7 de maig 2015

L'ACOMODADOR #76 · DOCSBARCELONA 2015


La creixent riquesa de l'oferta cinematogràfica alternativa a la ciutat Barcelona ha propiciat que pràcticament cada mes hi hagi algun festival o certamen on poder gaudir de pel·lícules que no passen pel circuit comercial. Tot just acaba de finalitzar l'edició 2015 del D'A, i no passaran més de tres setmanes perquè agafi el testimoni el DocsBarcelona, que aquest any arriba a la 18a edició. En aquest cas, els cinemes Aribau i Aribau Club, juntament amb el CCCB, s'ompliran dels millors documentals del moment del 25 al 31 de maig, en un certamen que ja és una referència a nivell internacional. Pocs títols de caire documental arriben cada any a les sales comercials, així que aquesta és una oportunitat perfecta per a tots els fanàtics del gènere.

Si no sabeu on escollir d'entre la trentena llarga de títols que conformen la programació del DocsBarcelona 2015, aquí en deixo un petit tast amb les opcions més atractives:

THE LOOK OF SILENCE (Joshua Oppenheimer, 2014)

Estem davant d'un absolut acumulador de premis, i no precisament per la bellesa del que explica. El director danès Joshua Oppenheimer ja es va acostar fa un parell d'anys a l'horror de les massacres a Indonèsia amb The Act of Killing, concretament de la mà dels botxins. Dos anys després, a The Look of Silence, ho fa des del punt de vista d'una de les famílies afectades, en una impactant trobada amb l'assassí d'un dels seus fills. La fredor i total indolència amb què es tracta la mort i la pèrdua torna a posar la pell de gallina. Possiblement, la gran cita obligada del DocsBarcelona 2015.EL TRAM FINAL (Óscar Pérez, 2014)

De la quota catalana del festival, cal destacar-ne una obra que, lamentablement, aporta una visió pessimista d'una de les parts més emblemàtiques del nostre país. El Tram Final relata les històries personals de diversos habitants del Delta de l'Ebre davant la progressiva desaparició de la seva superficie, que cada cop perd més metres a favor del mar. Un documental destinat a colpir l'espectador, no només per la tristesa del seu contingut, sinó per la constatació que tot plegat està passant just al costat de casa nostra.FALCIANI'S TAX BOMB (Ben Lewis, 2015)

L'evasió d'impostos i els comptes bancaris a paradisos fiscals són dos temes a l'ordre del dia, però poques vegades han tingut una repercussió a nivell mundial com quan es va fer pública la coneguda com “Llista Falciani”. La filtració de 130.000 comptes i els seus respectius propietaris per part d'un extreballador del banc suís HSBC van posar un munt de figures populars en el punt de mira, però a la vegada va fer sorgir debats paral·lels, com el de la privacitat bancària, i també força tensions diplomàtiques. Falciani's Tax Bomb ho explica des del punt de vista del causant de tot plegat: Hervé Falciani.REMAKE, REMIX, RIP-OFF (Cem Kaya, 2014)

Recordeu aquell film de Michel Gondry anomenat Be Kind, Rewind, on els protagonistes imitaven pel·lícules mítiques per a substituir els títols originals que havien destruït per accident? Doncs a Turquia també ho van fer, però seriosament. Durant els anys 70 i 80, una part de la indústria cinematogràfica del país es va dedicar a calcar, pla per pla, grans èxits de Hollywood com Rambo, Superman, Star Wars, E.T., Rocky o la saga James Bond, entre molts altres. El baix pressupost i els malabarismes a nivell tècnic per a assemblar-se el màxim possible al film original són algunes de les curiositats que es poden descobrir gràcies a Remake, Remix, Rip-off, un documental que promet enginy i rialles.VIRUNGA (Orlando von Einsiedel, 2014)

No qualsevol festival pot presumir de programar un títol nominat a un Oscar, però el DocsBarcelona n'és un d'ells. Virunga és un documental britànic produit per Netflix que ens trasllada al Congo, hàbitat dels últims exemplars de goril·la de les muntanyes a tot el món. Allà, un grup de persones arrisca les seves vides enmig d'una cruel guerra civil per a intentar evitar l'extinció d'una de les espècies animals més properes als humans. Gràcies a documentals com aquest, tornarem a recordar aquests lligams genetics.Tota la programació del DocsBarcelona, aquí.

Fotografia de portada: DocsBarcelona
Text: Martí Aragonès
Correcció: Raquel Molina