21 de maig 2015

PICK YOUR TWELVE, CROWFUNDING DIY DE VINILS AMB VOCACIÓ POPULAR


No esteu farts de verkamis que prometen sopars amb els artistes o adhesius per sufragar un disc? No seria més fàcil una pre venda plana, horitzontal, transparent en què es pagués pel que vols -el disc- on es planxen els vinils sota demanda i punt?
Amics, us presentem Pick Your Twelve, una iniciativa d'aquí que proposa justament això. Són eminentment DiY, sense especulacions, i ho tenen tan clar que han fet un decàleg perquè en quedi constància.

Pick Your Twelve, "pilla el teu 12" en referència, suposem, a un 12 polzades, ja té els seus primers discos, el de Ósserp i el de Jilguero.

És fascinant, entres a la pàgina de Jilguero i et trobes les despeses del disc desglossat. La gravació del disc tant, la planxada tant, a les botigues valdrà tant i si divideixes els costos entre la quantitat de còpies que es fan surt tant. PUNT.
El resultat és de 12,4€ per vinil. Podeu fer els càlculs.
És la despesa material de fer el disc. No s'inclouen les despeses artístiques de composició, disseny; és purament les despeses físiques i materials perquè el grup no hi surti perdent.

Just al moment en què uns clamen als déus que abaixin els impostos culturals, altres lluiten per més subvencions i uns quants s'aprofiten pel mecenatge feudalista de les marques que sponsoritzen si vens l'ànima del grup; just en un moment com aquest, anava dient, se'ns fa del tot imprescindible tornar la vista enrere per aprendre dels grans que van obrir el camí, mirar el nostre entorn, comprendre el nostre entorn i aplicar la mateixa voluntat als nous dispositius i utensilis que tenim.

No podem afirmar que Pick Your Twelve sigui la solució o que marqui cap època, però van pel camí, estan al peu del canó. Ells han etzibat el primer toc, ara la pilota és al teu costat.

La finalitat no és tan sols el resultat final, és també el Com. És la consciència, és la credibilitat i la honestedat

Pick Your Twelve són d'aquí, km 0. Són uns dels nostres veïns que ho estan intentant. És DiY, és 2.0.
És voluntat d'un altre sistema.

Ara mateix teniu en campanya de mecenatge als Ósserp i els Jilguero, que ja els vàrem ressenyar a Gent Normal.
Fotografia de portada: Arxiu
Text: Lluís Huedo
Correcció: Pablo Gerschuni