16 de juny 2015

REVISITANT LA TRADICIÓ AMB IRONIA

German Carrascosa y La Alegría del Barrio
Hay un lugar
Any: 2015
Discogràfica: Producciones Doradas / Discos Walden
Només un any després de la publicació del seu darrer disc, Tambor, Guitarra y Voz, en Germán Carrascosa treu un recull de les cançons que ha anat fent des de 1999 i que ara toca amb La Alegría del Barrio. Hay un lugar és, doncs, una nova entrega d’allò al que ja ens té acostumats el crooner pamplonica preferit de Barcelona: cançons breus, directes i plenes d’ironia que barregen diferents estils de música com el folk, el punk o el surf amb el toc d’immediatesa, marca de la casa.

Escoltant aquest disc, m’imagino el Germán tant assegut en un porxo amb un banjo i un cigarro, com vestit de tuno al carrer, sota un balcó, o vestit de milicià a la plaça de qualsevol poble l’any 37. El prolífic cantautor repassa tots els estils de la música popular sense despentinar-se, ni sonar artificial, i així tenim exemples que ens remeten a les cançons de la guerra civil que cantaven els nostres avis, al rock’n’roll més primitiu o al country més bàsic, potser amb més instruments i cors, però senzills i efectius al final.

Si un sentiment es desprèn de totes aquestes cançons, és el de derrota. O millor, el de "tot és una merda però tant se me’n fot". Les lletres d’aquest disc ens parlen de personatges amb problemes, a qui tot va malament sense saber per què o que tenen "bastante jaleo, movidas por aquí y por allí". "La basura me salvó la vida" és, sens dubte, el bri d’esperança que salva el conjunt, encara que sigui gràcies a l’encontre fortuït amb una bossa de deixalles durant la caiguda.

Esperem que aquest recull de cançons malenconioses i fotetes alhora sigui menys un testament que un catàleg de tot allò que l’exBananas ha fet en els últims anys i del que és capaç de fer, musicalment, a l'espera de novetats que arribaran ben aviat.

Text: Glòria Guso
Correcció: Montse V.