24 d’abr. 2015

FESTA ANIVERSARI 'LA DIRECTA'/'DIAGONAL'


En els pròxims dies dos mitjans petits (que no pertanyen a grans grups editorials o empresarials) crítics (dels que no es creuen a cegues la versió policial o el comunicat del conseller de torn) i situats (que no s'empassen el mite de l'objectivitat) celebren anys. Són La Directa, bàsicament implantat a Catalunya, que fa 9 anys, i el Diagonal, amb seu principal a Madrid, que bufarà 10 espelmes. Curiosament, els dos aniversaris se celebraran en només cinc dies de diferència al mateix espai: l'Ateneu 9Barris de Barcelona.

Començarà La Directa aquest dissabte 25 d'abril amb una festassa amb Joan Colomo, Gramophone All Stars, Los Fulanos i Sonidero Viral. Cinc dies després, el 30 d'abril, tindrem la celebració de Diagonal, amb una formació especial de La Orquesta del Caballo Ganador, rebatejada per l'ocasió com a Caballo Rimador, amb Za!, Sara Fontán (Manos de Topo), Niño, Rodrigo Laviña (At Versaris), Guillamino i Estel Boada.

Així que, donada aquesta circumstància, hem aprofitat l'avinentesa per preguntar a diversos músics que participaran en ambdues festes, per les seves opinions respecte al paper dels mitjans de comunicació a la societat.

FESTA LA DIRECTA

Andrés G. Berrio de Sonidero Viral

Per què penses que és important donar suport a mitjans crítics com La Directa o Diagonal?
La Directa o Diagonal han jugado, juegan y jugarán un papel imprescindible en el proceso de cambio social que está en marcha. Garantizan el derecho a una información rigurosa e independiente, y hacen una apuesta imprescindible por el periodismo crítico y de investigación. Rompiendo silencios abren caminos cotidianamente.

Quina és la teva valoració del paper que juguen els grans mitjans a la nostra societat?
Los medios de comunicación comerciales construyen imaginarios y transmiten valores que mayoritariamente generan la aceptación del estado de las cosas. Sin embargo, es imprescindible conocer las grietas por las que transitando correctamente en ocasiones logramos romper hegemonías políticas y culturales.

Existeix el periodisme objectiu? Què en penses?
La objetividad no existe, al menos desde mi punto de vista. Existe y creo que hemos de exigir, informaciones veraces y rigurosas. Pero la objetividad no puede darse porque es imposible informar abstrayéndote de tu manera de concebir y entender las realidades sociales. Influye en dónde pones el foco, en qué incluyes y en qué dejas en los márgenes. También en los conceptos que empleas, los cuales generan realidades.

Joan Colomo

Per què penses que és important donar suport a mitjans crítics com La Directa o Diagonal?

Perquè és obvi que els grans mitjans de comunicació obeeixen interessos molt allunyats als de la gent del carrer. I perquè en una societat democràtica hauria d'existir una pluralitat informativa que evités l'homogeneïtzació i el control de l'opinió publica per part dels poders fàctics.

Quina és la teva valoració del paper que juguen els grans mitjans a la nostra societat?
Crec que fan molt d'eina d'adoctrinament i són un altaveu de propaganda de les empreses i partits polítics que els subvencionen. Amb això no vull dir que no hi hagi bons periodistes i que tot el que surt als diaris sigui una farsa, sense anar més lluny, El Roto ha estat molts anys publicant al País.

Existeix el periodisme objectiu? Què en penses?
Crec que no existeix l'objectivitat en general. Però es pot diferenciar clarament la vocació d'informar de l'intent constant d'intoxicar.FESTA DIAGONAL

Edi Pou, Za!

Per què creieu important donar suport a mitjans crítics com La Directa o Diagonal?
Perquè és bàsic tenir eines de comunicació que no estiguin condicionades per les mateixes crosses i cadenes que tenen els grans mitjans. Perquè són mitjans que ofereixen punts de vista diferents, recorren a fonts diferents i s'organitzen de forma diferent. I perquè, com diuen els rapers, ens representen, ens sentim més representats en la seva visió del món.

Quina és la vostra valoració del paper que juguen els grans mitjans a la nostra societat?
Els grans mitjans ratifiquen l'statu quo, estan pensats per això i la seva estructura no permet gaire alternativa: depenen de grans empreses, existeix molta autocensura i les tesis exposades són esclaves de les fonts oficials, ja sigui per servilisme, per manca de temps o per por de perdre la propera notícia. Un exemple clar és la relació dels grans mitjans amb notícies que tractin sobre una possible mala praxi policial o judicial: si tu critiques aquest estament, probablement et quedaràs sense filtracions sobre futures notícies judicials o policials. En casos com el del 4F o els encausats del Parlament, els grans mitjans s'han retratat en aquesta posició, mentre que petits mitjans crítics han tingut més llibertat i valor per criticar la versió oficial.

Existeix el periodisme objectiu? Què en penseu?
Vaig estudiar Periodisme, i al primer quadrimestre del primer curs t'ensenyen que el periodisme objectiu no existeix. Existeix periodisme més o menys rigorós, més o menys tendenciós, més o menys transparent, més o menys documentat, però no més o menys objectiu.

Rodrigo Laviña, At Versaris/Extraño Weys

Per què creieu important donar suport a mitjans crítics com La Directa o Diagonal?
Perquè són nostres, en el sentit més ampli. Ens els sentim propis. Ens donen a molta gent l'oportunitat de llegir el que no podem llegir als grans mitjans. Temes silenciats, investigació rigorosa, opinió que no surt representada en altres mitjans i sobretot perquè s'organitzen i fan les coses d'una altra manera i això es reflecteix en tot allò que tiren endavant. Dotar-nos d'aquests mitjans genera una xarxa que visibilitza i connecta temes i territoris, i que per tant, ajuda les dissidències a créixer i conèixer-se.

Quina és la vostra valoració del paper que juguen els grans mitjans a la nostra societat?
Són un dels murs de contenció de l'Estat, de fet uns dels més importants. Els fets són -o haurien de ser- objectius, "ha passat això", però la manera de narrar-los és clau per entendre'ls i els grans mitjans utilitzen totes les seves males arts per generar visions monolítiques que responen a interessos molt concrets (i adinerats). Armes d'endropir massives. Entren a totes les cases a totes hores. Molt perillosos.

Existeix el periodisme objectiu? Què en penseu?
No! No? No, no. No existeix... Més aviat respon a uns objectius. És una eina en si mateixa i les eines les fa servir algú, un tornavís no funciona sol. L'objectivitat quan es transmet la informació no és real, però aquest no és el problema. La qüestió és el qui i el com es transmet la informació i els valors que inculca com una gota malaia. Per això mitjans com La Directa, Diagonal i altres són oxigen per nosaltres i les nostres!Fotografia de portada: XX
Text: Marc Balfagón
Correcció: Montse V.