20 de jul. 2015

AMORS D'ESTIU


D’un temps ençà les comèdies romàntiques han fet un gir en el seu discurs. Dels enamoraments ensucrats que feien venir urticària hem passat a “històries d’amor” més realistes i canalles. Si l’estiu passat ho vam poder comprovar amb You’re the worst (FX), una de les comèdies revelació de l’any, enguany és el torn de Catastrophe, proposta de Channel 4. Com és habitual a la televisió britànica, temporada curta –només 6 capítols– i amb diàlegs excel·lentment mordaços, ideal per gaudir-la d’una tirada durant les vacances.

You’re the worst i Catastrophe tenen forces punts de connexió. Per començar totes dues enfronten la cultura nord-americana amb la britànica i ambdues se centren en relacions de parella amb inicis poc prometedors. En el cas de la sèrie de Channel 4 els protagonistes són Rob (Rob Delaney), publicista estatunidenc, i Sharon (Sharon Horgan), una mestra irlandesa que viu a Londres. Es coneixen a la capital anglesa, tenen unes quantes nits de passió i, pam, ella es queda embarassada. Lluny de fugir corrents, Rob decideix canviar Estats Units per Regne Unit i continuar una relació que, en principi, no havia d’anar més enllà d'unes quantes rebolcades esporàdiques.

Un dels elements que més atrapen d’aquesta comèdia és la naturalitat dels dos actors protagonistes i la química que desprenen. Funcionen tan bé que es fa difícil creure que no són parella a la vida real (pels xafarders: no, no ho són). Més enllà de la proximitat dels personatges, la història t’atrapa pel seu realisme, tot i que segurament si fossin amics nostres els estaríem dient a crits que s’han venut l’enteniment, tal i com ells dos mateixos admeten. Malgrat que la seva decisió és un salt al buit, l'espectador no pot evitar desitjar que la bogeria funcioni.

Catastrophe dignifica la comèdia romàntica, com també ho fa You're the worst, i la fa accesible per a tots els públics (adults), no només pels fans irredemptes de Pretty Woman o Dirty Dancing. De fet, estan a les antípodes dels clàssics més suats d'un gènere tradicionalment injuriat. A més d'un humor adult i per a adults, us trobareu una aparició de renom: Carrie Fisher, la princesa Leia d'Star Wars.

Fotografia de portada: Channel 4
Text: Alejandra Palés
Correcció: Pablo Gerschuni