12 de maig 2015

HORA D'AVENTURA

Ensemble Topogràfic
Ensemble Topogràfic
Any: 2015
Discogràfica: Boira Discos, Cydonia Records
Tinc un col·lega que creu que no tots els projectes musicals són aptes per fer actuacions en directe, donat que, en aquests casos, la variació en viu respecte al disc és entre mínima i nul·la. Jo sóc massa fan dels concerts per donar-li completament la raó, però sí que defenso força sovint la teoria inversa: grups que en un estudi perden la grapa que demostren tenir en carn i ossos. Una mica el que vaig témer abans d'escoltar aquest primer LP d'Ensemble Topogràfic.

I és que des del moment que el trio ampostí-tortosí s'autodefineix a la seva pàgina Bandcamp com a “combo de so i moviment. La música provoca dansa, la dansa provoca música. Som contrast”, la possibilitat que la seva proposta quedi coixa en format gravat per l'absència notòria de l'aportació física de la també ballarina Anna Hierro (que, no obstant això, segueix ben present a l'àlbum a la veu, alguna de les guitarres acústiques, i els sensors), per no entrar també en qüestions més tècniques de textures sonores (la maleïda asèpsia), esdevé un perill real.

Però, no: aquest treball homònim demostra que uns ET al 50% del seu arsenal artístic encara són molt ET, deixant la sensació d'haver assistit a una remarcable travessia musical progressiva i força juganera i imprevisible. Amb els noms de les dues i quilomètriques cançons (més de vint minuts cadascuna), per altra banda, ho claven com a resum dels respectius continguts: mentre que a “Boira” ens endinsen en una nuvolada de noise ambiental parit des del seu amor pel post-rock (compte amb l'enigmàtic i encisador efecte com de sintetitzador que pren el protagonisme del tema en un moment de clariana), “Sediment” és més física, literalment terrenal (tot i un inici bastant abstracte que, tot i així, és més exòtic i animal que còsmic), i salvatge (que sí, espereu, espereu...) furgant fins i tot en les seves pròpies entranyes per mitjà del raquitisme i cruiximent d'una guitarra acústica deliciosament llardosa.Resta el dubte, com a curiositat, de si el títol de les dues peces fa alhora l'ullet als segells que hi ha darrere aquest llançament (la relació amb “Boira” seria evident, mentre “Sediment” casa bé amb la rocosa, àrida i marciana Cydonia), però el que queda clar és que, encara que duri al voltant de 42 minuts, “Ensemble Topogràfic” és tota una hora d'aventura.

Text: Arnau Espinach
Correcció: Montse V.