20 de maig 2015

EL DIA SENSE MÚSICA?


El dia 20 de maig es celebra (seria més acurat dir que no es celebra gens) el “Dia sense música”, com a reivindicació d'un sector, el de la música, molt castigat per les pujades de l'IVA. Està previst que durant aquesta jornada no hi hagi concerts i que tots els locals on hi ha música en directe o enllaunada es quedin en silenci com a protesta. Aquí podeu llegir el manifest i adherir-vos-hi: http://undiasinmusica.org/

Per un costat, ens agrada veure com un sector tan disgregat com el musical comença a fer accions conjuntes i a reivindicar-se. No cal dir que des de Gent Normal no entenem la música com un article de luxe, sinó com una forma d’expressió vital per explicar-nos a nosaltres mateixos. A més, és un sector on treballa molta gent i que a conseqüència de certes mesures del govern es precaritza cada dia més. Subscrivim punt per punt tot el que diu el manifest i ens solidaritzem amb els nostres companys.

El sector de la música i el de l'espectacle ha estat castigat durament per la pujada de l'IVA. Un IVA del 21% per la cultura és completament injust i, sumat a la crisi econòmica, ha deixat a molts treballadors en una situació molt complicada. Per això celebrem que es facin accions conjuntes per protestar, però alhora pensem que que el sector de l'espectacle no és com un sector qualsevol. Per sort o per desgràcia, té un altaveu més gran que la majoria de professions d'aquest país. Tenim el poder d'arribar a molta més gent, de fer-nos escoltar. És per això que qualsevol reivindicació del sector, per necessària que sigui, sempre serà incompleta si no inclou als demés. En aquest cas, la pujada del IVA ha afectat a molts sectors de la societat.

A dia d'avui, l'IVA de les compreses o tampons és més alt que el dels llibres i els toros, un absurd que evidencia un cop més el masclisme del sistema. També tributen el 21% els medicaments per animals, l'equipament mèdic, els serveis funeraris, el dentista o la papereria. Si la cultura ens interpel·la a tots, pensem que seria bo que els actors culturals fessin seus els problemes de tota la ciutadania. Aprofitem que tenim l’altaveu i algú que escolta, recolzem el dia sense música per donar veu a tothom.

Per un dia sensa música que suposi un punt d'inflexió.
Per un dia que no només l'IVA de la música es posi de manifest.

Fotografia de portada: Arxiu
Text: Gent Normal
Correcció: pendent