5 de març 2015

L'ACOMODADOR #72 · OFFSIDEFEST 2015


S'acosta la primavera i s'animen els festivals a la ciutat de Barcelona. Si fa un parell de setmanes parlava de l'admirable consolidació de l'Americana Film Fest amb tan sols dues edicions, ara agafa el relleu un certamen de temàtica molt més focalitzada, però amb un potencial de creixement força semblant: l'OffsideFest, el Festival Internacional de Cinema Documental de Futbol de Barcelona. En aquest cas, també parlem d'una segona edició, i també d'un evident augment de la seva solidesa i prestigi. Del 12 al 15 de març, l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm projectarà un total de 14 pel·lícules, 6 d'elles a competició, a més d'algunes activitats paral·leles com un passi de curtmetratges o un campionat de futbolí. Un reclam llaminer per a tot apassionat de l'esport rei, però també per a qui no ho és tant.

Si alguna cosa posa de manifest l'OffsideFest és que aquest joc de 22 persones perseguint una pilota té un fotimer d'històries derivades, internes o col·laterals que expliquen, cadascuna a la seva manera, perquè estem davant d'un fenomen més que no pas d'un simple esport. Hi ha espai per a rialles, llàgrimes, intriga, denúncia, política, crítica social i curiositats i emocions de tota mena. I per a exemplificar-ho, aquí deixo una selecció dels títols que desperten més expectatives en l'edició del 2015:

Eighteam (Juan Rodríguez-Briso, 2014)

Si hi ha una tragèdia aèria recordada al món del futbol, és la de l'accident que va matar mitja plantilla del Manchester United l'any 1958. No obstant, la que ningú coneix és la de la selecció de Zàmbia trenta anys després, on els seus 18 integrants van perdre la vida. A partir d'aquí, el país africà no només va haver de superar les llàgrimes, sinó afrontar la reconstrucció d'un dels combinats nacionals més prometedors del moment. El camí va ser dur, però el destí va voler que 18 anys després, Zàmbia guanyés la seva primera Copa d'Àfrica tot just a un parell de quilòmetres del lloc de l'accident; i ho va fer després d'una tanda de... 18 penals. Una història digna de ser coneguda, i recrodada.Sons of Ben (Jeffrey C. Bell, 2015)

Es pot fundar una penya d'un equip que encara no existeix? A Estats Units, tot és possible. L'any 2006, un grup d'aficionats al futbol de Filadèlfia va decidir crear la penya "Sons of Ben" –en honor a Benjamin Franklin–, tot i que la seva ciutat no tenia cap combinat participant a la Major League Soccer. A banda de compartir la seva passió, el seu objectiu era fer pressió per a portar el futbol a la capital de Pensilvània. Nou anys més tard, el Philadelphia Union és un dels clubs més emblemàtics de la lliga nord-americana de futbol, i un dels barris més pobres de la ciutat ha canviat la seva fesonomia gràcies a la seva afició.Vi Är Bäst Ändå (Andreas Bjunér, 2014)

Imaginem què passaria si el Barça i l'Espanyol, o el Sevilla i el Betis, es veiessin forçats a compartir estadi. Res del que ens ve al cap fa gaire bona pinta. Doncs això és el que ha passat a Estocolm, on el Hammarby i el Djurgårdens s'han vist obligats a compartir estadi després que el primer d'ells hagués d'abandonar el seu, castigat pel pas del temps. El documental explica el dolorós trasllat de l'afició del Hammarby a partir del testimoni de dos dels seus aficionats, i aprofunditza en el sentiment que genera el fet de marxar de "casa teva" per anar a compartir un pis nou amb el teu etern arxienemic. Dubto que el resultat sigui gaire semblant al que hauria pogut sortir aquí.Istanbul United (Farid Eslam y Oliver Waldhauer, 2014)

Un altre documental que parla de clubs conciutadans, però en aquest cas de forma molt més sorprenent. L'ambient futbolístic de Turquia no és precisament el més pacífic del món, i per tots és conegut que els aficionats del Galatasaray, el Fenerbahce i el Besiktas –que a més són els tres principals aspirants a la lliga turca– solen protagonitzar més d'una batalla campal quan els seus equips s'enfronten. No obstant, quan la pilota desapareix del mig, la cosa pot canviar radicalment, com per exemple quan està en joc el futur d'un parc històric d'Istambul que és a punt de convertir-se en un centre comercial. Istanbul United explica com les tres aficions van fer front comú en aquesta protesta, que es va acabar convertint en una autèntica lluita del poble turc contra el seu govern.Les Rebelles du Foot (Gilles Perez i Gilles Rof , 2012-2015)

Rachid Mekhloufi va escapar de la selecció francesa per a unir-se a un combinat que defensava la independència d'Algèria; Didier Drogba va desafiar el dictador de Costa d'Ivori visitant el territori rebel del país; Perdrag Pasic va crear una escola de futbol a Sarajevo quan va esclatar la guerra de Bòsnia; Carlos Caszely va negar la salutació a Pinochet i es va negar a jugar a l'estadi nacional de Santiago; Sócrates va crear la 'Democràcia Corinthiana' per a sotmetre a votació totes les decisions importants del seu club, el Corinthians. Cinc històries que amaguen un gran valor i una enorme valentia per remar a contracorrent, presentades pel príncep dels rebels: Eric Cantona. Poc més a dir!Tota la programació de l'OffsideFest 2015, aquí.

Fotografia de portada: OffsideFest
Text: Martí Aragonès
Correcció: Raquel Molina