23 de gen. 2015

“ÉÈ”: TOT SOBRE EL NOU ÀLBUM DE JANSKY


Que Jansky són un grup especial i singular ho vam veure ràpid a “Gent Normal”, ja amb la seva primera maqueta. Per això, ara, després de tres anys en què hem pogut seguir i presenciar cóm anaven creixent de mica en mica (edició del primer àlbum, concerts als nostrats Heliogàbal i Festes de Gràcia, concert al Sònar, gira per Anglaterra...), és un plaer per aquesta casa avançar-vos en exclusiva juntament amb les meuques de “40Putes” tots els detalls del seu segon treball discogràfic, ÉÈ, que sortirà el dia 2 de març. Avís: us faran ballar molt.

De nou editat pel segell Primeros Pasitos, ÉÈ fa honor al seu motor conceptual (“la destrucció total del món tal i com el coneixem i la creació d'un nou medi i d'una nova criatura per habitar-lo”), perquè el duo balear segueix sent el mateix animal, però ha mudat la seva pell. Així, la seva proposta manté l'essència electrònica, sensual i nocturna, però ara il·luminada per llums de neó, amb una marxa rítmica afegida, i un to més expansiu (vindrà més de gust veure'ls de matinada que al vespre, com ja apuntava la aquí inclosa "Apocalipsi" fa un parell de mesos), la força poètica de la Laia MaLo segueix intacta tot i que amb menys pes eròtic, mentre, evidentment, la característica flauta travessera del Jaume Reus és present (triga una mica a aparèixer, paciència), encara que a menys peces que abans. I, com ja es va poder intuir a la seva actuació a les darreres Festes de Gràcia, on el públic va embogir amb aquest tema, “Ésser elÈctric” serà una de les seves cançons emblemàtiques.

De totes maneres, ja tindrem temps d'endinsar-nos en l'àlbum quan li fem la ressenya. Ara, us deixem amb el llistat de cançons (un altre treball concís que fa bo allò de “menys és més” –i atents al "partir de zero" literal–) i amb el seu treball gràfic (portada i contraportada), novament encarregat a l'Amadeo Orellana, qui ja es va fer càrrec de l'aspecte d'Un big bang a la gibrella (2013) i ara reflecteix amb el seu canvi cromàtic les mutacions musicals de la banda.

El disc, per cert, el presentaran a Barcelona i Palma de Mallorca durant el mes d'abril (encara s'ha de concretar on i quan), després d'actuar a França, Alemanya i, novament, a Anglaterra al mes de març.


00. Apocalipsi
01. Sempiterna
02. Escapça'm
03. Language
04. Ésser elÈctric
05. Falco vs. Polyphylla
06. Reptilianes
07. Lliçó nº 1


portadajansky photo portadaJansky_zps6795945d.jpg


contraportadajansky photo contraportadaJansky_zps345c3c82.jpg


Fotografia de portada: Neus Marí i Javier Mazuelas
Text: Arnau Espinach
Correcció: Pablo Gerschuni