22 de jul. 2015

EL DEBUT D’EN TOMEU MULET CANTAUTORJa fa anys que, com el boig que va amb cartells apocalíptics per La Rambla, vaig anunciant amb alarma que cada cop hi ha més mallorquins enviats a les nostres terres (segurament, perquè les seves estan conquerides pels alemanys). Així ho explicava fa poc l’Edu Vila (Furguson, Famèlic Records): “Ara fa 5 anys va començar a arribar vida humana des de les remotes Illes Balears. Primer van ser pocs, ara ja molts. Els reconeixereu perquè van amb una túnica blanca i són molt més alts i bondadosos. No tenen limitacions tècniques ni espirituals, han vingut a elevar la freqüència de la Nostra Decadent Catalunya.” Són persones tant perfectes, que és normal que facin una mica de ràbia i de recel, no?

Per si ja no n’eren pocs, ara s’hi suma en Tomeu Mulet, autòcton d’Algaida i barceloní des de fa masses anys. Per ser justos, en Tomeu va ser un dels primers a creuar el mar i establir-se al nostre -fins aleshores tranquil- veïnat, primer com a baixista de Beach Beach, Kana Kapila o Der Ventilator, i ara també acompanyant a en Dofí Malalt. Per a demostrar que es un ésser de raça superior, ara ve i s’empesca un altre projecte, aquest cop en solitari- meitat intro de Pacific Blue, meitat “Bachelor Kisses” dels Go-Betweens- i que debutarà aquest dijous a s’Heliogàbal (se li ha canviat oficialment el nom), obrint per Regalim i els seus compatriotes Da Souza. Aviat a la província només es parlarà mallorquí! Encara no n’hem escoltat res, però ja saber que és el cantautor de moda, només cal sentir-lo parlar, amb aquest accent que casi no s’entén, però que per dins t’emmetzina i set emporta a les obscures lletanies del seu terreny.


El teu debut no ens ha agafat per sorpresa, l’esperàvem pel Festival Hoteler 2015, com és que s’ha anticipat? (T’ha persuadit amb arts malèfiques en Regalim?) 
En realitat he estat jo, que m'he auto-imposat avançar-lo. Vaig veure que era una bona oportunitat per provar, entre amics, si la cosa s'aguantava a bastament com per continuar o si per lo contrari, seria un fracàs estrepitós que seria més convenient no tornar a ensenyar mai més. Veurem.

Quan vas començar amb el teu projecte en solitari i amb quin motiu?
Feia temps que tenia en ment fer una cosa més fosca que Beach Beach, en català i per diversió, però fins després de Setmana Santa no m'he vist amb ànims de concretar, ni que sigui vagament, la direcció que volia que prengués. El motiu va ser que, just en aquell moment, Barcelona em queia social i anímicament a sobre i, com bé diu n'Edu Ruinas, vivim en una ciutat ideal per tancar-te dins la teva habitació i fer coses.

Has pensat algun pseudònim o les tocaràs sota el teu nom?
Des de que tinc 20 anys que volia que el meu projecte en solitari es digués Polseguera, però ara que ha arribat el moment ho trob una mica pretensiós i m'he tirat enrere, tu què en penses? Ara està tant de moda posar-se noms d'una paraula que tampoc m'acaba de fer, un cartell que posi "Regalim" & "Polseguera" deprimeix bastant… M'estic plantejant posar una urna improvisada i que la gent proposi. 

Bona! Segur que sortiran noms delirants. I expliqui’ns què presentarás en aquest concert?
Tenc 4 cançons acabades i una cinquena que espero tenir llesta per dijous… més una versió, que va ser lo primer que vaig gravar sol íntegrament, que també tocaré. No és folk lo que faré, el New Age ho deixo per n'Edu Vila! Són cançons més rock, més fosques i menys sofisticades que les que fem amb Beach Beach. De fet això era part del joc que em vaig proposar: qualsevol cosa que s'hi assemblés massa, descartar-ho per a aquest projecte (i guardar-ho per a la banda).

 

Tocaràs tota la teva discogràfica fins el moment?
Posaré tota la carn a la graella.

Quines han estat les teves influencies
El Rock i la fosca en el sentit més ampli d'ambdós termes.

Em vas dir que t’imposava molt tocar a l’Heliogàbal, per què? Què podem esperar d’aquest concert?
És un lloc on no es pot fer trampes, sempre tens la primera fila a dos pams i això m'imposa. Parafrasejant Richard T. Brummel: "en las distancias cortas es donde un hombre se la juega". Pel que fa al tipus de concert, segurament sigui jo, una Teisco Hertiecaster, un pedal de distorsió Boss DS-1, un Chorus Nano Clone i reverb.

Quins són els plans de futur? Ja t’han fet una oferta des de el segell Famèlic? 
De moment els meus plans són fer unes 4 cançons més per tenir un set de mitja hora i acabar de pensar les línies generals del so (dins els amples marges del rock i la fosca). Famèlic no s'ha pronunciat, ja han fet massa deixant-me tocar aguantant-se el riure, després de les maquetes ronyoses que lis vaig enviar.

On i quan podrem tornar a sentir les teves cançons? Tens pensat gravar-les? 
De moment no hi ha cap altre concert a la vista, però sí que tenc pensat gravar-les (tot i que no sé ni com ni amb qui, perquè m'estim més primer tenir clar quin so li vull donar).

I has pensat posar-hi banda?
Per suposat, en un futur contractaré una banda de mercenaris... ja he demanat a Atom Willard i a uns quants pirates somalis.

Meravellós! Allà estarem Tomisha, posant-te nerviós a primera fila. 

Fotografia de portada: Alba Yruela 
Text: Aïda Camprubí 
Correcció: Pendent