12 de des. 2014

QUARTETA QUINZENAL CALDERSIANA #5

Terror y utopía: Moscú en 1937
Karl Schlögel
Acantilado, 2014
Impressionant obra de síntesi sobre el món soviètic i sobre el seu epicentre, que era Moscou, a la dècada dels trenta. Una etapa decisiva de transformació cultural, política i social de Rússia. El pas final cap al totalitarisme stalinista, els processos de Moscou, les purgues, però també la literatura de Bulgákov, el paper dels intel·lectuals, la repressió, les transformacions urbanes, etcètera. Un llibre riquíssim per entendre el canvi de règim a l'interior del règim.

Soy yo, Édichka
Eduard Limónov
Marbot ediciones, 2014
Eduard Limónov, després de convertir-se en una celebritat europea gràcies al llibre que li dedicà Emmanuel Carrère, se'ns presenta ara en una primera persona figurada. Soy yo, Édichka és un dels llibres bàsics de la seva trajectòria. Limónov, sobrenom amb ressonàncies àcides i militars (és el nom que els soldats russos donen a les granades), retrata la seva arribada a Nova York com a poeta. Sexe, política i odi de classe. Contradicció i distòpia.

La història de Genji
Murasaki Shikibu
Atalanta, 2006
Heu llegit Murakami? Doncs no heu entès res si no heu llegit abans Murasaki. La seva La historia de Genji, escrita ara ja fa deu segles, conté l'essència de la literatura japonesa. Si feu els deures i us llegiu aquesta joia, veureu d'on ve tot allò que ara s'escriu al Japó i com allò que alguns ens ofereixen ara no és més que una versió molt, molt descafeïnada de personatges i situacions molt arrelades a la tradició nipona.
Aquesta edició d'Atalanta, a sobre, és un gustàs de notes al peu i il•lustracions mítiques.

En busca de la verdad
Thomas Bernhard
Alianza, 2014
Articles, entrevistes i apunts d'aquell geni rondinaire (i amb tantíssima raó de ser-ho!) que va ser el dramaturg i novel•lista Thomas Bernhard. La full experience (jo l'he tinguda i encara flipo) consisteix en anar llegint-los simultàniament amb algun dels seus llibrets autobiogràfics: L'origen, El soterrani o L'alè, per exemple; no para de fer-hi referències i d'ampliar la informació que hi donava.

Fotografia de portada: Muntsa Casas
Text: Lliberia Calders
Correcció: Pol Camprubí

1 comentari:

Christian ha dit...

Per cert, felicitats per la campanya de màrketing! Senzillament brillant!
https://www.youtube.com/watch?v=U-X2sG908Q4