació que, senzillament, fa honor al seu nom (sobretot pel que fa al rock). Voleu riffs guitarrers, so guarro, i xiscles (i el ie-ié dels Retrovisores)? Doncs benvinguts.


Outer space + Abu Sou (DJ) / Divendres 24 / Carrer del Roser / 00h

Tot i que han hagut de rebaixar a tres dies el total de jornades d'activitats al seu carrer, la gent de la Festa Popular al Roser no defalleix, i aquest 2015 s'han tornat a guanyar que fer-lis una visita sigui optar per una opció guanyadora, en especial la nit en que hi actuïn la banda de soul i música africana Outer Space, i hi hagi la sessió de house i disco tropical d'Abu Sou. Dit això, també prometen fer-nos ballar a base de bé el grup de cúmbia i música colombiana La Chumbimba (dissabte 25. 00h).Fotografia de portada: Salon (Dean Hurley)
Text: Arnau Espinach
Correcció: XX