4 de febr. 2015

COMÈDIES 'HIPSTERS'Les comèdies indies s’ha convertit gairebé en un nou gènere de la televisió. Des de la irrupció de Girls han proliferat les sèries amb un toc hispter que molts no acaben de veure amb bons ulls. Avui repassem tres comèdies d’orígens molt diferents però unides per un estil similar:


Broad City(Comedy Central): Els inicis d’aquesta comèdia es troben en una websèrie creada i escrita per les seves actrius protagonistes Abbi Jacobson i Ilana Glazer, dues joves que (mal)viuen a Nova York. Per una banda la podem considerar la versió underground de Girls (el seu humor abusa de la sal gruixuda) i per l’altra el retrat femení del concepte de bromance, nom que se li ha donat a les relacions d’amistat entre homes. El surrealisme dels seus gags van cridar l’atenció d’Amy Poehler, qui no ha dubtat en produir el debut a la petita pantalla d’aquestes dues noies que, com ella, van començar la seva carrera en el circuit de l'stand-up i la improvisació. De moment, les dues primeres temporades s’han emès a Comedy Central però sembla probable que tard o d’hora aconsegueixen fer el salt a un canal més majoritari. Tot i que a vegades els seus gags poden ser massa puerils i les trames no són exactament rodones, Broad City té moments realment inspirats. Comparteix amb la sèrie de Dunham el retrat poc glamurós i fins i tot patètica de la vida a Nova York, malgrat que en el seu cas és una mica menys fosc o àcid.

 

Mozart in the Jungle (Amazon): El toc hipster d’aquesta sèrie d’Amazon prové principalment del pedigrí de dos dels seus creadors, il·lustres representants d’una de les famílies amb més moderns per branca genealògica. Roman Coppola i Jason Schwartzman, fill i nebot del Francis Ford Coppola, signen l’argument i produeixen la sèrie. Per si això no fos prou, la sintonia és una versió orquestrada de Lisztomania de Phoenix (també emparentats amb la família Coppola ja que Thomas Mars és el marit de Sofia Coppola). Més enllà d’aquestes credencials, necessàries per presentar-se com a proposta hipster, l’element més original de la sèrie és el medi ambient en el qual es desenvolupa: l’orquestra simfònica de Nova York. Gael Garcia Bernal dirigeix, de forma bastant histriònica, aquest grup de músics amb egos desfermats i addiccions variades. La seva ajudant, que aspira a una plaça en la formació, està interpretada per Lola Kirke, germana de Jemima Kirke la iconoclasta Jessa de Girls. La germana petita és bastant millor actriu i dota d’encant el personatge Hailey.Togetherness (HBO): Els germans Duplass han passat de ser gairebé uns desconeguts a estar a tot arreu. Els dos s’han forjat en el circuit de cinema independent, són visitants assidus del Festival de Sundance, i se’ls considera els responsables del moviment "mumblecore", nom que es dona a les produccions de baix cost i diàlegs improvisats. Jay Duplass i Mark Duplass, que s’ha reservat el paper protagonista, han donat el salt a la televisió de la mà de l’HBO amb aquesta sèrie que parla de les dificultats de mantenir la flama en un matrimoni de temps, i que reflexiona sobre les expectatives que dipositem en la vida. La sèrie s’emet els diumenges al canal de cable, acompanyant Girls i Looking, en la que ja es coneix com la nit hipster. A més d’estrenar aquesta primera proposta seriada, Jay Duplass també ha triomfat aquest any gràcies a la seva participació a Transparent, una altra comèdia marcadament independent.  

Fotografia de portada: Comedy Central 
Text: Alejandra Palés 
Correcció: Pablo Gerschuni